Hajts komám, hajts!!!

Mintha a lovak is érezték volna, hogy itt életmentés lesz, már vágtában kanyarodtak ki az utcára

Komaasszony kendő nélkül, kibontott hajjal rohant be a komához a szomszédba. Komámuram, de jó hogy be vannak, fogva a lovak, hamar gyere, mert az uram fájdalmában a földön fetreng,  Vess hamar két öl szalmát a szekérderekába, és vágtass vele a gyergyói kórházba, me még meghal itt a nyakamra. A diagnózis is megvolt komaasszony módra, kifakadt vakbél lesz az. 

Egy jó komáért mindent megtesz az ember. Hamar szalmát a szekérbe és megugrasztotta a lovakat szomszéd udvarra. Mezítláb, alsógatyában egy ingben volt csak komámuram. Nem volt idő öltöztetni hisz már-már meredt meg. Egy lepedőt a szalmára egy nagy párnát és paplant vetettek rá. Segélykérő tekintete már-már üveges volt és csak annyit tudott mondani, hogy hajts komám, hajts, hajts komám, hajts. Félre a szekértől kiáltotta, és nem is kellett ostor, csak legyintett a lovak hátára a gyeplővel, és mintha a lovak is érezték volna, hogy itt életmentés lesz, már vágtában kanyarodtak ki az utcára. Hajts, komám hajts, hallotta hátulról. Az ostorral csak azért pattogtatott, hogy álljanak félre az útból. 

A főútra kiérve még nagyobb lett az iram a lovak kinyúlva vágtattak. Bízott a lovakban, nem szalmán teleltek, egy vágtában felérnek, csak nem lesz özvegy a komaasszony a szomszédba. 

Hajts komám, hajts, jaj de egyre halkabban. A városban is utat engedtek, hisz  az ostor pattogtatása megfelelt egy szirénának. A kórház udvarára a vágtatásra már szaladtak is a hordággyal. Látták amint egy ember leszáll a szekérről, megáll mellette, majd megrogyik a térde. Menteni szaladnak, tennék a hordágya, de ismét egy csökönyös beteggel van dolguk, mert csak azt mondja, hogy ő nem beteg, hanem a beteg a szekérben. Sápadt arc, izzad, lábai remegnek, hallucinál és félrebeszél is, bővül a  diagnózis A szekérben csak a lovak vannak, azok is szépek, ennyi futás után látszik,hogy nem kehesek. Szalma és pokrócok, de beteg az nincs. 

Elveszett a komám ennyit tud csak kinyögni. Ez kórház, nem rendőrség, ha elveszett hát oda jelentse, szólt mogorván az orvos. Megrázta magát a koma, mindenből kigyógyult. Egy mozdulattal a szekérre felpattant. Helyben fordul a szekér, pattant az ostor, csak úgy tiszta véletlenül az orvos füle mellett csattan. Most csak trappoltak, a lovak sánc szélén haladtak,  A fogatos nézett a sáncba, mint varjú az üres csontba. Minden zegét- zugát nagyon bámulta, hátha csak fel tudja vinni komáját a második fuvarba. Komáját kereste, égett a szégyentől. Jaj, jaj, komámat elhagytam, és ha el talált patkolni szelleme biztos majd minden éjjel be fog kopogtatni. Biztos a Pap János kanyarban eshetett ki, mert Veres utcánál még hallotta, hogy hajts komám, hajts, hajts, komám hajts. 

A kanyar elmaradt, de koma se élve se halva. Csődület a Veres utcánál van, emberek asszonyok, látja is hogy poharat koccintanak. Isten nyugtassa, gondolja magába. Kalapját leveszi, lovak csak lépésben, azon gondolkodik, hogy néz majd a komaasszony szemébe. Hamar ment a hír, mert komaasszony itt is van. Csillog a szeme. Hogy is nézzek bele… Énekszó is hallatszik, de valami nem jó. mintha komám hangja lenne. Nekem ennyi volt. Itt is van, a szelleme hív is engemet, ha sietek meghalni, még utol is érem. Még egy tekintet búcsúzóul körbe, szótlanul bámul rá mindenki. A szellemhang  is hangosabb, éneke az furcsa, mintha azt dúdolná, hogy áprilisnak bolondja, felmászott a toronyba fél tizenkettő bolond mind a kettő.  

Egy liter pálinkával most már csizmában jött ki a kapun a drága koma, és nevetéstől csillogtak a szemek. Vakbélből kigyógyulva, nem is fájt a lába, pedig vágtázó szekérről szökött le. Emelte a poharat, és síron túli hangon mondta, hogy hajts be komám, hajtsd be!

U. i.  Ezt egy Szárhegyen megtörtént eset alapján írtam, mert úgy éreztem, kár lenne feledésbe merüljön a két jó koma közti áprilisi tréfa.
Szerző: 2019. 07. 06.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése