Belinszky Béla

Jegyző,

Záhony

szszb_07-178_belinszky_bela.jpgKét szép kerek évforduló kapcsolódik mostanában a záhonyi jegyző, Belinszky Béla életéhez: ötvenéves, és pont harminc éve annak, hogy a közigazgatás szolgálatába szegődött. Sokrétű, közfigyelemmel kísért munkája nemcsak Záhony közigazgatási határáig terjed: Győröcske és Zsurk is a körjegyzőséghez tartozik. Rendszeresen kijár a két faluba fogadóórákat tartani, ugyanakkor az országosan is sajátosnak mondható városban, Záhonyban látja el a jegyzői feladatokat. Túlzás nélkül állítható, hogy igen gazdag szakmai és emberi tapasztalatokkal rendelkezik. Egyformán jól ismeri a városi és a falusi életet − mint a két tenyerét. Emellett persze ismernie kell az egymás után megjelenő, új meg újabb rendeleteket, jogszabályokat is.

A térségben, a ritkán emlegetett Döge községben született fél évszázaddal ezelőtt. Itt rakta le a tudás alapjait. Ezerkilencszázhatvanhatban a jó hírű kisvárdai Bessenyei Gimnáziumban érettségizett. Ma is szívesen emlékszik egykori jó tanáraira. Az érettségi után teljesítette sorkatonai szolgálatát, jó messze a szülőföldtől. Nem nagyon bánta, itt is tapasztalatokat szerzett, fizikailag erősödött. Leszerelés után a dögei tanácsházán előadóként kezdte az államigazgatási munkát. Ezerkilencszázhetvenben Kisvárdán a tanácsházán kezdett dolgozni. Itt is kerek volt az évforduló, pont ezerkilencszázkilencvenig dolgozott ebben az érdekes városban. A két évtized alatt foglalkozott pénzügyekkel, gyámügyekkel, szervezéssel, sőt személyzeti ügyekkel is. (Közben az Államigazgatási Főiskolán diplomát szerzett.)

A rendszerváltás után, ezerkilencszázkilencvenben Tiszabezdédre vitte a sorsa, itt két évig jegyzősködött. Ezerkilencszázkilencvenkettőben pályázatot írtak ki a záhonyi jegyzői állás betöltésére. Öten pályáztak e posztra, ő nyert. Amikor idejött, átvitt értelemben egyből a mély vízbe kellett ugrania.

Elődei gyakran váltották egymást, rövid ideig nem is volt igazi jegyzője a településnek. Azért rendet talált itt. Akkoriban például egy új rendelet jött ki a hadigondozottakkal kapcsolatban. A negyvenes években készült iratokat hamar megtalálták az irattárban…

Lassan már hét éve annak, hogy Záhony jegyzője. Vajon ha mérleget kellene készítenie, hét szűk, vagy hét bő esztendőnek nevezné az eltelt időt? Helyette kimondhatjuk: inkább a bő jelző illik ide. Fejlődött a város, törvényesen, rendben zajlott az igazgatási munka, a szakmai szint is jó.

 A jegyzői munkakör olyan, hogy több elvárásnak kell eleget tenni. Mindenekelőtt a lakosságénak, aztán a polgármesterének, a helyi szakbizottságok elvárásainak, végül, de nem utolsósorban a szakmai felügyeletnek, vagyis a Közigazgatási Hivatalnak. Súlyra, méterre stb. nem lehet mérni a jegyzői munkát. Ám mégis van egyfajta mérce. Az, hogy a helyben, vagyis az első fokon hozott közigazgatási döntések nagy-nagy többségét elfogadja, tudomásul veszi a lakosság, fellebbezésekre, másodfokú döntésekre ritkán,  alig-alig kerül sor.

Említettük, hogy a körjegyzőség a két szomszédos falura is kiterjed. Az építésügyeket és a gyámügyeket viszont térségi szinten intézik. E térséghez pedig egy tucatnyi, pont 12 település tartozik. Érdekes, szaktudást igénylő munka az övé. Nemcsak a jogászok, az ő íróasztala mellé is ki lehetne függeszteni a falra egy paragrafust. Záhonyban az itteni földrajzi, gazdasági és egyéb sajátosságok miatt több jogügy keletkezik. Évente átlagosan száz törvény lép hatályba Záhony és Hegyeshalom között, vagyis kis hazánkban. Ismernie kell mindegyik lényegét. Kormányrendeletek, miniszteri rendeletek garmadája lát napvilágot. Közlönyöket, hivatalos okmányokat tanulmányoz nap mint nap. A helyi képviselő-testület és a helyi szakbizottságok évente több ezer oldalnyi anyagot írnak, ezek törvényes előkészítése az ő feladata, a szakszerűséget is ellenőrzi.

A lakosság komfortérzetének javítása miatt (is) építeni, szépíteni kell a várost. Mindehhez nincs elég helyi erőforrás. Pályázatok útján kell hát pénzt szerezni. A különböző megyei és országos pályázatok menedzselésére is gondot fordít. A sikeresebbek közül csak kettőt említünk: a gázbekötés és távfűtés korszerűsítése. Az önkormányzati szakemberekkel Záhony és a környező települések arculatára is figyel, hiszen pár év múlva itt lesz az Európai Unió határa. Plusz munkára is futja az erejéből. A Megyei Stúdium Nyelvoktatási Alapítvány kuratóriumának tagja. A Záhony és Körzete Polgári Védelmi Közalapítvány kuratóriumának elnöke.

A felesége pénzügyi szakember. A nagyobbik lányuk tanár, a kisebbik még középiskolába jár. Belinszky Béla a rendeletek, az akták világából elég gyakran a természetbe vonul, szeret vadászni. Persze a rendeleteket, az aktákat is szereti tanulmányozni, mert tudja: ezek mögött emberek, családok sorsa van.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 7. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1998.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése