Kusai Tamás

Közgazdász, könyvvizsgáló,

Debrecen

hb_4-64_kusai_tamas.jpgBár szerényen tiltakozik az ellen, hogy eddigi életútját sikeresnek nevezzük, ám a tények mást mutatnak. Szinte rejtély, honnan van ideje ilyen sokoldalú, szerteágazó tevékenységre: még a negyedik ikszen innen főállásban egy felszámolócégnél dolgozik, könyvvizsgálóként többségi tulajdonosa egy könyvvizsgáló társaságnak, egyéni vállalkozóként adóügyi tanácsadással foglalkozik, az East Audit Rt. tulajdonosa és a felügyelőbizottság elnöke, valamint a költségvetési csoport vezetőjeként elsősorban önkormányzatok számviteli-pénzügyi rendszerével foglalkozik.

Kusai Tamás 1966. március 2-án született Berettyóújfaluban. Ma már nyugdíjas szülei pedagógusként dolgoztak aktív éveikben: édesapja kémiát és fizikát tanított, édesanyja iskolaigazgató volt. Bátyja, Sándor igazi karrierdiplomata, akinek szakterülete Ázsia, nemrég tért haza egy hosszabb kínai kiküldetésből.

Gyermekkorának jelentős részét Berettyóújfaluban töltötte, ahol rengeteg barátja és játszópajtása akadt, hisz mindig kiválóan tudott kapcsolatokat alakítani. Fiatal korának meghatározó eleme a sport volt, általános iskolásként szinte minden sportággal foglalkozott (atlétika, röplabda, kézilabda, futball). Mindez nem ment a tanulás rovására, szinte mindvégig a történelem tartozott kedvenc tárgyai közé.

Középiskolás korában – az Arany János Gimnázium és Szakközépiskola diákjaként – Gyula Ferenc tanár úr gondoskodott arról, hogy továbbra is a sport maradjon figyelme középpontjában. Vele, aki időközben a barátja lett, a mai napig ápolja a jó kapcsolatot. A gimnáziumban erős négyesnek számított, elsősorban matematikából és történelemből jeleskedett.

A sikeres érettségi után a Közgazdasági Egyetemre jelentkezett, de a jelentős túljelentkezés megakadályozta a bejutást. Dolgozni kezdett, ám hamarosan behívták katonának. A kiképzés után szinte „hazai pályán” mozoghatott, hisz útlevélkezelőként szolgált Biharkeresztesen.

Leszerelése után – némi élettapasztalattal felvértezve – komoly felkészülésbe kezdett, aminek meg is lett az eredménye: felvették a Miskolci Egyetem akkor induló közgazdasági karára. Hamar megkedvelte a borsodi nagyváros egyetemi életét, ahol nagyon jó társaság gyűlt össze, máig tartó barátságok születtek, és ahol csoporttársai egyszerűen csak „Főnöknek” nevezték, mivel igen jól el tudott igazodni az élet sűrűjében.

Az új rendszerű oktatás eredményeként három év után üzemgazdászi diplomát kaptak, és a jobbak, a meghatározott szintet elérők folytathatták, hogy újabb három év múltával közgazdász diplomát vehessenek át.

A végzés után 1983-ban Berettyóújfaluba került – mivel a Vízügyi Igazgatóság ösztöndíjasa volt, ott kellett volna dolgoznia, ám egy átszervezés miatt erre nem került sor, egy ügyvédi irodában helyezkedett el, felszámolással kezdett foglalkozni, a mai napig dolgozik ennél a cégnél is. Időközben szakmailag képezte magát, könyvvizsgálói képzésben vett részt, 1997-ben szerzett ilyen irányú szakképesítést.

Igazságügyi könyvszakértő, bár az utóbbi időben kevesebb ideje jut erre a nagyon időigényes és felelősségteljes tevékenységre. Nem nagyon kedveli a „más szennyesében” való turkálást, ráadásul igen nagy a felelősség is, hisz a szakértő véleménye akár egy büntetőügyet is eldönthet.

„Úgy érzem, egykori egyetemi csoporttársaim előrébb tartanak nálam – értékeli a megtett utat Kusai Tamás. – Azt hiszem, »itt a végeken« szorgos munkával ennyit lehetett elérni. Mindehhez kellett bátorság, tudás, kapcsolat és némi szerencse is. A mi munkánk eléggé »kötélen táncoló« dolog, hisz egyrészt ügyfél- és megbízófüggő, ugyanakkor szigorú szabályok határozzák meg lehetőségeinket. A könyvvizsgálói piac nagyjából fel van osztva, így erős piaci verseny figyelhető meg. Nehéz megmondani, hogy itt ki az igazán sikeres, hisz ebben a szakmában nagy a felelősség és a kockázat, a legjobban felkészülteket is érhetik meglepetések.”

Ezerkilencszázkilencvenhétben kötött házasságot dr. Darabos Gabriellával, aki szemészorvos, a Kenézy Gyula Kórházban dolgozik. Kristóf fiuk két évvel később született, és ötévesen meglehetősen nagy kézügyességről tesz tanúbizonyságot.

A sportot ma már inkább nézi, mint műveli, rendszeres résztvevője a Loki labdarúgó-mérkőzéseinek. A Tisza-tó melletti nyaraló jellegű parasztház teremt lehetőséget a horgászáshoz, főleg a rablóhalakat: a csukát, a süllőt fogja legszívesebben. Bár a halat, ha kell, meg is süti, mégis inkább bográcsfőzésben, flekkensütésben „jól képzett”, nagyon szeret főzni.

Mindig mindennek tudott örülni, szereti munkáját, mindig örömmel dolgozott, beleértve a fizikai munkát is. Egész eddigi tevékenysége során szívesen foglalkozott ügyfeleivel, és örömmel tölti el, ha azok elégedettek.

A jövőt illetően családjának a továbbiakban is szeretne konszolidált életet biztosítani.

 (Hajdú-Bihari Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése