Már a pápalátogatásra készülnek Csíksomlyón

A csíksomlyói kegytemplomban május 4.-én, a hónap első szombatján Mária-ájtatosságot tartottak, szentmisével, majd gyertyás körmenettel.

Ez már évek óta hagyomány a kegyhelyen. Számomra ez volt az első olyan alkalom, amikor csatlakozhattam a nyárádköszvényesi zarándokokhoz, és így én is eljuthattam a zarándokhelyre.  A Nyárád menti hívek havi rendszerességgel zarándokolnak ide, hogy részesüljenek a Szűzanyát köszöntő áhítat áldásában.

Az útvonal tartalommal töltött kirándulással párosult, mert útközben meglátogattuk a leégett atyhai templomot, mely közösségi összefogással felújított formában újra hirdetheti Isten dicsőségét. Csíksomlyón pár száz erdélyi zarándok együtt, Mária énekekkel, rózsafüzér imával, könyörgésekkel tették tartalmassá a várakozási időt hét óráig.

Szabadtéren sétálva is részesülhettünk az ima jótékonysági szerepében és a Mária énekek áldást osztó örömében. A kegyhely melletti somlyói ásványvízzel csillapíthattuk szomjunkat és együtt kapaszkodhattunk fel a keresztútján a Somlyó hegyére, a Hármas oltár tövébe. Érezhettük a pápalátogatás előkészületeit is, hisz lépten-nyomon találkozhattunk jeleivel, Állami biztonsági intézkedések miatt drónok zirregtek a fejünk felett az éjszakai körmenet idején. Kamerák villogtak, reklámcsíkok jelentek meg a Pápa arcképével, építkeznek a hármas oltárnál.

A liturgia este hét órakor kezdődött, Csíksomlyó lelkisége volt a fő téma és a Ferenc pápa látogatása.  A szentmise után elimádkozták a rózsafüzért, majd a templom előtti téren gyertyás menetben vitték körbe a Szűzanya kegyszobrának másolatát. A Mária-köszöntő végén megáldották a kegytárgyakat, és Isten áldását kérték a zarándokokra.

A következő első szombati Mária-köszöntőt a pápalátogatás és a pünkösdi búcsúra való tekintettel, július első szombatján tartják. Jó volt megérezni az erdélyi magyarság együttlétének, megtartó erejét, a somlyói  Szűzanya áldást osztó örömét.

Szerző: 2019. 05. 07.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló