Őz Lajos

Református lelkész, intézetvezető,

Nádudvar

hb_3-172_oz_lajos.jpgEbből a fiúból lelkész lesz – jövendölte már születésekor, 1973. augusztus 16-án nagyapja, Takács Ferenc, Vaja község cipészmestere, hívő református ember. Hogy az ide vezető út sorsszerű-e, azon el lehet tűnődni. Az viszont tény, hogy az addig szinte csak a világi tudományok elsajátításában jeleskedő és a kézilabda bűvkörében élő fiatalembert éppen a nyári szünidőkön Vaján rendezett ifjúsági csendes hetek valamelyikén érintette meg az Úristen. Innen már egyenes út vezetett a Debreceni Hittudományi Egyetemre, ahol a tanulmányok elején történt sportbaleset után már kizárólag választott hivatására figyel.

A kapott muníciót a Kollégiumba is magával vitte és gyarapította: a szeretetet és a gondoskodást szüleitől – édesapja anyaggazdászként, édesanyja laborasszisztensként dolgozott Nyíregyházán –, edzőitől: Fekete Lajostól, a pallagi Balázsházy-középiskola testnevelő tanárától és Benyáts Balázstól, a DSI edzőjétől a technika mellett csapatszellemet, küzdeni tudást, a teológia professzoraitól: közülük is leginkább Fekete Károlytól és Bütösi Jánostól a választott hivatás szeretetét, hallgatótársaitól a barátságot.

Jó emlék – hatása még máig visszacseng –, a tenni akarás próbája és a hagyományokhoz képest gyökeresen új dolog volt évfolyamtársaival a József és a bűvös kabát musical betanulása és előadása több egyetemen is (rendezője és egyik szereplője volt).

Az egyetem elvégzése után 1997-ben Hajdúszoboszlóra kerül segédlelkésznek, ahol mentora és nagybátyja, Takács Tamás irányításával merül el a gyülekezet lelki szolgálatával kapcsolatos teendőkben. Ezerkilencszázkilencvenkilencben nagy dolog történt életében: a nádudvari gyülekezet meghallgatta és alkalmasnak találta, hogy betöltse a korábban nagy múltat magáénak mondható egyházközség – a háború előtt több lelkésze, hitoktatói, két református iskolája volt a településnek, amelyet aztán a szocializmus idején kis Moszkvaként is emlegettek – élén a lelkipásztori helyet.

Ez nagy megtiszteltetés – hiszen mindössze 26 évet mondhatott még magáénak – és felelősség is volt egyben. Odakerülésekor a helyzet áttekintése után egyaránt fontosnak érezte a belső megerősítést, a gyülekezet összetartásának, lelki megújulásának segítését és a külső építkezés megkezdését, az erodálódott egyházi épületek és környezetük rendbetételét. A presbitériumban és a hívek többségében segítőkre talált ezen ügyekben, míg a városban árgus szemekkel figyelték a fiatal lelkész lépéseit, aki az erőviszonyok helyére kerülése érdekében a szükségszerű ütközéseket is vállalta. Miközben szinte újra kellett szervezni a hitoktatást (jelenleg 300–350 általános iskolás, ötven óvodás vesz ebben rendszeresen részt, s igen népesek a részükre szervezett téli, illetve nyári táborok), aközben önkéntes munkával megszabadították a törmeléktől, rendbe tették a templomkertet (ma a város ékessége), és mind a templomot, mind a parókiákat felújították, ami a gyülekezet erejét és lelkiségét mutatja.

Mivel Nádudvar lakossága elöregedő, sok a magányos, egy bentlakásos Református Idősek Otthona építését határozták el. A harmincnyolc férőhelyesnek indult beruházást öt és fél hónapos rekordidő alatt – a tetőteret saját költségen beépítve – végül is negyvenkilenc gondozott befogadására, a kor, illetve a jövő követelményeinek is megfelelve, HCCP-rendszerű 110 adagos konyhával, ebédkihordásra is felkészülve valósították meg. Az Őz Lajos vezette otthonban – amelynek várólistája egyre bővül – megoldott az intézményes gondoskodás, illetve a személyi szabadság harmóniája.

A „Munkálkodj a város jólétéért, ahol Te magad élsz!” – ige jegyében a presbitérium felkérésére 2002-ben indult a helyi önkormányzati választáson, s azóta a kulturális bizottság tagjaként, az EU-s bizottság elnökeként is végzi ezt a munkáját a városért.

A 2003. évet a belső, csendes építkezésre szánta az egyházközségben – megszilárdítandó, amit eddig elértek. A 2004. esztendő fő célja a hitélet gazdagabbá tétele lesz, amihez a már jól bevált formákat még több tartalommal kívánják megtölteni. Ebben egy segédlelkésznek is jut majd munka bőven. Folytatják a külső építkezést is: az idősek otthonában a példaszerűen megszervezett mentálhigiénés és egészségügyi szolgálatot most fizikoterápiás lehetőséggel és a településen házi betegápolással tervezik bővíteni, a volt kántorháznál játszóteret építenek, nyitottá teszik a templomkertet a sétáló kisgyermekes családok előtt.

Hat éve boldog házasságban él Czakó Éva tanító-hitoktatóval, aki jó társként részt vállalt a nádudvari gyülekezet megerősítésében, a feladatok elvégzésében. Kettejükre most óriási családi örömök várnak: Éva ikreket hord a szíve alatt.

A most legfiatalabb hajdúvidéki egyházmegyei tanácsos továbbra is vezérigéje szerint tervezi a további éveket: „De Te józan légy mindenben, szenvedj, az evangélista munkáját cselekedd, szolgálatodat teljesen betöltsd!”

 (Hajdú-Bihari Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése