Úrvacsora böjtös töltelékes káposztával

Benne van a közös ima ereje, és benne van egy közösség élni akarása, a hagyományok megtartása

Kiskoromban Regina nagymamám a rózsafüzér társulat fejedelemasszonya volt. Emlékszem, hogy a Nagyhéten készültek az Úrvacsora megtartására, itt náluk, mert volt egy 7×5 méteres szoba. Ide jöttek a szomszéd asszonyok. Később, a böjt idején édesanyám eljárt imádkozóba hetente kétszer. Aztán hozzánk is asszonyok jöttek, a halottainkért imádkoztak, Nagycsütörtökön Horvát Veronka néninél volt az Úrvacsora. Mivel a böjtben édesapámhoz sok varrnivalót hoztak, esténként miközben varrt, sokszor elénekeltük a Báthory éneket, végig a 20 szakaszt. Majdnem kívülről megtanultam. Akkor nem tudtam, hogy összefüggés van az ének és az Úrvacsora között.

Aztán, bentlakó lettem Csíkszeredában, nem voltam idehaza a böjt idején. Hazajöttem, sok mindenre fény derült. Miért viselt a Bíró nagymamám a nyakán, egy barna zsinóron egy ezüstérmet, egyik oldalán a Kármelhegyi Boldogasszony domborított képe, a másikon Jézus szíve? Mert tagja volt a Mária skapuláré társulatnak. Ugyanakkor az olvasó a zsebében volt, mert a rózsafüzér társulatnak is tagja volt. Édesanyám is rózsafüzér társulati tag volt. Havonta jártak „cédulaváltásra” aztán, a böjt idején egymáshoz imádkozóba. Nagycsütörtökön Úrvacsorát tartottak. Nálunk is volt imádkozó minden évben.

A Keresztútja imája

Ekkor kezdett jobban érdekelni, mi is az a hagyomány, amit nem tudtak kiirtani a legkeményebb terror idején sem, mi az, ami átvészelt századokat? Előbb a rózsafüzér társulatokról tudtam meg, hogy itt s már az 1730-as években jöttek létre. 1800 után mozgalom lett, hatással volt a Csíksomlyó közelsége, Mária kultikus imádása, a Ferencesek rendje, ahol kis könyveket is nyomtattak. Közelebbről, hogy belépni egy társulatba, ahol általában 30 tag volt, úgy lehetett, ha valaki kihalt. Általában, az illető leánya, vagy a menye kapta meg a „cédulát”. Ha nem volt ilyen, akkor egy fiatalabb asszony került sorra. Az vitte a temetésen a fehér társulati zászlót, fehér fejkendőben, és lett az új tag. Én 1985-ben vihettem fehér zászlót és lettem tag. Ekkor a faluban 29 rózsafüzér társulat volt. Mindenhol aktív társulati élet zajlott. A mi társulatunk is népes volt, 1995-ben 28-an voltunk. A fejedelemasszony, Horvát Veronka, megszervezett, ügyesen intézett mindent.

A böjti imádkozó a társulat mostani vezetőjével

Milyen is az Úrvacsora, amit az egész magyarlakta vidéken csak mi tartunk?  Teljesen egyedi hagyomány. Amikor 24 évvel ezelőtt gyűjteni kezdtem a viseleteket, a hagyományokat, népszokásokat, ez is érdekelt. Két magyarázat is van. Vallási, a böjthöz, a keresztúti ájtatossághoz kapcsolódó, és világi, ami szájhagyomány útján terjedt. Azt mondják, hogy valamikor nagyon régen a férfiak hadban voltak, az asszonyok imádkoztak értük, hogy élve hazatérjenek. Egymás házához jártak közös imára. Általában hetente kétszer, háromszor. Ekkor elmondjuk az Úrangyalát, a Fájdalmas olvasót, a Keresztútját, és a Halottak imáját. Belefoglaljuk a család halottainak neveit, mert családonként értük imádkozunk. Az ima befejezésekor a háziasszony süteménnyel, üdítőivel, pálinkával kínál, és alamizsnába kenyeret ad.

Már az elinduláskor beszélünk arról, kinél lesz az Úrvacsora. Általában mindenkire sor kerül. Viszont most már gondok vannak a létszámmal. Minden társulatból az idősek halnak ki, és a fiatalok nem lépnek be. A mi társulatunk is nagyon megfogyatkozott, a régi 28 helyett ma már 10-en sem vagyunk aktív tagok.

A közös főzés csütörtökön van. Ekkor reggel 9-re gyűlünk össze. Viszünk magunkkal személyenként 1 fej savanyú káposztát, 5-7 tojást, 5-7 fej hagymát és 10 lejt, a közös vásárlásra. A házi asszony gondoskodik minden edényről, ezen kívül ő adja a krumplit, kenyeret. Csak asszonyok vagyunk. A háznál lévő férfi gondoskodik a tüzelőről. Miért is nem segítenek a férfiak?

Valamikor régen harcban voltak, tehát nem voltak idehaza. Amikor az asszonyok értesültek, hogy jönnek haza, elhatározták, hogy közösen főznek valami kiadós ételt. Éppen Nagyhét volt, így lett böjtös töltelékes káposzta. A férfiak 1599-ben a Mihai vajda seregében voltak, mert ő besorozta a székelyeket is. Erre utaló dolog, hogy az Úrvacsora végén, mindig elénekeljük a Báthory éneket. Tudott dolog, hogy Báthori Andrást Csíkszentdomokoson gyilkolták meg 1599-ben.

És most egy recept, ahogy pár éve főztünk, amikor sokan voltunk: 4 l olajban megpárolunk 5 kg hagymát, 3 kg rizst, 2 kg kukoricadarát, 2 kg nyers darált krumplit, 2 kg darált káposztát, majd, ha kihűlt, akkor 50-60 felvert nyers tojást, sót, borsot, paprikát, és étel ízesítőt. Ebből lesznek a töltelékek. Nem fért el egy fazékban. 1 liter olajat töltünk a fazékba. Legfelülre a vágott káposzta kerül. Mialatt készült a káposzta, egy kis fazékban főtt a krumpli. Ebből krumpli saláta készült főtt tojással. Hozza vágott olajos káposztacika. Ez lesz az ebéd, miután rendet teremtettünk. A házi asszony süteménnyel, kávéval is megkínál.

A közös böjtös Úrvacsora

Este mindenki elmegy a misére, oltárfosztás van, áldozik, utána 9 órára megyünk a vacsorára. Mindenki visz saját evőeszközt, tányért, kést, villát, szalvétát.  Imával kezdjük, a ház halottaiért imádkozunk, majd következik a tálalás. A tányérunkat odaadjuk, 4-5 tölteléket tesznek rá. Ekkor már szabadon beszélgetünk. Általában azt a tálat, amiben vittük a káposztát, otthagytuk. A többlet töltelékeket szétosztják, amit hazaviszünk, másnap, Nagypénteken ez a család reggelije, vagy ebédje.

Két érdekesség a mi társulatunkban. Ezt még édesanyámtól hallottam és tanultam. Rég így csinálták. A nyers darált krumplit, ami összefogja, máshol nem tesznek bele, és a felvert tojás. Máshol felét megfőzik, apróra vágva teszik bele. Azt mondta édesanyám, hogy régen árpakását tettek bele.  És a Báthory éneket, a 20 szakasz végig elénekelték és elénekeljük mindig, bármilyen késő van.

Talán semmilyen húsos káposzta nem ennyire ízletes. Benne van a közös ima ereje, és benne van egy közösség élni akarása, a hagyományok megtartása. Legalább ilyenkor, az imádság összehozza a szomszédságot.  Nagy, nagy veszteség lenne Csíkmadarasnak, ha nem ápolnák tovább az utódaink.

Szerző: 2019. 04. 16.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése