Kovács Lajos

Elnök-vezérigazgató,

Nádudvar

hb_02-168_kovacs_lajos.jpgKovács Lajos pályája során többször feltette magának a kérdést, amikor egy-egy sorsfordulóhoz érkezett: vajon túl lehet-e szárnyalni az eddig elért eredményeket, vajon meg tud-e felelni az új kihívásoknak? Mert Nádudvar és térsége történetében bizony volt elég sorsforduló a valamikori Vörös Csillag Termelőszövetkezettől a mai Nagisz Csoport és befektetései eredményeiig.

1954-ben Luca-napján itt látta meg a napvilágot egy négygyermekes család legkisebbjeként. A természet szeretetét pásztor édesapjától sajátította el.

A másik vonzalmat a kézilabda jelentette, s ebben sokat segített Korcsmáros Sándor és Hodosi Albert biztatása, irányítása. Már nyolcadikosként igazolt játékosa a felnőtt csapatnak, s később NB I/B-s szintig ontotta a gólokat. Hajdúszoboszlón a Hőgyes Endre Gimnázium és Szakközépiskola öntözéses, növénytermesztés gépész szakán végzett, majd a DATE Szarvasi Főiskoláján meliorációs tervezőnek szakosodott, amely akkor még újnak számított.

Kezdetben a Vörös Csillag Tsz-nél helyezkedik el, gyakornok a tsz rét-legelő ágazatánál, később a nádudvari üzemegység akkor legfiatalabb agronómusa, ahol az ott töltött 12 év alatt az öntözést és minden egyéb mást is irányított. 1988-tól a tetétleni üzemegység vezetője, ahol közel 2000 hektáron irányítja a gazdálkodást. Az ott töltött két és fél év alatt nagyobb rálátásra tesz szert, átérzi a felelősséget, hogy nemcsak az egyes tagokkal, hanem családjuk sorsával is kell törődnie. Eközben szerzi meg növényvédő másoddiplomáját.

Amikor a rendszerváltást követően a tsz-nek meg kell felelnie az új típusú szövetkezet feltételeinek, illetve az átmeneti törvények (nevesítés, kiválás, egyezség, kárpótlás, földárverések és újbóli kiválási lehetőség) szerint kell eljárniuk az akkori túlfűtött politikai légkörben, több minden történik a tsz és az ő életében is. Miközben országosan – és helyben is – romlik a mezőgazdasági nagyüzemek jövedelmezősége (odalettek a keleti piacok), felrémlett a szövetkezeti vagyon széthullásának veszélye.

Kovács Lajos – 1990-ben elnökhelyettessé választva Mészáros Sándor mellé, majd 1992-ben immár szövetkezeti elnökként – és csapata nagy türelemmel ismertették újra és újra az egyes munkahelyeken, hogy a jövő és a biztos megélhetés érdekében ezt egyben kell tartani, majd amikor a politika újabb lehetőséget kínált az eszközök széthordására, akkor azzal kezdték elölről, hogy kft.-vagyonba érdemes apportálni ezeket. Az erőfeszítéseket siker koronázta: a vagyon kis része vándorolt csak el, s így jön létre a Nagisz Kft. 1993-ban (a Nádudvari Agráripari Szövetkezet innentől holdingként funkcionál), amely 1995-ben részvénytársasággá alakul át. 2000-ben a külsők és a tagok üzletrészét részvényre cserélték, így tulajdonosok többsége már természetes személy. Az utóbbi évek eredményei alapján a jegyzett tőkéjük 5,8 milliárd forint, sajátjuk 8,5 milliárd, a szövetkezeti tagok száma 700 fő.

Az új alakulat – amelynek vezetője elnökként és vezérigazgatóként azóta is Kovács Lajos – közben újjászervezi a termelést, az értékesítést, és az érdekeltség növelése érdekében a különböző egységeknek új lehetőséget kínál: a dolgozók tegyék hozzá pénzüket a Nagisz Kft. ott működtetett vagyonához, s alakítsanak önálló kft.-ket. Így jön létre a Nagisz Csoport, amely tovább is bővül. A HAGE-ben meghatározó – közel 50% – tulajdonnal rendelkeznek, a növénytermesztés mellett a sertés és a tejtermelés teljes vertikumát mondhatják magukénak: takarmánykeverőjükben, illetve a Kabai Táp Rt.-ben saját és felvásárolt takarmányból eu-s szabványnak megfelelő premixet is gyártanak, 250 ezer hízósertést dolgoznak fel a Gyulai Hús Rt.-ben, 65 ezret saját húsüzemükben (az eredetet nemzetközileg auditált tanúsítványok igazolják), évi 12 millió liter extra minőségű tejet fejnek az 1600 holstein-fríz tehéntől és dolgoznak fel tejüzemeik (Nádudvari túró stb.). Évi 4 millió napospulykát, 23 millió naposcsirkét értékesítenek tenyészszülőpár állományaikból, ezeken kívül kereskedelmi, ipari, építőipari, gépszervizüzemi és vadászházi szolgáltatások is tartoznak a csoporthoz, amelyek 2100 főt foglalkoztatnak, s 2001-ben közel 18 milliárd forint árbevételt és 350–400 millió forintos eredményt produkáltak. Ez olyan volumen, amely – néhány kisebb egység kivételével – az EU-ban is megállja a helyét.

Kovács Lajos, akit 2002-ben a HAGE elnök-vezérigazgatójának is megválasztottak, az elért eredményeket nem saját privilégiumának tartja, hanem annak, hogy csapatban tudtak dolgozni a kollégákkal. Sikerült átformálni az emberek szemléletét, így aztán mindenki tudása legjavát nyújtja.

Harmonikus házasságban él Beke Máriával, aki tanítónőként dolgozik. Herman és Kornél fia is agráriumot tanul, utóbbi már szakmérnökin. Szabadidejében a ház körüli munka és a természetjárás köti le. Elnöke a megyei termelők szövetségének.

 (Hajdú-Bihari Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése