Rinaldó és Rinaldini

Az utolsó parajdi szénégető, Bíró Mihály kalandos történetei a betyárok tetteiről 

Bíró Mihálynak nem csak a meséi, a fafaragásai is emlékezetesek

Közszájon forog az a mondás még ma is, ha valaki, főleg kisgyermek, rosszat cselekszik, azt mondjuk neki, hogy:

– Azt a Rinaldóját!

A szénégetők nagyon sokat meséltek egymásnak ilyen-olyan kalandos történeteket. Többek között közismertek voltak a Rinaldó és Rinaldini  betyárok tetteiről szóló kalandos történetek. Mihály bácsi mondja, két külön személy volt Rinaldó és Rinaldini.

Ahogy meséli történeteit egyszer csak eszébe jut! Mivel a szénégetés hét közben volt, hát szombatonként hazajöttek a faluba. Azt mesélték a faluban, hogy Rinaldó ott bujkál az erdőben, de senkit, aki szegény ember, nem bántja. Az ételeiket a szénégetők, mindig a kalibában felakasztva tartották. Sok munkás volt az erdőn. Egy alkalommal miután hazamentek a munkások, Rinaldó a Piszkuj kalibához vetődött és az ő lisztjéből puliszkát főzött magának, megette, majd ott hált a kalibában. Reggel, mikor elment, egy cédulát hagyott, amelyikre ezt írta: 

Itt járt Rinaldó,              

Főzött a lisztedből,              

Evett a túródból.              

És ezek helyett 500 lejt hagyok neked.

Persze a csendőrök üldözték Rinaldót, amikor kitudódott, hogy Rinaldó ott járt. Három csendőr ment civilben, hogy megkeressék.

Ez idő tájt Bogárfalva határában égették a szenet és Mihály bácsi ekkor csak nyolc éves volt. A három civil rendőr megkérdezték édesapámtól, hogy:    

– Látott-e tekergő embert erre járni?

– Ilyen elég jár, mint magok! – felelte.

Tovább érdeklődtek és elmondták, hogy ők csendőrök és Rinaldót keresik!

Pár percre rá meg is fogták. De az az érdekes, hogy kokojza teát főzött Rinaldó nekik, és megkínálta őket is. Rinaldó megkérdezte:

– Maguk nem csendőrök?

A csendőrök azt válaszolták,

– Nem! – Mi pásztorok vagyunk!

Viszont, amikor Rinaldó beléhajolt mosdani a patakba, belelőttek a lábába. És így fogták el.

Elvitték és ezzel kész!

Rinaldinit is kivégezték a magyar csendőrök, mivel rabló vezér volt, a fejét levágták.

Rinaldó beleszeretett a Rinaldini lányába, és a leány azt mondta neki:

– Ha megtudod, hogy apám mivel foglalkozik, akkor nem veszel el feleségül!

Rinaldó bemutatkozott, más néven Rinaldiniékhez. Kezet fogtak és ő megtanította gyilkosságra. Közben Rinaldóról olvasták, hogy ki kell végezni! Megkérte Rinaldinit, hogy mutassa meg, hogyan kell a fejét a csutakra letenni. Rinaldini letette és Rinaldó levágta a fejét.

Szerző: 2020. 04. 04.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése