A Dugott les rejtekében

Zsoldos Barnabás vadásztörténetei

828363242-oat-field-wild-boar-running-wilderness.jpgItt egy csepp vér, ott is. Cseppről, cseppre haladtunk a fák között a lámpák fényének segítségével. Már több mint ötven métert lépegettünk, persze nem ilyen ütemben, mert nem volt bő vérzés. Amikor Balla Pista vadászbarátom érzékelte, hogy jó magam, mint sebző, a fia Titusz és dr. Marozsán Karcsi kezdjük feladni a nyomolvasást, megszólalt: na, a sűrű részig menjetek el, ott megtaláljátok a süldőt. Néztünk rá valamennyien, ő még ebben holdvilág nélküli sötétben is lát?! Karcsi ocsúdott fel elsőként, és mint akit távirányítanak, a sűrű felé vette az irányt.

Valójában nem itt kezdődik a történet, hanem ott, hogy hétfő egy focimentes nap, így könnyen és hamar döntünk arról, irány a les, megnézzük az ömbölyi határban a vaddisznókat.

Két autóval, öten érkeztünk a Sziget nevű les, a Titi les és a többi szórókhoz. Nekem a Dugott les jutott. A nyárfásban alig lehet észrevenni, mellette jobbról pedig sűrű akácos nyújt védelmet a vadnak. A furcsa nevű helynek is története van. Valaki titokban építette a lest és gondozta a szórót, amíg fel nem fedezték a vadásztársai. Így maradt rajta ez elnevezés.

A már említett akácos szélében egy kis dagonya árulkodott arról, hogy forgalmas a hely, de a nyárfásba létesített szóró sem volt ismeretlen a páros ujjúak előtt, mert a nyomok erre utaltak. Nem tudom megmagyarázni miért, de folyamatosan a dagonyára koncentráltam, mintha éreztem volna, onnan várható a vad. Noha úgy szólt Pista rövid tájékoztatója minden irányból számíthatsz disznóra.

A kellemes tavaszi szürkületben folyamatosan hangos volt az erdő a pihenőre készülő madarak hangjától. Leginkább a fácánkakasok – megítélésem szerint három, vagy négy – ijedt kakatolása keltette fel az érdeklődésemet.

Nem is volt véletlen a fácánok rikoltozása. A sűrű felé erős ágreccsenéseket hallottam, ami arra engedett következtetni, hogy őztől nagyobb testű állatok közelednek. Szakaszosan és egyre közelebbről érkeztek a hangok. Fegyveremet csak úgy gyakorlásképpen kézbe vettem, majd visszatettem, most a távcső kapta a főszerepet, de még szabad szemmel is jól lehetett látni.

Egy nagy serte állat dugta ki a fejét óvatosan, csak az orrát mozgatta, a gyenge légmozgás az ő barátja. A beszippantott levegő nem árulkodott, ezért a dagonya felé vette az irányt, és tisztán mutatta bal oldalát felém. Könnyű lövésnek ígérkezett, mivel óriási céltáblaként állt előttem úgy hetven méterre. De elbizonytalanodtam. Eszembe villant, mi van, ha egy malacos koca érkezett éhségét csillapítani, a kis csíkosak pedig a vacokban várják anyjuk visszaérkezését. Várok, döntöttem magamban. Nem volt okom a kapkodásra, mert a dagonya környékén a nedves földben giliszták után turkált az állat.

Ni csak, dörzsöltem meg a szemem, egy kisebb, még süldő disznó is megjelent. Rá esett a választásom. Amíg ezt eldöntöttem a süldő visszalépett az akácosba. Kicsit tépelődtem az eseten, miért nem cselekedtem, de az megnyugtatott, hogy a nagyobb nyugodtan turkált tovább. Ez  minden bizonnyal hatással volt a kis süldőre, mert ott, ahol eltűnt, újra felbukkant és sokkal merészebben, mert a dagonya túlsó felén állt meg.

Célba vettem, és akkor megszólalt a telefonom. Magamban felszisszentem, de a tücsök cirpelése, amit a telefonom adott, nem zavarta a vaddisznókat. A lövés eldördült, de a süldő nem maradt a lövés helyén.

Ha emlékeznek még az elején leírtakra, Karcsi nyílegyenesen a sötétlő folt felé vette az irányt. Megvan. Után-keresés alkalmával ettől szebb tőmondat nem létezik a vadász számára. Gondolom, elhiszik én könnyebbültem meg a legjobban. A történet hitelességéhez tartozik, hogy öten voltunk. Akiről eddig nem esett szó, Török László nyíregyházi vadászbarátunk a sötétben a két járműre, a fegyverekre vigyázott. Ha feltámadó szél meg nem tréfálja ő is eredményes lehetett volna ezen az estén, de így csak két serte állat került terítékre, mivel Titusz is elejtett egyet.

(A kép forrása: framepool.com)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése