A tyúkok tojtak, mint a golyószóró

Még uniós dátumos, lepecsételt tojást is talált anyum a fészkükben

A helyi adó hirdeti, hogy eladó tojótyúkok vannak. Egy kicsit a pályafutásuk végén egy kicsit sápadtak, de még tojnak, és mi az a tíz lej egy tyúkért, amikor két cső kukorica a Gyilkosítónál pont ennyi. Elindul a szervezkedés anyum részéről a tervezés a számolgatás, és elhangzik az ukáz, hogy ilyen félviseltes tyúkokat kell venni. Válaszom rövid és egyszerű. Jól van, anyu veszünk. Igen, ám de kitört az agrárforradalom közben, mezőn voltunk reggeltől estig és pont a tyúkvásáros napokon mindig későn értünk haza.

A rokonság ügyesebb volt ők hamar bevásároltak maguknak és mintha csak heccelték volna anyum, szinte minden reggel beszámoltak neki, hogy már hányat tojtak a tyúkok. Anyum csak mondta a számokat, amiket a reggeli jelentésekből kapott és éreztette, hogy ha neki is lennének már hány tojás lenne… Szinte éreztem, hogy a tojáshiány az én nevem után van beírva. Így hát egy reggel hagytunk csapot, papot, slagot, palántát, megállt az élet a mezőn, mert tyúkvásárba indultunk. Meg is volt hamar a vásár hisz alkudozás nem sok volt, válogatni sem lehetett és miután kihordták a tyúkokat az istállóból a kézfogást sem erőltettük.

Otthon nagy volt az öröm. Anyum felvette a tyúknéző pozíciót a kerítés mellett és gyönyörködött a tyúkjaiba. Én meg drukkoltam, hogy tojjanak hisz nagy a hiány a lemaradás a rokonsághoz képest. Volt még öt még öregebb tyúk és ez a tíz, amit most vettünk, így kész farm lett. És meglett az első tojás, és mind az olimpián trófeát úgy mutatta anyum. És nekilendültek a tyúkok tojtak, mint a golyószóró, anyum meg adta a jelentést, hogy már nyolc tojás van, hogy tíz tojás van. Amikor már tizenöt tojás volt, akkor már úgy adta a jelentést, hogy Géza a csodák nem szűntek meg, hisz megvan a tizenöt tojás, és még ülnek a fészken, és még van tojós is. Próbáltam magyarázni neki, hogy biztos kikerültek a fényre, és örömükben kettőt fognak ezután tojni. Na, azt megnézem, volt a válasz.

A tyúkok pedig csak tojtak egyre másra már 17 tojás is volt és még mindig vártak a sorukra. Anyum egyre jobban örvendett, de láttam, hogy 50 év tyúktartás után valamit csak nem ért. Szerintem le is adta már a telefont a rokonságnak, hogy olyan tyúkokat vett, hogy ezek behozzák a lemaradást, és utolérik tojásba az övéiket. Na de nincsenek csudák csak tettre kész unokák, akiknek nem kellett kétszer mondani, hogy amíg a mama előviszi a tojásokat, addig újakat kell betenni a tojófészekbe. Így megvolt a tojások körforgása anyum áldott engemet, a farmot ahonnan vette és a szerencséjét.

No, de az áldás hamar megszűnt, amikor rájött a turpisságra, mert véletlenül uniós dátumos lepecsételt tojást is tojtak a tyúkok a fészekbe. Könnyezve nevetett és szidott is közben, hogy merünk így kitolni a mamával. Egy csapásra megszűnt a tyúkok tojókedve, de nekünk egész napra jó kedvünk lett. Estére azért behívta a kiesebbik unokáját és egy kis kosár tojással ajándékozta meg, ha már úgyis ilyen sokat tojtak.

Szerző: 2019. 06. 19.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló