Hajts komám, hajts!!!

Mintha a lovak is érezték volna, hogy itt életmentés lesz, már vágtában kanyarodtak ki az utcára

Komaasszony kendő nélkül, kibontott hajjal rohant be a komához a szomszédba. Komámuram, de jó hogy be vannak, fogva a lovak, hamar gyere, mert az uram fájdalmában a földön fetreng,  Vess hamar két öl szalmát a szekérderekába, és vágtass vele a gyergyói kórházba, me még meghal itt a nyakamra. A diagnózis is megvolt komaasszony módra, kifakadt vakbél lesz az. 

Egy jó komáért mindent megtesz az ember. Hamar szalmát a szekérbe és megugrasztotta a lovakat szomszéd udvarra. Mezítláb, alsógatyában egy ingben volt csak komámuram. Nem volt idő öltöztetni hisz már-már meredt meg. Egy lepedőt a szalmára egy nagy párnát és paplant vetettek rá. Segélykérő tekintete már-már üveges volt és csak annyit tudott mondani, hogy hajts komám, hajts, hajts komám, hajts. Félre a szekértől kiáltotta, és nem is kellett ostor, csak legyintett a lovak hátára a gyeplővel, és mintha a lovak is érezték volna, hogy itt életmentés lesz, már vágtában kanyarodtak ki az utcára. Hajts, komám hajts, hallotta hátulról. Az ostorral csak azért pattogtatott, hogy álljanak félre az útból. 

A főútra kiérve még nagyobb lett az iram a lovak kinyúlva vágtattak. Bízott a lovakban, nem szalmán teleltek, egy vágtában felérnek, csak nem lesz özvegy a komaasszony a szomszédba. 

Hajts komám, hajts, jaj de egyre halkabban. A városban is utat engedtek, hisz  az ostor pattogtatása megfelelt egy szirénának. A kórház udvarára a vágtatásra már szaladtak is a hordággyal. Látták amint egy ember leszáll a szekérről, megáll mellette, majd megrogyik a térde. Menteni szaladnak, tennék a hordágya, de ismét egy csökönyös beteggel van dolguk, mert csak azt mondja, hogy ő nem beteg, hanem a beteg a szekérben. Sápadt arc, izzad, lábai remegnek, hallucinál és félrebeszél is, bővül a  diagnózis A szekérben csak a lovak vannak, azok is szépek, ennyi futás után látszik,hogy nem kehesek. Szalma és pokrócok, de beteg az nincs. 

Elveszett a komám ennyit tud csak kinyögni. Ez kórház, nem rendőrség, ha elveszett hát oda jelentse, szólt mogorván az orvos. Megrázta magát a koma, mindenből kigyógyult. Egy mozdulattal a szekérre felpattant. Helyben fordul a szekér, pattant az ostor, csak úgy tiszta véletlenül az orvos füle mellett csattan. Most csak trappoltak, a lovak sánc szélén haladtak,  A fogatos nézett a sáncba, mint varjú az üres csontba. Minden zegét- zugát nagyon bámulta, hátha csak fel tudja vinni komáját a második fuvarba. Komáját kereste, égett a szégyentől. Jaj, jaj, komámat elhagytam, és ha el talált patkolni szelleme biztos majd minden éjjel be fog kopogtatni. Biztos a Pap János kanyarban eshetett ki, mert Veres utcánál még hallotta, hogy hajts komám, hajts, hajts, komám hajts. 

A kanyar elmaradt, de koma se élve se halva. Csődület a Veres utcánál van, emberek asszonyok, látja is hogy poharat koccintanak. Isten nyugtassa, gondolja magába. Kalapját leveszi, lovak csak lépésben, azon gondolkodik, hogy néz majd a komaasszony szemébe. Hamar ment a hír, mert komaasszony itt is van. Csillog a szeme. Hogy is nézzek bele… Énekszó is hallatszik, de valami nem jó. mintha komám hangja lenne. Nekem ennyi volt. Itt is van, a szelleme hív is engemet, ha sietek meghalni, még utol is érem. Még egy tekintet búcsúzóul körbe, szótlanul bámul rá mindenki. A szellemhang  is hangosabb, éneke az furcsa, mintha azt dúdolná, hogy áprilisnak bolondja, felmászott a toronyba fél tizenkettő bolond mind a kettő.  

Egy liter pálinkával most már csizmában jött ki a kapun a drága koma, és nevetéstől csillogtak a szemek. Vakbélből kigyógyulva, nem is fájt a lába, pedig vágtázó szekérről szökött le. Emelte a poharat, és síron túli hangon mondta, hogy hajts be komám, hajtsd be!

U. i.  Ezt egy Szárhegyen megtörtént eset alapján írtam, mert úgy éreztem, kár lenne feledésbe merüljön a két jó koma közti áprilisi tréfa.
Szerző: 2019. 07. 06.

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló