I. Borisz, Andorra fejedelme

A Pireneusok vonulataiban elterülő miniállam a világ legszebb síterepei között búvik meg.

IMG_4359.JPGVirágzó mandulafák lila pöttyei vidítják a méregzöld horizontot. Mézes illatokkal kényeztet a kilátó, ahol állok. Elemista koromban gyakran fellapoztam a földrajzi Atlasznak azt az oldalát, ahol egy ujjbegynyi helyen volt berajzolva Franciaország és Spanyolország közé.

Most a lábaim előtt hever. Valami olyasmit érzek, mint Iván Kozirev öntőmunkás, aki Majakovszkij versében új lakásba költözött. A fürdőszobát megpillantva elragadtatva kiáltott fel: „egyszerre csak itt van a nyár és a Volga. Csak halak nem úsznak és nincs gőzhajó”. Se nyár, se hal, se gőzhajó… Csak egy kis patak szeli át a várost.

IMG_4385.JPGKozirevből viszont volt egy másik. Igaz, Borisz, és Szkozirev és nem proletár, hanem fehérgárdista. Ahogy mondani szokták, a többi stimmel. Akár lovas szobra is állhatna itt, mondjuk a színes paripákkal csilingelve forgó körhinta helyén.

Ez a Szkozirev I. Borisz néven Andorra fejedelmévé koronáztatta magát a harmincas években. A Kozirev-féle szovjethatalom elől menekült ide, és rögtön megérezhette a hatalmi vákuumot. Bár, ha egy kicsit hozzáolvas fogadott birodalma történelméhez – mint mondjuk én – megtudhatta volna, hogy itt a szomszédos spanyolországi érsek, és Franciaország mindenkori feje gyakorolja a hatalmat. A Rejtő tollára illő történet végkifejlete bántóan prózai, azt is mondhatnám stílustalan.  Átjöttek a spanyol rendőrök és kitoloncolták. Ilyen egyszerűen el lehet hárítani egy orosz behatolást.

Sajnálhatja ez a szegény Borisz, hogy nem sikerült megtartani ezt a kis ékszerdobozt. Lépten-nyomon a gazdagság jeleivel találkozok amint végigsétálok a Svájcot idéző épületek között a patak vonalát követve.

IMG_4379.JPGA nagyvonalú vám- és adórendszer miatt ékszerbolt ér órásszalont, és itt érdemes fényképezőgépet venni.

Szép nap ez a mai. Ismét királlyal találkozom, Elvis Presley áll előttem. Tehénnek maszkírozták, ezzel is az alpesi országot idézi. Idejövet is láttam tehenet, persze csak közlekedési táblán, mert mindenütt méteres a hó a völgyön kívül.

Vajon hogy jutok ki innen, búslakodok félórácskát a patakpart alsó kövén ülve a lábzsibbasztó hosszú séta után.  A kisebbik baj, hogy a sok egyforma földalatti parkolóban meg kellene találni az autómat. A nagyobbik, hogy nem hoztam magammal útlevelet. Márpedig úgy láttam, hogy Unió ide, vagy oda, a határállomáson kifelé ellenőriznek a vámosok. Sebaj, Franciaország felé megyek. Végül is – a fejedelmeknél maradva – ott nem rég még magyar ember uralkodott: I. Nicolas, született Sarkozi.

Ha én volnék a francia elnök, bíz, hagynám az Elisée palotát másra, és csak itt uralkodnék a mandaluvirágos Andorra la Vellában.

IMG_4360.JPG

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése