Nagy Attila

Ügyvezető,

Hajdúszoboszló

hb_4-176_nagy_attila.jpgA sikeres vállalkozók közé tartozik, de ezért a sikerért, az eredményekért mindig keményen megdolgozott. Változatos életútja során tett néhány vargabetűt, de mindenütt tanult valamit, aminek később hasznát vette 1965. március 28-án született Hajdúszoboszlón. Édesapja a MÁV-nál dolgozott, sajnos nagyon fiatalon meghalt. Édesanyja óvodai dolgozó volt, ma már nyugdíjas. Egy testvére van, Kálmán, aki autóalkatrész-kereskedő.

A vasútállomás környékén nőtt fel, társaihoz hasonlóan leginkább a futballt kedvelte, de amatőr szinten szívesen belekóstolt más sportágakba is. Az iskolában inkább humán beállítottságú volt, jól tanult és máig jó szívvel emlékszik vissza osztályfőnökére, az alsós Tóth Endrénére és a felsős Kocsis Mihálynéra.

Minden bizonnyal a szülői ráhatás generálta a döntést: középiskolai tanulmányait Szegeden a Bebrits Lajos Vasútgépészeti Szakközépiskolában folytatta. A renitens diákok közé tartozott, szinte minden „balhéban” benne volt, sok fegyelmit szedett össze, lázadt minden ellen, amivel nem értett egyet. Ugyanakkor aktívan kivette részét a közösségi tevékenységből, színjátszó körbe járt, videohálózat építésében vett részt, az elsők között volt a mozdonyok felújításban, festésében.

1985-ben érettségizett, egy fél évig a vasútnál dolgozott mozdonyvezető gyakornokként. Körülbelül ennyi idő alatt kiderült, hogy ez nem az ő világa, egy külsős cég közbeiktatásával a szoboszlói MOL-beruházásoknál lett minőségellenőr, később vezető minőségellenőr. Itt tanulta meg vezetője jóvoltából, hogy mi a munka, és hogy azt csak precízen szabad végezni. 1989-től már „kóstolgatta” a vállalkozást, és amikor a lehetőség adott volt, 1992-ben feleségével megalakította a virágtermesztéssel és virágkereskedelemmel foglalkozó cégét, melyhez segítséget, tanácsokat apósától kapott.

Ez a családi vállalkozás a nulláról indult, évekig tartó piacozást, kemény, fárasztó munkát jelentett. A felesége ötletére elkezdett tevékenység első sikereként a Szegeden vásárolt 25 szál selyemszegfűt öt perc alatt eladta Szoboszlón, jó kis haszonnal.

Később bérelt üzletben kis- és nagykereskedelmet folytattak, Debrecenben, Hajdúszoboszlón és Szolnokon árulták a selyemvirágot, naponta 14–16 órát dolgoztak. Ez a megfeszített munka 1995-ben komoly betegséget okozott. Ekkor átgondolta dolgait, visszafogott a tempóból és elkezdte felépíteni a mai vállalkozást. Az 1996-os profilváltás eredményeként a háztartási műanyag, kerti bútor és minden, a szabadidővel kapcsolatos termék forgalmazását kezdték el kis- és nagykereskedelmi formában előbb egyéni vállalkozásként. 1999-ben jött létre az Otthon Üzletház Kft., a feleségével mint társtulajdonossal ekkor vették meg a mai telephelyet. A kezdetektől fogva együtt dolgozik Zöldné Décsi Erikával, aki ma is a cég megbízható alkalmazottja. Tevékenységükben nyitottak a piac felé, intézmények, szállodák, gyógyfürdők beszállítói. Jelenleg tíz alkalmazottjuk van és tervezik egy komplex kisáruház kialakítását 1500 négyzetméteren. A profil maradna, de a mostaninál sokkal modernebb körülményeket szeretnének. Nagy Attila szerint a sikeres vállalkozó legfontosabb tulajdonsága a tisztesség:

– Ebben minden benne van: határidőre, korrekt áron és megfelelő feltételekkel szállít. Minden új dolgozómnak azt mondom el elsőként, hogy nekünk kötelességünk a szó szoros értelmében kiszolgálni a vevőt. Úgy vélem, hogy ma egy ilyen vállalkozást a túlkínálat miatt csak komoly tőkével lehetne elkezdeni.

A Hajdúszoboszlói Vendéglátó Egyesület tagja, és a politikától ma már távol tartja magát.

Ezerkilencszáznyolcvankilencben kötött házasságot Frank Judittal, akinek eredeti képzettsége pedagógus, tanítónő. Volt időszak, amikor a pályát elhagyva teljes erejével az üzletre koncentrált, ám ma újra tanít a 3. Számú Általános Iskolában. A két fiú közül Attila az idősebb, ő 1991-ben született és az idén kezdi a hatosztályos gimnáziumot. Kitűnő tanuló, a dolgok jelenlegi állása szerint építésznek készül. Bence három évvel fiatalabb, negyedikes és az apai vagányságot örökölve, természetesen kereskedő szeretne lenni.

Nagy Attila szabadidejében hetente egyszer kosárlabdázik, a baráti körrel időnként egy jó ultipartit is összehoznak. Igyekszik eligazodni a borok világában, gyűjti és alkalomadtán fogyasztja is a jobbféle borokat, kedvencének a villányi vörösbor számít. A barátok hatására kezdő vadász.

Szinte kötelező nyári programnak minősül a nyaralás a családdal. Az eddigi legnagyobb élményt Spanyolország jelentette a gyerekek számára. Elégedett az eddig megtett úttal, igazi nagy álma a már említett kereskedelmi központ létrehozása, amire a dolgok szerencsés alakulása folytán (az önkormányzati rendezési terv elkészültével és megfelelő terület kialakításával) három éven belül sor kerülhet.

 (Hajdú-Bihari Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése