Dianiska Csaba

A Karikás Panzió Bt. ügyvezető igazgatója,

Hajdúszoboszló

hb_01-152_dianiska_csaba.jpgA magyaros motívumokkal díszített étteremben a csapolt Zipfer sör kitűnő, a cigánypecsenye ízletes volt. A népes vendégsereg jelezte, a Karikás vendéglő joggal nevezhető Szoboszló egyik legjobb, ha nem a legjobb éttermének.

Mindez a Karikás Panzió Bt. tulajdonosára, Dianiska Csabára várva rögződött bennem, aki éppen bevásárló körútjáról érkezett meg Debrecenből, hogy még külföldi útja előtt szót válthassunk életéről. Először nem jöttem rá, mi benne a furcsa. Később kiderült, hogy a negyvenéves, szolid eleganciával öltözött üzletemberen nincs se „kilós” nyaklánc, se karlánc, se pecsétgyűrű, se fülbevaló, vagyis mentes a jól menő vállalkozókra jellemző allűröktől. Sőt! Ma is egy jó állapotban lévő Mercedesszel jár, mert ez igazán kényelmes és nagyon a szívéhez nőtt.

Dianiska Csaba 1960. június 26-án született Debrecenben. Édesapja, az egykori asztalosmester, sajnos már tíz éve meghalt. Édesanyja, akinek nagyon sokat köszönhet, hisz tőle tanulta a becsületes munkát és a vendégszeretetet, ma már nyugdíjasként segít be a családi vállalkozás működtetésébe.

A gyermekkor, amelynek jelentős részét a pult mögött töltötte, Tégláshoz kötődött, és innen – az édesapa kívánságára – a Mechwart András Gépipari Technikumba vezetett az út. Középiskolás korában sportolt, nehézatlétikával foglalkozott, a súlylökés és a diszkoszvetés volt a kedvenc, megyei és területi versenyeken szerepelt. Később kiderült, sokkal közelebb érzi magához a vendéglátást, mint a gépek világát, így hát elvégezte a vendéglátó-ipari szakközépiskolát.

A vállalkozás nehéz és néha rögös útjára 1982-ben lépett, amikor édesanyjával bérbe vették a téglási presszót. Az üzlet főleg az új dolgoknak köszönhetően – több zenekar szerepeltetése egy héten, népi zenekar közreműködése, hétvégi diszkó – jól beindult. A kezdeti sikereken felbuzdulva a következő lépés Újfehértóra vezetett: a kibérelt presszót hamar megkedvelték a fiatalok.

A továbblépés, a következő cél, a saját üzlet beindítása volt. Ehhez Hajdúszoboszlót szemelte ki, egyrészt az idegenforgalom, másrészt pedig közelsége miatt. 1986-ban megkezdődött a Karikás vendéglő építése és két év múlva felszolgálták az első vacsorát. A sok-sok reklám, no meg az elsőrangú kiszolgálás és az ízletes ételek révén hamarosan ismertté váltak a város határain túl is. Aztán ahogy mondani szokták, evés közben jött meg az étvágy. A fürdővendégek jóvoltából felmerült a szállásteremtés szükségessége.

Kezdetként, 1994-ben, egy tizenegy szobás panziót nyitottak, ám ez a kialakult vendégkör bővülése miatt hamarosan kicsinek bizonyult. Ezért bérbe vették, majd később meg is vásárolták a közeli Derby Hotelt, a maga huszonegy szobájával. A Karikás Panziót hamarosan újabb húsz szobával bővítették, az étterem pedig egy romantikus terasszal gazdagodott, amelyet a vendégek nagyon megszerettek. A cukrászüzem nyitása a vendéglátás újabb területére való kalandozást jelentett, ma már a három Elizabeth presszót látják el finomságokkal. A régi hagyományos torták mellett új ízekkel és új, nagyon szép díszítőelemekkel, modern formákkal is megjelentek.

A sikerek titka minden bizonnyal az átgondolt szakmai munkában keresendő. Ezt támasztja alá a megyei ipartestület „A becsületes munkáért” oklevele, a hajdúszoboszlói önkormányzat által adományozott Pávai Vajna-díj, amellyel a kiemelkedő vendéglátó-ipari egységeket jutalmazzák. A minőségi előrelépés keretében, 1999-ben, a vendéglősök – panziósok között, az országban elsőként ISO 9004-2 minőségtanúsítványt szereztek. 2000 novemberében megkapták a Nemzetközi Gasztronómiai Szövetség védnöki tábláját, amely igen komoly dicsőségnek minősül, hiszen az ötvenezer vendéglőből eddig csupán kétszázhuszonhármat jutalmaztak ezzel az elismeréssel.

Ebben a szerteágazó munkában, a vállalkozásban dolgozó hetven ember irányításában fontos szerep jut a feleségnek, Oláh Erzsébetnek is, akivel Dianiska Csaba 1979-ben kötött házasságot. A ’80-ban született Csaba vendéglátó-ipari szakközépiskolát végzett, ma már a vállalkozásban dolgozik. Róbert másodikosként ugyancsak a vendéglátó-ipari szakközépiskola padjait koptatja. A tízéves ikrekről – Márk és Márió – még nem tudni, folytatják-e a családi hagyományt, a jó tanulmányi eredmények biztató jövőt sejtetnek.

A sikeres vállalkozó szabad idejében, már ha akad ilyen, szívesen elmegy úszni, szaunázni. Úgy gondolja, sikereinek titka a becsületes, korrekt munka, a másik ember tisztelete. A célok megvalósításához akaraterőre, kitartásra van szükség, lépésről lépésre haladva érheti el az ember a célját. Ő is ezt tette, a pénzt mindig az üzletbe fektette és nem a „kivagyiságot” jelző felesleges dolgokra költötte. Úgy érzi, „nem szaladt el vele a csikó”, olyan maradt sikeres emberként is, amilyen mindig is volt.

 (Hajdú-Bihari Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése