Nyúlcipő és golyóálló mellény

Zsoldos Barnabás vadásztörténetei

kalmanhazi_nimrodok_az_eredmenyes_hajtas_utan.jpgKálmánházára mindig szívesen megyek vadászni, s, hála a jó Istennek Kovács István barátomnak rendszeresen eszébe is jutok. Decemberben meg is érkezett az invitáló telefonhívás. Szombaton nyúl és fácán vadászat lesz, várunk. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a társaságot alkotók is befogadóak, vadászbarátsággal megáldottak, azaz jó velük és köztük vadászni.

A csöndes, reggeli készülődés közepette a vezetőség megtárgyalta a vadászandó területet, majd a rövid, de határozott eligazítás után járművekbe szálltunk. Egy gyümölcsös végén álltuk el a kitörni akaró nyulak útját. A Nyírségben vadászók tudják, a tapsifülesek szeretik az almafa alján a fiatal sarjhajtásokat és az apró, friss sokféle növényeket. Érkezésünket meg is neszelték, mert Tomi elől megpattant a lapuló nyuszi.

Légy résen, mondtam Tominak, mert a hajtás visszatereli eléd. Szóltak a puskák rendesen, szokták mondani a vadászok.

Tudott dolog a nyúl egy bizonyos távolságon belül mozog csak. Ez volt a valamikor stráfhajtásoknak a lényege és logikája. Így is történt, amint közeledtek a hajtók Tomi fegyvere meg is szólalt, majd újra. Ez utóbbi lövés célpontja előttem is elfutott, de már nem lőttem, ugyanis bizonytalan lett a futása és egy almafa alatt el is terült. Tomi ezt nem látta, ezért bosszankodott is egy sort. Hagytam, hadd egye magát. A hajtás végén, megkapta második nyulát, amit alig akart elfogadni, mert ő látta, hogy elfutott, amire lőtt.

Helybéli vadásztársaim megállapították, hogy ebben az egy hajtásban több nyúl esett, mint egy héttel korábban összesen. Az eszükbe sem jutott, hogy jobb puskások vadásznak, mint egy héttel korábban… Akkor ezt nem mondtam, csak utólag merem leírni. Egyébként is a szó elszáll, az írás megmarad. István a Nimród vadásztársaság elnöke csak mosolygott magában – erre csak később jöttem rá -, már akkor tudta ez csak a kezdet. A következő hajtás jó hosszú volt, a későn érkező eső hatására a frissen szántott területeken messziről hallottuk a vadászok kiáltásait: nyúl előre, nyúl jobb, vagy éppen balra. Sőt, volt olyan bátor vérnyúl, amelyik a hajtósor között iszkolt el és a nyúlcipő mellé még a golyóálló mellényt is felvette. Becsületükre legyen mondva igyekeztek túljárni a vadászok éberségén és a kutyák kiváló orrán.

Nem sikerült.  Sikerült viszont olyan pozíciót elfoglalnom az enyhén emelkedő terepen, hogy beláttam az egész területet. A hajtósor előtt 15-20 nyúl is futott előre, keresztbe és vissza. Csoda, hogy nem ütköztek össze a szántáson. A hajtás mozgatása volt a siker záloga, s ezt jól tudta István is, aki hol a balszárny felé, hol a másik oldal felé adott utasítást.

A látvány annyira lenyűgözött, hogy az iszákomban lévő fényképezőgépemről teljesen elfeledkeztem. A hajtás végén, a lénián érkező vadászok arca – remélem, a fotó igazolja a leírtakat – mindent elárul. Még vadásztunk a társaság által nevelt fácánokra is, így a jó hangulatú vadászaton gazdag volt a teríték. Esett 29 mezei nyúl, 53 fácánkakas és közel ennyi tyúk.

A ropogósra sült sertés oldalas elfogyasztása, feltette a koronát az egésznapos kálmánházi vadászatra. Sok hasonlót kívánok vadásztársaimnak is.

2011. dec. 28.   

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése