Kedves Miklós

Iskolavezető,

Mátészalka

szszb_19-162_kedves_miklos.jpgKomplex szolgáltatásokat nyújt a mátészalkai Sansz Autósiskola. Mindenféle közúti járműre és munkagépre lehet itt jogosítványt szerezni. Megyénk egyik legnagyobb autósiskolája ez. Jól felkészült oktatók, kétévesnél nem öregebb járművek állnak a tanulók rendelkezésére.

Kedves Miklós iskolavezető jól fogja össze az oktatók kis csapatát, ő gondoskodik a technikai szint növeléséről. (Karitatív tevékenységet is folytat, amikor teheti, jótékonykodik.) Az iskola T betűs gépkocsijai négy város utcáit róják nap mint nap. A sansz előnyt, elsőbbséget jelent. Elmondható, hogy az iskola tanulói előnyt élveznek azokkal a tanulókkal szemben, akik szerényebb körülmények közt működő autósiskolában tanulnak.

Kedves Miklós méltóan a nevéhez, kedvesen fogadott, amikor bemutatta „birodalmát”. Az irodával kezdte, amely a Mátészalkai Művelődési Központban található. Mint mondta, az irodán minden munkanapon van ügyfélfogadás. Az iroda jól megközelíthető helyen van. A tanpálya (rutinpálya) a város szélén, a nyírmeggyesi úton található. Elég nagy területen terül el a rutinpálya, de nemcsak a nagysága, a minősége is figyelmet érdemel: megfelel az uniós elvárásoknak. Egy takaros épület van a pálya szélén, ez a várakozó, melegedő, irodai célokat is szolgál. A tanpálya mellett vezetéstechnikai pálya építését kezdte el a Sansz. A vízvezetékek már a helyükön állnak.

Ősszel avathatják a vezetéstechnikai pályát. Ezen a nagy területen lehet terjeszkedni. Ami a személyi feltételeket illeti, huszonnégy elméleti, illetve gyakorlati oktató dolgozik az iskolában. Diplomások is vannak közöttük. Az oktatók szigorúak, de megértők, jó kapcsolatot tudnak teremteni minden generáció képviselőivel. Gyakran akad hatvan éven felüli a tanulók között.

Kedves Miklósnak sok érdekes története, sztorija van. A rendszerváltás után például egy idős paraszt bácsi kárpótlást kapott, a pénzből vásárolt egy terepjáró gépkocsit. Lovak hajtásához, „egy lóerős jármű” vezetéséhez volt szokva az öreg. Így nem csoda, hogy a gyakorlati oktatás kezdetén a lábával nyomta valamelyik pedált, maga felé húzta a kormánykereket, közben kiabálta: „Hó, hó!”

A mátészalkai iskolának kirendeltsége van Fehérgyarmaton, Nyírbátorban és Vásárosnaményban. Kedves Miklóst sokfelé ismerik és tisztelik. A Sansz „flottája”, autóparkja, gépparkja igen gazdag. Számos nyugati és távol-keleti típusú személykocsi közül választhat a tanfolyamhallgató a gyakorlati oktatás megkezdése előtt. Mezőgazdasági gépei, földmunkagépei, targoncája is van a Sansznak. Mi több: egy kombájnja is. Ezeken gyakorolhatnak a tanulók. Természetesen targoncavezetőket, mezőgazdasági gépkezelőket is képeznek itt.

Minden kategóriában lehet szerezni jogosítványt, autóbuszvezetőit is. Köztudott, hogy a tűzoltókocsit vezető sofőrök szirénázva, gyorsan hajtanak a nagy forgalomban is, hiszen minden másodperc számít, ha életet és vagyont kell menteni. A határőrségnél szolgálatot teljesítő gépkocsivezetők munkája is nehéz és veszélyes. Nos, a Sansz rendszeresen továbbképzésben részesíti a tűzoltókat és a határőröket.

Természetesen az autósiskola is üzleti alapon működik. El kell adni az iskola termékét, a jogosítványt. Itt is vannak serkentő, ösztönző intézkedések. Ha például egy osztály több mint húsz tanulóval indul, akkor a tanfolyamhallgatók közt kisorsolnak egy színes televíziót. Külön figyelmet érdemel, hogy minden év végén közjegyző jelenlétében sorsolnak. A sorsolás következtében egy jogosítványt szerző vissza kapja a tandíját. Az év végi sorsolások nemcsak a pénz körül forognak, az összetartást, az összetartozást is jelentik.

Kedves Miklós nemcsak gépjárművekben „utazik”, mezőgazdasági vállalkozó is, földje van. A szervező és oktató munka után, illetve mellett kikapcsolódást jelent neki a földművelés. Jótékonykodik is. Nem túl régen kissé megromlott az egészsége, ekkor érezte át igazán a betegek és a kórházak helyzetét. Adakozott alapítványok, pontosabban szívbetegek és vesebetegek javára. A közelmúltban pedig meghívták a Mátészalkai Területi Kórház igazgató tanácsának ülésére és várták javaslatait. Az igazgató tanács tagjainak és a város vezetőinek jelenlétében felajánlotta, hogy a saját költségén kifest két betegszobát és egy nővérszobát. Példáját követendőnek tartják. Azért is, mert a kórház felújítására nagyon sok pénz kellene.

A gépésztechnikus végzettségű Kedves Miklós a rendszerváltás alatt, ezerkilencszázkilencvenben alapította a céget. Újabban a felesége is a vállalkozásban dolgozik. Fiai diplomásak, mindketten a másoddiploma megszerzésére készülnek. Mind a két fiúnak van oktatói bizonyítványa, oktatnak is, erősítik a Sanszot. Idő múltával ők vezetik majd tovább – a vállalkozást.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 19. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése