Madarassy György festőművész

Nekem ma a mívesség jelenti a nagybányaiságot

Szülővárosában nyílt születésnapi kiállítása – a 70 éves mesterrel Galambos Béla beszélgetett Nyíregyházán, a Kelet-Magyarország napilapban

21015689_1912235199035600_2927786454457374673_o.jpg

Akár hiszik, akár nem, a mind jobb teljesítmény elérésére törekvő hozzáállásáért a művészet pártolókon kívül, amatőr kerékpáros és teniszező körökben is elismert festőművész, Madarassy György 70 éves.
Szülővárosa, Nagybánya a 29 éve Nyíregyházán élő és alkotó, a 70. életévét idén augusztus 25-én betöltő festőművészt a helyi képzőművészeti múzeum tulajdonában lévő régebbi és az alkotó legfrissebb, nyíregyházi munkáit, mintegy negyven képet bemutató kiállítással ünnepli. A nagybányai közösség az eltelt három évtized alatt sem feledte el, ott még ma is sokak kedvence. Ezt fejezte ki Alexa Tibor a nagybányai képzőművészeti múzeum igazgatója után a város vezetése is, amikor Catalin Chereches, Nagybánya polgármestere a “Madarassy 70” című kiállítást ünnepélyesen megnyitva kiválósági oklevéllel tüntette ki a festők ikonikus városának neves művész fiát születésnapja alkalmából.
Madarassy György főként virág sorozatából válogatott – stílszerűen – egy csokorra valót, mintegy ajándékként a nagybányai műkedvelőknek.
– Mivel szokták az embereket megajándékozni születésnapra? Virággal. Na, én is arra gondoltam, hogy egy születésnapi kiállításra az lesz a legszebb, ha összegyűjtök egy csokor virág képet – magyarázza a nagybányai kiállításának legújabb alkotásait a mester.
– Szülővárosához kötődése az embernek, bárhol legyen a világban, az egy különleges kapcsolatot jelent. Egy festőnek, Nagybányához fűződő kapcsolata kiváltképp sajátos. Nagybányának a hírneve, a múltja – főleg egy magyar festőnek – különleges kötődést jelent.
Madarassy György virágábrázolásai nem csupán a tekintetet vonzák, hanem már-már arra ösztönzik a látogatót, hogy megérintse, végig simítsa az alkotásokat. A cuppantásos módszerrel és késekkel több rétegben felvitt olajfesték különleges textúrát ad a képeknek.
– Ez nagyon jól mutat – érinti meg dekoratív virág képének egyikét szinte érzéki szeretettel a művész -, mert egyfajta kontrasztot teremt a festmény felületén, ha fény éri valahonnan. A kitüremlések alatt egy kis árnyékot kap és nagyon plasztikussá teszi a képet – teszi hozzá.
Madarassy György szereti a nagy felületeket, mert így tudja leginkább kiadni a benne rejlő feszültséget, érzelmeket. Ám az egy négyzetméteres olajfestmények minden kis négyzetcentimétere alaposan kidolgozott.
– Szabadjára engedem azokat a belülről jövő, nem kontrollált gesztusokat, amin keresztül érződik a kezemnek, vagy – némi nagyképűséggel fogalmazva -, amiből érződik a szivemnek a rezdülése – érzékelteti az alkotás titokzatos folyamatát a természethez hasonlóan újra és újra megújulni kész, örökifjú festő.
A színek nagymesterének sokat adott, hogy a festőiskolájáról híres nagybányai alapokról indult a művészete, de ezeken a hagyományokon túllépve már pályakezdő fiatalként is az európaiság felé hajlott. A mintegy ötven évnyi alkotómunkáját is a folyamatos megújulás jellemzi.
– Én mindig büszkén vallom azt, hogy nagybányai festő vagyok, de nem olyan értelemben hogy a klasszikus nagybányai hagyományokat követem. Mindabból azt próbálom meg követni, amit a nagymesterek mondtak, vagy csináltak, vagyis hogy míves, jó kvalitású képeket szeretnék festeni. Nekem ez a nagybányaiság ma.
Madarassyi György szülővárosában két helyszínen állított ki. A korai művei a nagybányai képzőművészeti múzeumban, augusztus 24-ig, a születésnapi virágcsokor tárlat pedig a Bukarest sugárúti “kis” galériában augusztus 21-ig látható.
Arról, hogy lesz-e és ha igen mikor, Nyíregyházán is kiállítása a közeli napokban hetven éves művésznek, az érintett elárulta, lesz. Még hozzá egy születésnapi nagy kiállítása nyílik október 19-én 16.30-kor, amelyen a legutóbbi évek 70 munkája szerepel majd, tetemes falfelület igény miatt ezúttal is két helyszínen: a Városi Galériában és a Pál Gyula teremben.

20776372_1645417848842223_1973482011418031141_o.jpg

(Fotó: Muzeul Judetean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare»)

 

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése