Hét petty, százegy név

1315740996681932.jpgÚgy vélem, hogy a nyelvi toleranciára leginkább az új szavak, valamint a nyelvjárási szavak esetében van szükség. Az előbbiekre sokan mondják, hogy idézőjelben csúnyák, és semmire nem valók, holott nyilvánvaló, hogy csak a holt nyelvekben nem születnek új kifejezések, azonban a magyar nyelv e tekintetben hál’ istennek él és virul. Az alábbiakban ezt kívánom bizonyítani úgy, hogy néhány új szó nyomába eredek.

Új szóösszetétel a kiberhadsereg. Ez az etikus hackerekből, számítógépes szakemberekből álló csapat és eszközpark a számítógépes támadásokkal szemben, az informatikai biztonság érdekében, a számítógépes hálózaton keresztül érkező támadások elleni védekezésre, valamint a hackerbetörések kivédésére, a komputeres hadviselés egyéb beavatkozásaira. Íme, egy mondatban: Szükség van a kiberhadseregre, mert a nemrég megjelent amerikai kibervédelmi stratégia egyenlőségjelet tesz például az Egyesült Államok belső infrastruktúrájának számítógépes megtámadása és egy, a World Trade Center elleni terrortámadáshoz hasonló beavatkozás között.

Van, aki boldogtyúkozásnak nevezi ironikusan a szabályt, s van, aki tyúkjóléti intézkedésről beszél. Ez is új szó, illetve szószerkezet. Az az eljárás, amely az Európai Unió által előírt tyúktartási szabály értelmében a gazdákat arra kötelezi, hogy komfortosítsák tyúkketreceiket, azaz legalább 750 négyzetcentiméternek kell jutnia egy tyúkra, a ketrec lejtése nem lehet túl meredek, és ülőrudat, körömkoptatót, tojófészket kell biztosítani a szárnyasnak. Íme, egy mondatban:

Több mint 30 százalékkal drágult egy év alatt a tojás fogyasztói ára, az áremelkedést elsősorban az uniós tyúkjóléti intézkedések generálják.

A nyelvjárási szavak esetében pedig azért kell a toleranciát erősíteni, mert a nyelvjárásban beszélő embert gyakran megmosolyogják. Ha ez kedves, akkor semmi gond, de ha gúnyos, akkor már kifogásolható. Az eltűnt szavaink nyomába visz egy, a Tinta Kiadónál  nemrég megjelent kötet, a címe: Tájszavak, alcíme: A magyar nyelvjárások atlaszának szavai, szóalakjai. E gyűjtemény újdonsága az, hogy míg a korábban megjelent tájszótárakban a szócikkek élén címszóként egy-egy tájszó áll, amit a tájszó magyarázata és köznyelvi megfelelője követ, addig ebben a könyvben a sorrend fordított, mivel a közszó áll elöl, és azt követi a tájszavak sora. Például a katicabogár 101 nyelvjárási változata olvasható, íme, néhány példa: bodabácsi, bödekati, fűzkacsa, gatyelinkabogár, gincgönc, ilonkabogár, istenbocikája, istenketehénkéje, katalinkabugirka, pápistabogár. Talán ez a rövid ismertetés is igazolja, hogy globalizálódó, uniformizálódó világunkban szellemi csemege a Kárpát-medencei magyar nyelv hajdani szókincsbeli sokszínűségére, gazdagságára való rácsodálkozás.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése