Madarassy György festőművész

Nekem ma a mívesség jelenti a nagybányaiságot

Szülővárosában nyílt születésnapi kiállítása – a 70 éves mesterrel Galambos Béla beszélgetett Nyíregyházán, a Kelet-Magyarország napilapban

21015689_1912235199035600_2927786454457374673_o.jpg

Akár hiszik, akár nem, a mind jobb teljesítmény elérésére törekvő hozzáállásáért a művészet pártolókon kívül, amatőr kerékpáros és teniszező körökben is elismert festőművész, Madarassy György 70 éves.
Szülővárosa, Nagybánya a 29 éve Nyíregyházán élő és alkotó, a 70. életévét idén augusztus 25-én betöltő festőművészt a helyi képzőművészeti múzeum tulajdonában lévő régebbi és az alkotó legfrissebb, nyíregyházi munkáit, mintegy negyven képet bemutató kiállítással ünnepli. A nagybányai közösség az eltelt három évtized alatt sem feledte el, ott még ma is sokak kedvence. Ezt fejezte ki Alexa Tibor a nagybányai képzőművészeti múzeum igazgatója után a város vezetése is, amikor Catalin Chereches, Nagybánya polgármestere a “Madarassy 70” című kiállítást ünnepélyesen megnyitva kiválósági oklevéllel tüntette ki a festők ikonikus városának neves művész fiát születésnapja alkalmából.
Madarassy György főként virág sorozatából válogatott – stílszerűen – egy csokorra valót, mintegy ajándékként a nagybányai műkedvelőknek.
– Mivel szokták az embereket megajándékozni születésnapra? Virággal. Na, én is arra gondoltam, hogy egy születésnapi kiállításra az lesz a legszebb, ha összegyűjtök egy csokor virág képet – magyarázza a nagybányai kiállításának legújabb alkotásait a mester.
– Szülővárosához kötődése az embernek, bárhol legyen a világban, az egy különleges kapcsolatot jelent. Egy festőnek, Nagybányához fűződő kapcsolata kiváltképp sajátos. Nagybányának a hírneve, a múltja – főleg egy magyar festőnek – különleges kötődést jelent.
Madarassy György virágábrázolásai nem csupán a tekintetet vonzák, hanem már-már arra ösztönzik a látogatót, hogy megérintse, végig simítsa az alkotásokat. A cuppantásos módszerrel és késekkel több rétegben felvitt olajfesték különleges textúrát ad a képeknek.
– Ez nagyon jól mutat – érinti meg dekoratív virág képének egyikét szinte érzéki szeretettel a művész -, mert egyfajta kontrasztot teremt a festmény felületén, ha fény éri valahonnan. A kitüremlések alatt egy kis árnyékot kap és nagyon plasztikussá teszi a képet – teszi hozzá.
Madarassy György szereti a nagy felületeket, mert így tudja leginkább kiadni a benne rejlő feszültséget, érzelmeket. Ám az egy négyzetméteres olajfestmények minden kis négyzetcentimétere alaposan kidolgozott.
– Szabadjára engedem azokat a belülről jövő, nem kontrollált gesztusokat, amin keresztül érződik a kezemnek, vagy – némi nagyképűséggel fogalmazva -, amiből érződik a szivemnek a rezdülése – érzékelteti az alkotás titokzatos folyamatát a természethez hasonlóan újra és újra megújulni kész, örökifjú festő.
A színek nagymesterének sokat adott, hogy a festőiskolájáról híres nagybányai alapokról indult a művészete, de ezeken a hagyományokon túllépve már pályakezdő fiatalként is az európaiság felé hajlott. A mintegy ötven évnyi alkotómunkáját is a folyamatos megújulás jellemzi.
– Én mindig büszkén vallom azt, hogy nagybányai festő vagyok, de nem olyan értelemben hogy a klasszikus nagybányai hagyományokat követem. Mindabból azt próbálom meg követni, amit a nagymesterek mondtak, vagy csináltak, vagyis hogy míves, jó kvalitású képeket szeretnék festeni. Nekem ez a nagybányaiság ma.
Madarassyi György szülővárosában két helyszínen állított ki. A korai művei a nagybányai képzőművészeti múzeumban, augusztus 24-ig, a születésnapi virágcsokor tárlat pedig a Bukarest sugárúti “kis” galériában augusztus 21-ig látható.
Arról, hogy lesz-e és ha igen mikor, Nyíregyházán is kiállítása a közeli napokban hetven éves művésznek, az érintett elárulta, lesz. Még hozzá egy születésnapi nagy kiállítása nyílik október 19-én 16.30-kor, amelyen a legutóbbi évek 70 munkája szerepel majd, tetemes falfelület igény miatt ezúttal is két helyszínen: a Városi Galériában és a Pál Gyula teremben.

20776372_1645417848842223_1973482011418031141_o.jpg

(Fotó: Muzeul Judetean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare»)

 

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése