Kiss Attila

Ügyvezető igazgató,

Nagyhegyes

hb_02-170_kiss_attila.jpgGyermekkorában mindig kertész szeretett volna lenni. Nagyapja jóvoltából már korán megszerette a természetet, a növényeket és az állatokat. A tanyán, ahol felnőtt, kiterjedt portájuk volt tele gyümölcsfákkal és jelentős jószágállománnyal. Kiss Attila 1953. december 6-án született az akkor még tanyavilágnak számító Nagyhegyesen. Édesapja egyéni gazdálkodó volt, édesanyja a háztartást vezette, és a ház körüli munkákkal teendőket látta el. Három fiúgyermeket neveltek, ma már mindketten nyugdíjasok. Kiss Attila az első négy osztályt a tanyasi iskolában végezte, amihez rengeteg élménye fűződik. Felső tagozatos éveit a falu tanyai kollégiumában töltötte, ahol hamar megtanulta az önállóságot, egyben a közösségi élet szabályait. Nevelőtanárának köszönhetően érdekes, színes és változatos kollégiumi években volt része, a tanulmányi munkában, a sportéletben és a szabadidő eltöltésében egyaránt.

Középiskolai tanulmányait a pallagi Balásházy János Mezőgazdasági Szakközépiskolában folytatta. Osztályfőnöke, Tőrös Pál, meghatározó egyéniség volt életében emberileg és szakmailag egyaránt, olyan közösséget formált osztálya tanulóiból, aminek hatása a mai napig érződik.

Kiss Attila elsősorban a szakmai tárgyakat kedvelte, szabadidejében pedig szeretett sakkozni és futni. Érettségi után a Debreceni Agrártudományi Egyetemre nyert felvételt, majd előfelvételisként egy év katonai szolgálatot töltött Hódmezővásárhelyen. Az egyetemi évek élete egyik legszebb szakaszát jelentik. Mindig benne volt az egyetemi élet sűrűjében, így sok barátra és ismerősre tett szert. Nagyon jó viszonyba került tanáraival is, ezt a szinte baráti kapcsolatot többségükkel a mai napig is őrzi.

1978-ban a diploma átvétele után a nagyhegyesi termelőszövetkezetben kezdett dolgozni, ahová tanulmányi szerződés kötötte, először az állattenyésztő ágazatba került. Ekkor épült az új 400000 férőhelyes broilertelep, ahol telepvezető-helyettesként szervezte a munkát. Később növénytermesztési ágazatvezető lett, a négyezer-ötszáz hektáron gazdálkodó szövetkezet búza és kukorica termesztését irányította. Mind minden beosztásában, itt is sikerült jó munkakapcsolatot kialakítani munkatársaival, s ez által sikeresen tevékenykedni. Munkáját a Termelőszövetkezet Kiváló Dolgozója címmel ismerték el.

A rendszerváltás idején új szelek kezdtek fújdogálni a mezőgazdaságban is. Ekkor szervezték meg a Takarmány Kft.-t, amely takarmánygyártással, takarmánykereskedelemmel, mezőgazdasági termények szárításával, tárolásával és takarmányozási alapanyagok kereskedelmével kezdett foglalkozni. Ebben az időszakban 14 fő volt a dolgozói létszám, ma már több mint a duplája. Kapcsolatban állnak több mint félszáz takarmánybolttal, a környező mezőgazdasági üzemekkel, vállalkozásokkal és őstermelőkkel. Évi átlagos árbevételük 1,5–2 milliárd forint. Időközben alapítottak egy leányvállalatot, a Nagyhegyesi Agrár Kft.-t, aminek tevékenységi körébe két sertéstelep üzemeltetése tartozik. Az egyik Hajdúböszörményben, a másik Konyáron működik, tevékenységük évente plusz félmilliárd forint árbevételt jelent a cégnek. Növénytermesztési integráció keretében kistermelőkkel, mezőgazdasági üzemekkel és vállalkozókkal állnak szerződéses kapcsolatban.

A rendszerváltást követően Kiss Attila a község önkormányzati képviselőjeként is segítette Nagyhegyes fejlődését. Időközben takarmánygazdálkodási szakmérnöki diplomát szerzett, majd elvégezte a felsőfokú külkereskedelmi és áruforgalmi szakot. Jelenleg takarmánykeverék-gyártási szakmérnöki tanulmányokat folytat.

– Gyermekkoromban neveltek rá a munkára – vallja az ügyvezető igazgató –, a családi hátterem korán meghatározta pályaválasztásomat. Eddigi sikereim egyetlen záloga – ami mindenki számára elérhető – a kemény, következetes és kitartó munka. Feladataimat mindig teljes energiabedobással, legjobb tudásom szerint láttam el. A vezetői munkámban igyekeztem mindig tisztességes és emberséges maradni. Munkám gyümölcsét és elismerését nemcsak közvetlen munkatársaim által érzem, hanem a több nagy céggel való partnerkapcsolatban is, aminek egy része baráti szinten működik.

Üzleti kapcsolatai révén számtalan szakmai úton vehetett részt, így eljutott több földrészre is: járt Ausztráliában, Dél-Amerikában, a Közel-Kelet és Európa számos országában, de a családdal is igyekszik minden évben egy közös nyaralásra és sítúrára elutazni.

Felesége Nagy Éva, aki Hajdúböszörményből származik és pedagógus. Ő is tevékenyen részt vesz az üzleti élet sikerességének alakulásában. Két gyermekük a hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium hatosztályos matematika tagozatán tanul, Attila a 11., Éva pedig a 7. osztályban. Mindketten nagyon jó tanulók. Kiss Attila számára munkája egyben hivatás is, amikor látja munkatársai elégedettségét, a cég fejlődését, akkor úgy érzi érdemes volt keményen dolgozni.

 (Hajdú-Bihari Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése