Lócitromos sárral síkároltuk a konyha padlóját

Mintha tavaszi virágillat költözött volna be, olyan kellemes illat volt  odabenn

Amint már sokszor írtam, kisgyermekkorom a szülőfalumhoz  Etédhez kapcsolódik, ami tele volt életre szóló élményekkel. Ilyen élmény volt a síkárolás is! Volt a szomszédunkban egy nagyobb lány, akivel szüleim megengedték, hogy játsszak, habár ő idősebb volt, mint én, de mégis ő volt a legközelebbi játszótársam.  Hol az ő tornácukban anyáztunk, hol pedig a mi házunk tornáca alatti kiugrásban. Marikának hívták a szomszéd lányt, aki, ha tehette szívesen foglakozott velem. Sokszor átszólított, hogy menjek, hozzuk, sokat daloltunk, anyáztunk, de nemcsak játék volt az életünkben, hanem hogy játékosan a ház körüli munkából is kivegyük a részünket.  Történt egyszer, hogy Marika átszólított, hogy menjek, hozzuk, mert lenne egy kis munka a konyhájukban. Marika örökbe fogadott lány volt, akit Erzsi nénje nevelt.  Édesanyám szívesen engedett hozzuk és ott ámulattal fedeztem fel, hogy a konyhájuk földje nem olyan padló, mint a miénk, hanem föld, úgynevezett tapaszos föld. Ezt a tapaszos konyhaföldet úgy kellett rendbe tartani, hogy minden szombaton kisikárolták. Úgy-e milyen érdekes dolog, főleg a mai fülnek?

Mi az, hogy kisikárolni? Elmesélem, hisz ma már talán senki nem ismeri.  Játékos megoldás, de érdekes munka! Erzsi néni, ahogy a szomszédok hívták, Jó Jánosné, kiküldött hogy szedjük fel az útról a lócitromokat. Ebben segédkeztem én, hisz olyan különös volt, amint egy lapátra szedegettük a ló ürüléket. Ezt az udvaron egy tálba beleraktuk, majd agyagos földet szórt rá Erzsi néni. Vízzel és egy fakeverővel jól összevegyítette, s ebből egy ragacsos, kenőcsszerű anyag lett. Tiszta játék, úgy-e? Hisz a sárpogácsát is így készítettük, csupán lócitrom nélkül.

Egy kissé állni hagyta Erzsi néni, hogy jól álljon össze és ekkor megkérte Marikát, hogy segítsen a konyhát sikárolni. Egy deszkát nyújtottak végig a konyha földjére  és arra térdepelve, egy rongy segítségével, amelyet megmártott az agyagos masszába, elkezdte Erzsi néni bekenni a földet egyenletesen. Mikor elfáradt a síkárolással, akkor Marika folytatta. Ekkor jöttem én, hisz eddig csak ámultam és bámultam. Eszembe jutott, hogy ez épp olyan munka, mint amikor a kemencét kellett kisikároljam otthon.

No, hát én nem néztem tétlenül. Én is neki veselkedtem. Feltűrtem a szoknyám térdig, a ruha ujját könyökig és a kezembe kapott ronggyal, letérdepelve a deszkára, simítgattam a padló agyagos földjét.

Kissé csípős illata volt!  Aztán, ha nem vigyáztál még össze is spriccelt! Néha egyet-egyet fintorítottam az orromon, de végül elkészült, a szép simára síkárolt padló. Persze mi meg úgy néztünk ki, mint akik sárban fürödtek, mint a bivalyok nyáron a pocsolyában, de jót nevettünk és szépen kimosakodtunk a sártól. Következett a száradás, mely idő alatt, ha beleszagoltál a konyha levegőjébe, mintha tavaszi virágillat költözött volna be, olyan kellemes illat volt  odabenn. Száradás után leterítették a házilag szőtt rongyszőnyeggel és az eredmény leírhatatlan volt. Szívet, lelket melengető. Kész varázslat! Öröm volt benn tartózkodni a frissen síkárolt konyhába.

Nos, ezután következett a jól végzett munka jutalma, hogy a játékos munka után, tényleg egyet szabadon játszhattunk, mert amíg a padló száradt, nem lehetett bemenni a konyhába.  Marika elővette az ő játékait, én meg átvittem a kedvenc edényeimet, és a tornácuk kőlépcsőjén vidám anyázásba kezdtünk. Miután egy sor anyásdit játszottunk, azután a mi tornácunk alá mentünk babázni. Mert a kedvenc játszóhelyem a képen látható drága szüleim háta mögötti tornác alja volt, a játékpalotám!

Szerző: 2019. 05. 14.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése