Méhesné Csendes Mária

Vállalkozó,

Hajdúszoboszló

hb_01-154_mehesne_csendes_maria.jpgA város központjában áll a klasszicista stílusú református templom, vele szemben a Városháza, majd rögtön utána a Bástya presszó. A füstmentes vendéglátó egység, amelynek faláról a város szülötte, Szép Ernő, tekint le ránk, ma már inkább hasonlít egy bécsi kávéházhoz, mintsem a hagyományos presszóhoz. Az ízléses berendezést a jelenlegi bérlő, Méhesné Csendes Mária, álmodta meg és váltotta valóra férje segítségével, miután hosszú estéket töltött el az idevágó irodalom tanulmányozásával. A bécsi stílusra utal a szakmailag is átgondoltan összeállított itallap, Marika még a pincérképzőbe is beiratkozott, hogy a megfelelő felkészültséget megszerezze. Most is újabb lépéseken töri a fejét, hamarosan ideillő, korabeli képek díszítik a cukrászda falait.

Ha valaki mindezt tíz évvel ezelőtt megjósolja, tán még ki is nevette volna az illetőt, most pedig itt ül az általa megálmodott környezetben és mesél az életéről. A szerény smink, a nyaklánc a kis kereszttel, a karikagyűrű, a finom pasztellszínű pulóver a hozzáillő sötét szoknyával komoly üzletasszony benyomását kelti, pedig messziről indult, amíg ideért. Méhesné Csendes Mária 1960. január 11-én született Hajdúszoboszlón. Édesapjának, az egykori tsz-gépkocsivezetőnek köszönheti a természet megismerését és megszeretését, mivel gyakran elvitte magával egy-egy útra, aki sajnos két éve itt hagyta szeretteit. Az egykori felszolgáló ma már nyugdíjas édesanyjától örökölhette a vendéglátás iránti vonzalmat, amit alátámaszt az is, hogy öccse is a vendéglátásban vállalkozó.

Az iskolában végig kitűnő tanuló volt, különösen jól megvolt a nyelvekkel: megyei versenyt nyert oroszból, latint tanult a középiskolában, angolt az egyetemen, majd felnőtt fejjel, két gyerek mellett nyelvvizsgázott németből, amikor kiderült, hogy Szoboszlón ezt követeli meg a vendéglátás. Ennek ellenére mégis a biológia meg a kémia lett az igazi kedvenc a középiskolában, köszönhető ez Nagy Balázsné Emike néninek és Csizmadia Katalinnak. Érettségi után a Kertészeti Egyetem következett Budapesten.

– Nagyon jól éreztem magam az egyetemen – emlékezik vissza –, a füvek, a fák, a virágok mellett a talajtan volt a kedvencem, de dísznövénytanból be sem kellett mennem vizsgázni, megajánlották a jelest.

Az egyetemi évek alatt összekötötte élete fonalát Méhes Jánossal, aki ma szintén vállalkozó, és akivel a közös életet egy félkész házban kezdték el. Hamarosan két gyerek tette őket boldoggá, előbb Bettina, majd Attila jövetele formálta kerekké a családot. Öt évig volt gyesen és imádta, hogy minden idejét a két lurkóval töltheti és várta haza az akkor éppen kamionozó férjurát. Ma is, ha teheti, főleg télvíz idején, meleg étellel várja haza gyerekeit az iskolából.

Első munkahelye a városi kertészet volt, ahol foglalkozott parkfenntartással, vezetett virágboltot, kötött koszorúkat, rendezett virágkiállítást – soha nem ijedt meg a feladatoktól. Szakmai előmenetelében az igazi változást az jelentette, amikor átszervezés következtében a kertészet kft.-vé alakult, és ennek ügyvezetője lett. Azt mondták neki akkor:

– Itt a lehetőség, hogy a kertészetből nyereséges vállalkozás legyen!

Mivel a munkától sosem ijedt meg, úgy érezte, vezetői tapasztalat nélkül is helyt tud állni. Az elején irtó nehéz volt, az átszervezés emberi sorsokat is érintett, olykor fájó szívvel hozta meg a szükséges lépéseket. A helyzet felmérése után a kereskedelem felé nyitott, holland kapcsolatok révén cserepesvirág-nagykereskedelmet hoztak létre, hamarosan egy jól működő céget irányított.

– Mindig tisztességesen dolgoztam, ugyanakkor azt láttam, nem mindenkinek tetszik, hogy nyereségorientáltan dolgozunk, jól keresünk. Amikor nem láttam további perspektívát ebben a vállalkozásban, úgy gondoltam, elég, változtatni kell.

Ez 1997-ben volt. Ekkor hirdették meg a Bástyát, ahol gyerekkorában oly sok finom süteményt evett, és bár voltak kedvezőtlen jelek, úgy érezte, meg kell próbálnia.

– Fel kellett emelni ezt a helyet! Miután mindig ott szeretném megállni a helyem, ahová éppen kerülök, szeretném ebből is a maximumot kihozni, mert tény, hogy maximalista vagyok, nem elégszem meg a középszerrel. Ebben segítenek a kollégáim is, akik nagyon jó szakemberek. Persze kell az is, hogy jól érezzem magam a vendéglátásban, szeretem az embereket. Ezen a helyen újra otthon érzem magam!

Ehhez a munkához nélkülözhetetlen a megfelelő családi háttér. Szinte minden szabad idejét családja körében, férjével és gyerekeivel tölti. Erre nagy szükség is van, hisz a gyerekek most vannak a „legvadabb” kamaszkorban. Bevonja őket a munkába is, koruknak megfelelő feladatot kapnak a nyári vendéglátásban. Így egyrészt szem előtt vannak, másrészt látják azt, hogy csak kemény munkával lehet célt érni, megtanulnak az emberekkel bánni, rájönnek a nyelvtanulás fontosságára. Jutalomképpen az utóbbi években mindig elmegy a család egy közös kirándulásra…

 (Hajdú-Bihari Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése