Este van, este van, ki-ki nyughatatlan

Írta: Réti János

marius_van_dokkum_vol_en_bol_masolata.jpgA demokrácia az demokrácia  ̶  jelentette ki nyomatékkal a mély igazságot Réz Szilárd, bár tudta, hogy semmi hatása nem lesz. Családját négy év alatt annyira áthatotta az athéni találmány, hogy már mindenki csak magára figyelt, a másik véleményéről, szónoklatairól, ilyen-olyan kitöréseiről legfeljebb halovány derengései voltak, kiváltképp, ha valamelyikbe azonmód bele lehetett kötni egy ellenkező szempont alapján.

Addig-addig, hogy nemrégiben elhatározták: négyévenként családi választást tartanak, titkos szavazással. Aki nyer, annak lesz igaza a következő ezernégyszázhatvan napon, négyszer négy évszakon keresztül; övé az utolsó szó joga. Ettől még a többiek azt csinálnak, amit akarnak, de legalább neve lesz a gyereknek  ̶  ahogy mondani szokták.

A választás napjára vonatkozóan a következő javaslatok érkeztek az étkező nagy asztalára: „minél előbb annál jobb”, „a tavaszi szünetben”, „csütörtökön mosás”, „az igazi után”, „vízkereszt vagy amit akartok” és „tökmindegy”. Minden ellen és mellett szólt valami vagy valaki, végül a família apróbb morgásoktól eltekintve beleegyezett, hogy június 11-e, csütörtök legyen a döntő nap.

És megindult a kampány. Az öreg Réz tata végigjárta a lakás összes helyiségét, mert nem találta a ….Illetve nem tudta: a nagyothallóját hiányolja, a szemüvege nincs meg vagy a TV-műsort rakta le számára azóta ismeretlenné vált helyre. De ment, keresett és mondta rendületlenül: Nem igaz, hogy neki Isonzónál maradt… „Ezt szegény jó anyátok igazolná, ha élne”. És szerzett ő elég élettapasztalatot, igazán ideje lenne ehhez mérten adni a véleményére. Koalícióra  ̶  ha nyerne  ̶  nem lépne, mert lépni nehezére esik, meg különben is vacakol a lépe, de leginkább azt nézi, nem a szemüvegére lép-e.

Fia, ifjú Szilárd, aki elmúlt már ötven, elérkezettnek látta az időt, hogy a sarkára álljon és kiköszörülje a csorbát. Megláthatják a többiek, hogy csak úgy szórja majd magából az Isteni Szikrát. Mármint a csorba köszörülése közben, a sarkán állva. Elsőáldozási fotóit kiaggatta a nappaliban, és ráírta nagy betűkkel:„Nemcsak Szilárd vagyok, hanem Rendíthetetlen is.” Másnapra ismeretlen tettes mindegyik alá még nagyobb betűkkel cirkantotta oda: „Szilárd a meggyőződés, rendíthetetlen az ólomkatona, hát Te ki vagy?” Ügyet sem vetett rá. Géza fiával próbált egyezséget kötni, de ő  ̶  a múltra való hivatkozással  ̶  egyszerűen levörösrezezte és átült a jobb oldalra. Mármint az ablak felől, mert az ajtótól nézve balnak látszott.

Lea a fürdőszobában kapott tízpercnyi műsoridőt, amit önkényesen, háromnegyed órára kerekített. És énekelt: „Jöjj el szerelemre hívlak!”

̶  Ne hülyéskedj, emancipált fogvájó!  ̶  trombitálta Géza  ̶ , mert töröltetlek a listáról.  ̶  Inkább add nekem a céduládat!  ̶  hangzott a válasz.  ̶  Más? Mozi? Színház?  ̶  így kívülről.  ̶  Akkor tartsd meg! Félcédulás!  ̶  csattant Lea, és kisüvített a helyiségből. ̶  Különben én vagyok a híres írónő, Réz Lola újraszületett változata. Szavazzatok rám! Legalább fordulatos lesz az életünk.

̶  Ihatnál egy kis Szidolt  ̶  szólt ki a nagymama a szobából  ̶ , hátha kifényesedne tőle az eszed.

̶  Mégis több hellyel előbbre kerültem a család népszerűségi listáján. Ez azt jelenti, hogy ha…!

̶  Hogy HA-HA!  ̶  vihogta Géza.

Ha kormányzati pozícióba kerülök, megváltozik a helyzet  ̶  mondogatta ezalatt Réz anyuka csak úgy maga elé vasalás közben. ̶  Már az elején ki kellett volna vágnom a Rezet. Amikor leánykérőbe jött. De úgy, hogy a lába se érje a földet!

És Rézéknél ezzel elkezdett fokozódni a hajrába való kanyarodás. Kampányilag.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése