Kurtán Zoltán

Irodavezető,

Debrecen

hb_5-42_kurtan_zoltan.jpgA Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat EU Integrációs és Interregionális Irodájának vezetője Berettyóújfaluban született, s a mai napig szülővárosában él, onnan jár be debreceni munkahelyére.

A Debreceni Agrártudományi Egyetemen 1990-ben szerzett agrármérnöki diplomáját még ugyanabban az évben felsőfokú külkereskedelmi áruforgalmi szakképesítéssel egészíti ki, s területfejlesztési menedzserként helyezkedik el a berettyóújfalui polgármesteri hivatalban.

A friss diplomás Kurtán Zoltán tennivalói közé olyan feladatok tartoznak, mint az önkormányzati programok kidolgozása, a Bihari Önkormányzati Szövetség területfejlesztési munkáinak koordinálása, a kistérségi gazdaságfejlesztési programok indítása és az önkormányzati pályázatok készítése.

Közben a német Élelmezésügyi, Mezőgazdasági és Erdőgazdasági Minisztérium négy hónapos szakmai ösztöndíján is részt vesz a németből tárgyalóképes, de angolul is jól beszélő fiatalember.

Az önkormányzatnál szerzett négyéves tapasztalatait jól hasznosíthatja következő munkahelyén, a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Társaság képviseletvezetőjeként. Feladatai közé tartozik a tőkebefektetési ajánlatok, projektek felkutatása, generálása, a vállalkozói kapcsolatrendszer kiépítése, a pénzügyi tanácsadás, a tőkebefektetési ajánlatok értékelése, előminősítése, amelyeknek mind-mind különleges jelentősége van a gazdaságilag elmaradott bihari térség fellendítésében.

A fiatal szakember ezalatt folyamatosan képzi magát: németországi ösztöndíjjal Carl Duisberg diplomát szerez gazdaságfejlesztési és vállalkozásfejlesztési szakterületen.

Szakmai gyakorlatainak színhelyei: Bielefeld, Paderborn és Köln. Ez a képzettsége is hozzásegíti ahhoz, hogy 1995-ben már a Hajdú-Bihar Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány divízióvezetője.

Vállalkozói tanácsadás, kis- és közepes vállalkozások gazdaságfejlesztési programjainak készítése, koordinálása, hazai-, Phare- és EU-s pályázatok elkészítése, Phare-programok komplex szakmai és pénzügyi menedzselése tartozik a feladatai közé.

A sokirányú szakmai munka most sem akadályozza meg Kurtán Zoltánt abban, hogy tovább bővítse, mélyítse ismereteit. Előbb Master of Business Trainer diplomát szerez a Transform német–magyar kormányközi program keretében, majd 2002-ben a Debreceni Egyetemen közgazdász MBA diplomát kap.

Egy év múlva a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat hivatalába hívják, ahol előbb a Területrendezési és Térségi Kapcsolatok Irodának, majd az EU Integrációs és Interregionális Irodának a vezetője. Az irodára különösen fontos szerep hárult az Európai Unióhoz való csatlakozás előkészítésében, az önkormányzat nemzetközi kapcsolatainak fejlesztésében és az uniós információszolgáltatás területén.

Kurtán Zoltán mindebből elsőként a magyar–román határ menti együttműködést, a Hajdú-Bihar – Bihor Eurorégió tevékenységének tartalommal való megtöltését említi.

Utóbbi kapcsán a fejlesztési elképzelések koordinálásával a fenntartható fejlődés biztosítását emeli ki a határ által elválasztott, hagyományosan szoros kapcsolatokkal rendelkező területeken. Az eredmény sem marad el: több száz milliós fejlesztési forrást sikerül a térségbe hozni. Az iroda Kurtán Zoltán irányításával sokat tett a testvérmegyei kapcsolatok szélesítése, átalakítása terén is.

– A szolgáltató önkormányzat új koncepciójának megfelelően integráljuk a megye testvér-települési programjait, és segítjük a korábban jórészt protokolláris, kulturális testvérmegyei kapcsolatok átalakítását projektalapú együttműködéssé.

Fontos feladatnak tekintjük az európai uniós szervezetek munkájába, nemzetközi projektekbe történő bekapcsolódással a tapasztalatszerzés, a legjobb gyakorlatok megismerésének segítését  – avat be a részletekbe. Lublin, Eure et Loir, St. Gallen, Bihor esetében a terveket tett követi, többéves komplex munkaprogramokat dolgoznak ki, melyeket támogatásra benyújtanak pályázatok formájában az Európai Unió különböző alapjaihoz.

Különösen sikeres a Kurtán Zoltán vezette iroda a nemzetközi együttműködésekbe történő bekapcsolódás és az interregionális források elnyerése érdekében készített pályázatok terén: nyertes pályázataikkal több mint százhúszmillió forint támogatáshoz jutnak.

– A sikeres munka mögött kiegyensúlyozott család rejlik: felesége biológia–testnevelés szakos általános iskolai tanár, nagyobbik lánya, Bettina általános iskolás, a kisebbik, Kitti pedig óvodás.

Kurtán Zoltán szabad idejében sportol – korábban versenyszerűen röplabdázott –, néha pedig a bogrács mellé áll és fakanalat is ragad. „Valamilyen férfias ételt készítek a barátainknak” – mondja.

 (Hajdú-Bihari Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése