Rambo-csapás a palacsintába

rambo_ii_la_mission_rambo_first_blood_part_ii_1984_reference1.jpgAnnak idején Peterdi Pál az egyik televízió-műsorban vezetett Tücsök és bogár című rovatot, amelyben különböző újságokból rosszul fogalmazott mondatokat, pontatlanul használt kifejezéseket mutatott be. Most őt idézve nézzünk egy csokorra valót.

Kezdjük egy filmajánlóval a rádió- és televízió-újságból, a film címe a Nagy durranás. „A fiatal, kezelhetetlen repülőpilóta egy év kihagyás után visszatér támaszpontjára, hogy részt vegyen a szupertitkos Alvó Menyét akcióban. Igazi Rambóként csap bele a palacsintába, és újra elcsábítja a gyönyörű Ramadát.” Nyilván bele lehet csapni a palacsintásba is, azonban a Magyar szólástár című kötet szerint is inkább a lecsóba. A „Belecsap a lecsóba” szólás a szlengben azt jelenti, hogy belekezd valamibe.

Más. Nyelvtanóra egy középiskolában, a tanárnő kérdezi. Mi a messze szó szófaja? A válasz: távolsági főnév. Egy újabb kérés a tanárnőtől: Mondj egy szállóigét! Mire a válasz az, hogy repül. A rádióban hallgatom egy szakember nyilatkozatát tavasszal, esős időszak után egy belvizes területről: tengelyen kikezelt belvíz. Azaz szippantó kocsival elhordott víz.

Az újságban olvasom egy bírósági tárgyalásról a következőket. „Kémia- és magyarnyelv-óra keverékének tűnik a tárgyalás. Magoljuk az új kifejezéseket, miközben a bíró kéri, hogy a „hő hatására bekövetkező komponensváltozás” helyett nyugodtan mondja azt a szakértő, hogy „megégett”, mint ahogyan később a fizikus szakértővel is megállapodnak abban, hogy az ajtón megfigyelhető „folytonossághiányt” nevezze egészen egyszerűen „lyuknak”. Örvendetes, hogy vannak olyan bírók, akik a fölöslegesen túlbonyolított és kitekert, szakmainak tűnő megfogalmazást egyszerűen tudják helyettesíteni, ahogy mondani szokták, józan paraszt ésszel.

És végül természetesen nem maradhat ki a politika. Az egyik újságban olvastam: Ha X párt tovább tud erősödni, és sikerül Magyarországot egy gazdasági, illetve más tekintetben is erős országgá tenni, akkor hivatalosan is fel lehet vetni a revízió kérdését, akár már nyolc év múlva. Majd a mondatát bírálóknak a következőképpen reagált: Ez egy kiragadott szövegrész volt, az egész mondandómat kellene ismerni. Valóban beszéltem revízióról, de én a szótár szerinti értelmezésben használtam, azaz egy jogi felülvizsgálatról beszéltem. Az újságírónak arra a felvetésére, hogy a köznyelvben a revízió visszacsatolást jelent, azt mondta: akkor rossz a köznyelv.

Bizonyára létezik egy külön politikai köznyelv is, amelynek az értelmezési határai gumiból vannak…

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése