Sitku Jánosné

Gazdasági vezető,

Nyíregyháza

szszb_17-76_sitku_janosne.jpgGyerekkorában tanárnak készült, iskolást játszott, ám az élet másképp rendezte pályáját. Sitku Jánosné, a Zay Anna Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskola gazdasági vezetőjét bőségesen kárpótolta a sors, mert most a megye egyik nagy közoktatási intézményében az ő rátermettségétől függ egy közel száz személyes dolgozói kollektíva és a félezer középiskolás anyagi boldogulása.

Sitku Jánosné, lánykori nevén Papp Anna, Kállósemjénben született 1947. augusztus 20-án. Édesanyja, Bodnár Anna, ma 78 éves, világéletében óvodai gondozóként dolgozott. Édesapja, Papp Béla gépszerelő sajnos, korán itt hagyta szeretteit. Testvére, Mária, betanított munkásként vonult nyugdíjba. Férje, Sitku János, a nyíregyházi Westsik Vilmos Élelmiszer-ipari Szakközépiskola és Szakiskola kollégiumának igazgatója. Házasságukból két fiú született, János idegenvezető lett, feleségével, Sitku Gabriellával építkeztek Egerben. A kisebbik fiuk, Tamás, aki gyermekfelügyelő a baktalórántházi otthonban. Felesége, Técsi Éva, szintén ott és ugyanolyan munkakörben tevékenykedik. Gyermekük, Tamás, már ötéves, a nagymama szeme fénye.

Az időnap előtt elárvult családban gyorsan pénzkereső szakmát kellett Ancikának választania. Úgy gondolta, a közgazdasági technikum pénzügyi tagozata erre a legalkalmasabb és a könyvelés – legalábbis a 70-es években már – női munkának számított. Az érettségi után elvégezte a hároméves mérlegképes tanfolyamot és felsőfokú végzettséget szerzett. Szülőfalujában, a jó nevű termelőszövetkezetben – amelynek elnöke, Mészáros János éppen ebben a könyvben mutatkozik be a nyilvánosság előtt – három éven át könyvelt. 1969-ben bekerült Nyíregyházára és a megyei társadalombiztosítási igazgatóság nyugdíj osztályán, mai szóhasználattal élve köztisztviselőként intézte a rábízott ezrek hivatalos ügyeit. 1978-ban új fejezet kezdődött az életében, mert a Bánki Donát Műszaki Középiskola könyvelője, majd csoportvezetője lett. Itt ismerte meg a tanintézetben folyó gazdasági tevékenységet.

Megtanulta, hogy lehet eredményesen támogatni a háttérből az oktató-nevelő munkát. Újabb szép feladat talált Sitkunéra, amikor 1987-ben megnyitotta kapuját a Zay Anna Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskola. Az akkori igazgatónő gazdasági vezetőnek hívta ide és azóta is ezt a funkciót tölti be.

Virágokkal teli az irodája, az iratok, a telefon, a számítógép katonás rendben sorakoznak. Látszik első pillantásra, hogy akinek ez az irodája, nemcsak a környezetében tart rendet, hanem ő maga is pedáns. Ahogy a mondás tartja, a külső rend belső gondolati rendet jelent…

Legfontosabb tevékenységének azt tartja Sitku Jánosné, hogy az intézmény gazdasági, pénzügyi tevékenysége a törvényesen szabályozott keretek közt mozogjon. Nagy hangsúlyt fektet az épület állagmegóvására, a karbantartásra, az évenkénti festésre. A biztonsági előírások, mint például a tűzvédelem, a villámvédelem számos feladat megoldását sürgeti. Az intézményhez tartozó 200 személyes kollégium, a saját konyha további tennivalót jelent. A higiénia, az esztétikus környezet automatikusan neveli a fiatalokat, ám az sem mindegy, hogy naponta több száz ember milyen körülmények közt oldja meg a teendőket. Sitkuné elmondja, hogy jó gazda módjára érdemes a pénzügyekkel bánni, hisz egyidőben elvégzett karbantartással megelőzhetők a későbbi, jelentősebb kiadások.

Az intézmény múlt évi költségvetése 337 millió forint volt, ebből 190 millió forint a bér, 50 millió forint a bér jellegű kiadásokra kellett. Bő 100 millió forint jutott a dologi kiadásokra. Ez utóbbi tételből oldják meg a vásárlásokat, a tanfolyamok, táborok kiadásait. Sitkuné elmondja, jó kapcsolatot alakítottak ki a különböző szolgáltató cégekkel, amelyek a pontosan, határidőre fizető partnereket támogatják, mégpedig a szakképzési alaphoz járulnak hozzá.

Hiába tűnik nagynak ez a költségvetés, azért minden plusz forrást igyekeznek felkutatni. Rendszeresen pályáznak, legutóbb az oktatási minisztériumtól nyertek 3 millió forintot. Ebből a leendő ápolónők, asszisztensek, mentőtisztek alapképzésénél fontos ambu-babát, csecsemőápolási babát vettek. A kollégium négy kisebb pályázaton nyert pénzzel gyarapíthatta a képzőművészeti és a számítástechnikai eszközeit. Sitkuné büszkén említi, hogy szabad kezet élvez a felhasználható pénzek elosztásában. Mindig egyeztetik az igazgatónővel és a szakmai vezetőkkel, melyek a legsürgetőbb igények az iskolában. Az intézmény alapítványa négy éve működik, tavaly már mintegy 300 ezer forint folyt be a kasszába a szülők adójának 1 százalékából.

A könyvelés és a gazdasági élet irányítása ma nem látványos, de az intézményben jól tudják: nélkülözhetetlen és egyre fontosabb része a zavartalan működésnek. Sitku Jánosné azzal a jóleső érzéssel akar nyugdíjba vonulni, hogy az iskola tanulói és dolgozói egyaránt érzékeljék, ő mindent megtett a közös eredményekért. Szabad idejében olvas, tévézik és kis unokájával foglalkozik.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 17. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Tavaszi rét

Ősz Zoltán alkotása Megkerülhetetlenül   a  mi  vidékünkről  készült  a  kép,  már  elmaradtak a fenyvesek,  már    ez  az  őszinte  nyugodt  kis  tájkép,  ahol nincsenek  bércek, és  megmászhatatlan  csúcsok.  Ősz ... Tartalom megtekintése

Minimál!

Hargitai  Beáta akvarellje Vajon mit kell tenni   egy  papírlappal,  hogy  figurális  mókaság  jöjjön  létre?  Mi  az  a  sok,  vagy  kevés  produkció,   hogy  képpé  váljon,  hogy megnézzék,  hogy  elvessék, ... Tartalom megtekintése

Virágot látott utazó

Tüttő József alkotása A különleges és meghökkentő  képek  színvilága  egészen  eltérő, és egyedi, használata:   Tüttő József   tulajdona, és védjegye.  Lehet,  hogy  kihagytam még  pár jellemzőt,  de  az  évek ... Tartalom megtekintése

Sziklák a parton

Biszák László alkotása Mélység és  magasság  találkozása, nem  egy röpke randevú, kőbe vésett  valóság  addig  amíg  a  Föld  gyomra  mást  nem  akar. A  kép remek, a srég  meredek  fal  magán... Tartalom megtekintése