Tánciskola a padláson

Egyet jobbra, egyet balra Zsuzsikám! Pista kavard meg a pujszkát, csuhaja!

A  XX. század közepéig  egy falusi lány nem igazán válhatott asszonnyá,míg nem szolgált néhány évet, ezalatt megszerezve a házvezetéshez szükséges tapasztalatokat. A  nem túl módos családoknál ez szinte törvénnyé vált, a lányok azonkívül, hogy megtanultak a háztartásban dolgozni, pénzt is kerestek, amivel besegíthettek a staférung megvásárlásába.

Így hát Makszin Zsuzsika is elment Székelyvajáról szolgálni, s meglepődve tapasztalta, hogy a szolgálósdinak van egy még jobb oldala: a szolgálók heti összejövetele, amikor táncolnak, mulatnak. Ez bizony nem ment Zsuzsikának a legjobban, mert egyáltalán nem tudott táncolni. Pedig nagyon szeretett volna , ha nem másért,hát akkor a jóképű szolgafiúkkal való enyelgésért. Mihelyt egy kis szabadságot kapott, azonnal hazautazott a faluba, s megkérte az anyját, hogy tanítsa meg.

Vasárnap volt és délelőtt, főtt az ebéd, a konyhában túl sok bútordarab – nem igazán volt helye és ideje a táncnak. Azonban a Zsuzsika anyja találékony asszony volt. Addig nézelődött erre-arra, fel és le, míg rá nem jött, hogy legalkalmasabb hely a tánctanulásra a padlás lesz.

Gyorsan becipeltek egy jókora létrát, fölmásztak, de előbb az asszony meghagyta az urának, hogy időközönként nézzen rá az ételre, nehogy odaégjen, ha már neki tanároskodnia kell egy ideig. Pista bólogatott, mint aki tökéletesen érti a feladatát, s nyugodtan tovább bóbiskolt a karosszékben  paszulybontás közben.

Aztán nem  hallatszott egyéb – de ez jókora távolságból is, mint:

Egyet jobbra, egyet balra Zsuzsikám!

Pista kavard meg a pujszkát, csuhaja!

Addig ropták a táncot, amíg a tapaszos padlás megadta magát, ők meg szépen bepotyogtak a konyhába.

A szendergő Pista arra kapta fel a fejét, hogy nagy sikoltozás közepette a felesége meg a lánya a vasárnapi ebédre zuhannak, ami természetesen a földre ömlött, s ő nem is annyira a fehérnépeket, mint a finom csirkemártást sajnálta.

Padlás hiányában Zsuzsika akkor még nem tanult meg táncolni, de mire a szolgálósággal végzett, már nagyon ügyesen ropta.

Nem is szolgalegényhez ment férjhez, hanem egy jógazda fiúhoz.

Szerző: 2018. 11. 12.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése