Félár félcédulán

Írta: Réti János

98755669_Levi_Wells_Prentice másolata.jpgLila műanyag keverő edényt csak féktelen jókedvében vagy nagy búsultában vásárol az ember, mert  erre nézve más elfogadható indok nem létezik. Illetve mégis: ha felesleges kilóit ismét, sokadszorra tarthatatlannak ítélve elhatározza, hogy ezentúl fő táplálékát a gyümölcsfélékből kevert, habart, passzírozott gezemicék fogják képezni. Ehhez kell az edény! Nosza, irány a bolt, a bolt polca, ahol ott illegeti magát a kellék.

Ha műanyag, hát műanyag, ha lila, hát üsse kő: nem velencei tükör elé kerül egy XIV. Lajos korabeli komódra, hanem arra kell, hogy elkészítsem benne gyógyjellegű almazagyvalékomat.

Ára 169,10 mi az nekem, és különb is: nagy dolgok nincsenek áldozatok nélkül! Csak az árát, miért olyan otrombán ragasztották rá? Fehér kis cetlin, valamivel feljebb, mint a közepe, feltűnő ferdén felbiggyesztve. Bezzeg ha szavatossági ideje volna az edénynek, az a fenekére lenne odaóvakodva lila alapon lila számokkal! De semmi gond, lekapjuk azt a kis cédulácskát, és kész! Ám a fehérecske árjelzésecske ügyet sem vet első próbálkozásunkra, de a másodikra se. Ott virít a lila kellős közepén szilárdan, mint egy betonba öntött márvány emléktábla.

Hiába próbálom kisorjázni valamelyik sarkát, hiába igyekszem letépni, nem és nem! 169,10. Marad! Következik a dörzsölés, részleges eredménnyel. Úgy ahogy eltűnik az első egyes. Nem rossz, 69,10 a mai viszonyok között elfogadható. Be kell vizezni −jutok a felismerésre − és már tartom is a csap alá.

Ekkor válik láthatatlanná a pont. Illetve azt láthatja a felületes szemlélő, hogy ez a silány műcsöbör 6910 forintba került.

Igaz, lassan leszokunk már az effajta csodálkozásokról, de így minden jel arra mutat, hogy én meg is vettem.

Erre nem lehet se mentség, se magyarázat!

Szerencsére a kenyérvágókéssel és sajtreszelővel való együttes próbálkozás eltünteti a hatost, így már csak 91 D forintot mutat az árcédula. Nem feladni – makacskodom, és feltupírozom magamban az önbizalmat.

A kis kecskeméti bicska csak összekarmolja a lilaságot, de a hüvelyk- és mutatóujj körme javít a helyzeten: már csak 91 a csöbör és ez igazán vállalható, még nehéz napokban is. Végül a reszelő oldja meg a gondot. Árcédula nincs, viszont a csupor oldalán mintha vadászpuska távoli lövése maszatolódott volna szét. Elgyötört lilává. Legalább két kilát fogytam ezalatt. És még csak eztán jönnek a gyümölcsnapok!

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése