Rinaldó és Rinaldini

Az utolsó parajdi szénégető, Bíró Mihály kalandos történetei a betyárok tetteiről 

Bíró Mihálynak nem csak a meséi, a fafaragásai is emlékezetesek

Közszájon forog az a mondás még ma is, ha valaki, főleg kisgyermek, rosszat cselekszik, azt mondjuk neki, hogy:

– Azt a Rinaldóját!

A szénégetők nagyon sokat meséltek egymásnak ilyen-olyan kalandos történeteket. Többek között közismertek voltak a Rinaldó és Rinaldini  betyárok tetteiről szóló kalandos történetek. Mihály bácsi mondja, két külön személy volt Rinaldó és Rinaldini.

Ahogy meséli történeteit egyszer csak eszébe jut! Mivel a szénégetés hét közben volt, hát szombatonként hazajöttek a faluba. Azt mesélték a faluban, hogy Rinaldó ott bujkál az erdőben, de senkit, aki szegény ember, nem bántja. Az ételeiket a szénégetők, mindig a kalibában felakasztva tartották. Sok munkás volt az erdőn. Egy alkalommal miután hazamentek a munkások, Rinaldó a Piszkuj kalibához vetődött és az ő lisztjéből puliszkát főzött magának, megette, majd ott hált a kalibában. Reggel, mikor elment, egy cédulát hagyott, amelyikre ezt írta: 

Itt járt Rinaldó,              

Főzött a lisztedből,              

Evett a túródból.              

És ezek helyett 500 lejt hagyok neked.

Persze a csendőrök üldözték Rinaldót, amikor kitudódott, hogy Rinaldó ott járt. Három csendőr ment civilben, hogy megkeressék.

Ez idő tájt Bogárfalva határában égették a szenet és Mihály bácsi ekkor csak nyolc éves volt. A három civil rendőr megkérdezték édesapámtól, hogy:    

– Látott-e tekergő embert erre járni?

– Ilyen elég jár, mint magok! – felelte.

Tovább érdeklődtek és elmondták, hogy ők csendőrök és Rinaldót keresik!

Pár percre rá meg is fogták. De az az érdekes, hogy kokojza teát főzött Rinaldó nekik, és megkínálta őket is. Rinaldó megkérdezte:

– Maguk nem csendőrök?

A csendőrök azt válaszolták,

– Nem! – Mi pásztorok vagyunk!

Viszont, amikor Rinaldó beléhajolt mosdani a patakba, belelőttek a lábába. És így fogták el.

Elvitték és ezzel kész!

Rinaldinit is kivégezték a magyar csendőrök, mivel rabló vezér volt, a fejét levágták.

Rinaldó beleszeretett a Rinaldini lányába, és a leány azt mondta neki:

– Ha megtudod, hogy apám mivel foglalkozik, akkor nem veszel el feleségül!

Rinaldó bemutatkozott, más néven Rinaldiniékhez. Kezet fogtak és ő megtanította gyilkosságra. Közben Rinaldóról olvasták, hogy ki kell végezni! Megkérte Rinaldinit, hogy mutassa meg, hogyan kell a fejét a csutakra letenni. Rinaldini letette és Rinaldó levágta a fejét.

Szerző: 2020. 04. 04.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése