I. Borisz, Andorra fejedelme

A Pireneusok vonulataiban elterülő miniállam a világ legszebb síterepei között búvik meg.

IMG_4359.JPGVirágzó mandulafák lila pöttyei vidítják a méregzöld horizontot. Mézes illatokkal kényeztet a kilátó, ahol állok. Elemista koromban gyakran fellapoztam a földrajzi Atlasznak azt az oldalát, ahol egy ujjbegynyi helyen volt berajzolva Franciaország és Spanyolország közé.

Most a lábaim előtt hever. Valami olyasmit érzek, mint Iván Kozirev öntőmunkás, aki Majakovszkij versében új lakásba költözött. A fürdőszobát megpillantva elragadtatva kiáltott fel: „egyszerre csak itt van a nyár és a Volga. Csak halak nem úsznak és nincs gőzhajó”. Se nyár, se hal, se gőzhajó… Csak egy kis patak szeli át a várost.

IMG_4385.JPGKozirevből viszont volt egy másik. Igaz, Borisz, és Szkozirev és nem proletár, hanem fehérgárdista. Ahogy mondani szokták, a többi stimmel. Akár lovas szobra is állhatna itt, mondjuk a színes paripákkal csilingelve forgó körhinta helyén.

Ez a Szkozirev I. Borisz néven Andorra fejedelmévé koronáztatta magát a harmincas években. A Kozirev-féle szovjethatalom elől menekült ide, és rögtön megérezhette a hatalmi vákuumot. Bár, ha egy kicsit hozzáolvas fogadott birodalma történelméhez – mint mondjuk én – megtudhatta volna, hogy itt a szomszédos spanyolországi érsek, és Franciaország mindenkori feje gyakorolja a hatalmat. A Rejtő tollára illő történet végkifejlete bántóan prózai, azt is mondhatnám stílustalan.  Átjöttek a spanyol rendőrök és kitoloncolták. Ilyen egyszerűen el lehet hárítani egy orosz behatolást.

Sajnálhatja ez a szegény Borisz, hogy nem sikerült megtartani ezt a kis ékszerdobozt. Lépten-nyomon a gazdagság jeleivel találkozok amint végigsétálok a Svájcot idéző épületek között a patak vonalát követve.

IMG_4379.JPGA nagyvonalú vám- és adórendszer miatt ékszerbolt ér órásszalont, és itt érdemes fényképezőgépet venni.

Szép nap ez a mai. Ismét királlyal találkozom, Elvis Presley áll előttem. Tehénnek maszkírozták, ezzel is az alpesi országot idézi. Idejövet is láttam tehenet, persze csak közlekedési táblán, mert mindenütt méteres a hó a völgyön kívül.

Vajon hogy jutok ki innen, búslakodok félórácskát a patakpart alsó kövén ülve a lábzsibbasztó hosszú séta után.  A kisebbik baj, hogy a sok egyforma földalatti parkolóban meg kellene találni az autómat. A nagyobbik, hogy nem hoztam magammal útlevelet. Márpedig úgy láttam, hogy Unió ide, vagy oda, a határállomáson kifelé ellenőriznek a vámosok. Sebaj, Franciaország felé megyek. Végül is – a fejedelmeknél maradva – ott nem rég még magyar ember uralkodott: I. Nicolas, született Sarkozi.

Ha én volnék a francia elnök, bíz, hagynám az Elisée palotát másra, és csak itt uralkodnék a mandaluvirágos Andorra la Vellában.

IMG_4360.JPG

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése