Dr. Erfán József

Osztályvezető főorvos,

Nyíregyháza

szszb_05-28_dr_erfan_jozsef.jpgÉrtelmiségi családban született 1953-ban Ungváron. Édesapja orvos volt, édesanyja zongoratanárnő. A családnév kissé furcsának, szokatlannak tűnik a magyar fül számára. Az eredete a messzi homályba vész, minden valószínűség szerint az ősök valamikor örmény eredetűek voltak. De ez ma már egyáltalán nem fontos, hiszen nem a születés tesz valakit magyarrá vagy bármilyen néphez tartozóvá, hanem a föld, ahol dolgozik és él, amelyre a könnyeit vagy a verítékét hullajtja.

Egy húga és egy öccse van. A húga zenetanárnő Magyarországon, az öccse Ungváron maradt, képzőművész, keramikus. Erfán József általános, középiskolai és egyetemi tanulmányait is Ungváron végezte. 1976-ban kapta meg az orvosi diplomát, s az akkori szokás szerint valahová a „birodalom” belsejébe kellett volna mennie dolgozni. Elmenni Kárpátaljáról az idegenek közé, hogy végképp elveszítse az identitását. Ezt nem akarta vállalni, s ebben a sors is segített: 1976 augusztusában megnősült, egy magyar (magyarországi) lányt vett feleségül. Szerencsére akkor már olyan idők jártak, hogy megengedték az áttelepülést. így került ’77-ben Debrecenbe dolgozni. Sikerült a diplomáját is honosítani, a debreceni Kenézy Kórház röntgenosztálya volt az első munkahelye. 1980 őszén megpályázott a DOTE Radiológiai Klinikáján egy állást, amit el is nyert.

Az élet úgy alakult, hogy 1980-ban elváltak. 1982-ben szakvizsgázott általános radiológiából, még ugyanabban az évben megkapta a magyar állampolgárságot is. Két év múlva onkoradiológiából is letette a szakvizsgát. Az onkoradiológia sohasem volt népszerű szakma, ma sem az. Ennek sok oka van. Az egyik legfontosabb, hogy nem pénzes szakma. Nem megfelelő a társadalmi presztízse sem, pedig Nyugaton − ahol sok szempontból messze előttünk járnak − nagyon jól tudják, hogy az itt folyó tevékenység a legfontosabbak közé tartozik.

Nehéz dolog szembenézni a halállal, pedig muszáj. Az emberek félnek a daganatos betegségektől, félnek a fájdalomtól. Korábban a daganatos betegségek kezelése arra szorítkozott, hogy eldöntötték: megoperálják a beteget vagy sem. Mai értelemben vett rehabilitációról egyáltalán nem lehetett beszélni. Az onkoradiológus orvos úgy gondolkodik: ha sikerül − a beteg közreműködésével − csökkenteni a fájdalmat, a testi szenvedést, ha az orvos meg tudja teremteni az emberhez méltó halál esélyét, akkor már nem dolgozott hiába. Ehhez persze az szükséges, hogy időben kezdődjenek meg a kezelések. Ha nincs megfelelő kapcsolat a beteg és az orvos között, ha hiányzik az utóbbiból a szükséges empátia, akkor bizony nagyon kicsi az esélye az utolsó időszak méltó befejezéséhez.

A daganatos megbetegedések nem ismerik a „szociális” különbségeket, de a túlélési esélyek már nem egyformák, hiszen a korszerűbb táplálkozást nem engedheti meg magának mindenki, pedig sokat segítené a kezelések eredményességét.

Erfán József 1987-ben újra megnősült, ebből a házasságából két kislány született: 1989-ben Ágnes, 1995-ben Zsófia.

Ezerkilencszázkilencvenegyben került Nyíregyházára. Azt a feladatot kapta, hogy szervezze meg a radiológiai osztályt. Mára európai színvonalú osztály működik a megyei kórház területén korszerű eszközökkel. A lehetőségeik − sajnos − jobbak, mint az országos átlag. Ez persze nem azt jelenti, hogy szívesebben dolgoznának rosszabb körülmények között, inkább azt: jó lenne, ha az országban sokkal több helyen lenne legalább az ittenihez hasonló az onkológiai ellátás. A negyvenágyas osztályon hat orvos dolgozik, s látja el az egyre nagyobb feladatokat.

Amikor a városba került, néhány hónap múlva döbbenten tapasztalta, hogy óriási nagyságú a beteganyag, tehát valóban szükség volt az osztály létrehozására.

Amikor a sikerélmény kerül szóba, Erfán József azzal kezdi, hogy először is sikerült eddig elkerülni a „kiégési” szindrómát. Egy-egy beteg elvesztése ma is megviseli az osztály dolgozóit, hiszen az élet mellett nem igen lehet megszokni a halált. Itt más jelentése van a sikernek, ezért a legkisebb eredménynek is örülni kell. Meg kell tanítani a beteget a küzdelem vállalására, s ha ez sikerül, akkor a sikernek új dimenziójával találkozik az ember.

Erfán József ezerkilencszázkilencvenkettőben klinikai onkológiai szakvizsgát tett. Anyanyelvi fokon beszéli az oroszt, az ukránt és a szlovákot. Jól beszél angolul is, bár ebből nincs nyelvvizsgája. Gyakran publikál a hazai és a nemzetközi szakmai folyóiratokban, jó néhány előadást tartott már különböző kongresszusokon Magyarországon és külföldön is.

Szabad idejében sokat olvas, bár a szakmai publikációkon kívül a szépirodalomra nem nagyon marad ideje. Szeretnek kirándulni, bár amióta megszületett a csöppség, erre se nagyon van lehetőség. Szeretnének polgári életet élni, ennek a megteremtésén fáradozik Erfán József is.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése