Dr. Vadász Ágnes

Ügyvéd, önkormányzati képviselő,

Záhony

szszb_07-186_dr_vadasz_agnes.jpgA kisvárosokban és a falvakban követésre méltó a záhonyi kezdeményezés: a Záhonyi Önkormányzat pénzügyi bizottságának tagjai újabban a költségvetés előterjesztése, illetve megszavazása előtt kimennek a helyi intézményekbe, és a vezetőkkel a helyszínen egyeztetik a megvalósítható költségvetési feladatokat. A helyszíni tapasztalatok után születik a javaslat, s utána döntik el az illetékesek, hogy melyik intézmény mennyit kapjon a keretből.

Ezek után hihető, hogy nem hivatalnoki döntés születik. A pénzügyi bizottság elnöke dr. Vadász Ágnes egyéni ügyvéd. A bizottság személyi összetétele szakmai és egyéb szempontokból jónak mondható. Íme a tagok névsora: Szücs Matild, a Postabank Záhonyi Kirendeltségének vezetője, dr. Kalmár József orvos, Csernátoni István mérnök, a helyi vízmű vezetője és Lukács Tibor mérlegképes könyvelő.

A folyamatosan fejlődő, hazánk életében jelentős szerepet betöltő városban a pénzügyi bizottság munkája fontos és felelősségteljes. Azért is, mert a pénzügyi igények nagyobbak, mint a lehetőségek. A testületi ülések és főleg a költségvetés megtárgyalása előtt igen nagy szerep vár erre a bizottságra. Ahol sok a fejleszteni való, ahol nagyok és jogosak az igények, ott nem is lehet igazán, teljes mértékben jó határozatot hozni. A bizottság az optimális, célravezető döntésekre törekszik. Ennek is köszönhető, hogy az önkormányzatnak nincsenek likviditási gondjai. Pedig hatalmas feladatokat kellett megoldani az elmúlt időben. Örömmel jegyezheti fel a krónikás, hogy főleg a kommunális ellátás javult a határ menti városban. Ezáltal jobb lehet az itt lakók, az itt dolgozók és az átutazók komfortérzete.

Gondoljunk csak arra − emlékeztetett dr. Vadász Ágnes −, hogy megépült a szennyvíztisztító, korszerűbb lett a fűtés, kész a közös hulladéklerakó, átadták a főútra vezető összekötő utat. Mindez százmilliókba került. Az információ kiegészíthető azzal, hogy a fűtés korszerűsítését a MÁV és Németország is támogatta. S a hulladéklerakó több településé és egy kht. működteti. Ha vállalkozó működtetné, bizonyára magasabbak lennének a szolgáltatási díjak és a vállalkozó elvinné a nyereséget. A kht. viszont nem nyereségorientált, a szerény nyereséget majd visszaforgatja, a pénz tehát a szóban forgó településeken marad. A kommunális létesítmények általában nem látványosak, meghúzódnak a föld alatt vagy a földközelben. Ám más létesítményekkel is szépült, gazdagodott Záhony az utóbbi időben.

 Dr. Vadász Ágnes ennek a vidéknek a szülötte. A vonzó külsejű, szép beszédű jogásznő a közeli településen, Tornyospálcán született. A naptár ezerkilencszáznyolcvanat mutatott, amikor a Záhonyi Nagyközségi Közös Tanácsra jött dolgozni. Ez idő tájt nem volt vb-titkára a településnek, a szakigazgatási szerv vezetői tisztét mint megbízott Vajda Bertalanné látta el. Értette a szakmát, jól gyakorolta hivatását, tanulni lehetett tőle. Ágnes tanult is. S nemcsak itt, a gyakorlatban, hanem Pesten a jogi egyetem levelező tagozatán.

Ekkoriban a tanácselnök a jogvégzett dr. Borbély Károly volt, akitől szintén sok mindent lehetett tanulni, akire ma is szívesen és tisztelettel lehet emlékezni. Szóval ebben az időben Ágnes lett a vb-titkár.

Fontos hivatali kötelezettségének ellátása mellett folytatta tanulmányait a jogi egyetemen. A szóban forgó bizottság miatt nem árt emlékeztetni, hogy az egyetemen a pénzügyi jog tantárgy volt, a közigazgatás is. Vb-titkárként pedig univerzálisnak kellett lennie, mindennel foglalkozott, még a pénzügyekkel is.

Ezerkilencszáznyolcvanháromban férjhez ment, férje építész. Egy év múlva, ezerkilencszáznyolcvannégyben megszületett a fiuk, Tamás. Aztán a gyermekgondozás évei következtek, a szép és felemelő anyai hivatást gyakorolta. Diplomásként a MÁV-nál kezdte gyakorolni a jogi munkát. Letette a jogtanácsosi szakvizsgát és az üzemigazgatóság jogi osztályán dolgozott. Belelátott az élet sűrűjébe, hiszen a jogsegélyszolgálatot is gyakorolta.

A rendszerváltás után, ezerkilencszázkilencvenháromban lett egyéni ügyvéd. Ezerkilencszázkilencvennégyben függetlenként indult és önkormányzati képviselőnek választották.

Ügyvédként főleg polgári ügyekkel foglalkozik. Megrendítő, szívszorító családi ügyek is kerülnek eléje. S mint nőnek, a jogi pályán neki jobban kell bizonyítani… Mint mondta, a második évezred végén Magyarországon − nőtársaihoz hasonlóan − neki sem könnyű feladat összeegyeztetni a hivatása gyakorlását, a társadalmi elfoglaltságát az általa legalább ennyire fontosnak tartott családi teendőkkel. Ám rendkívül fontosnak tartja a nők aktív részvételét a helyi és az országos közügyek intézésében.

Eddigi élettapasztalatából azt a következtetést vonja le, hogy a nők nem annyira egyéni karriert akarnak építeni, inkább az élet dolgait szeretnék úgy elrendezni, hogy jobb legyen a komfortérzetük…

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 7. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1998.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése