Ember László

Politikus-vállalkozó,

Mátészalka

szszb_08-114_ember_laszlo.jpgMondhatni véletlenül cseppent a politikába, aztán maroknyi csapatával országra szóló sikert ért el. Az 1988-as választások előtt mint kampányfőnök járta a polgármesteri hivatalokat, kultúrházakban, sportpályákon, magánlakásokban találkozott sok-sok emberrel. Érvelt és politizált, az eredmény ismert: a 9. sz. választókörzetben országgyűlési képviselőnek választották meg Torgyán Józsefet, aki röviddel később a kormány tagja, földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter lett. Mostanában úgymond kampánycsend van, de így is alaposan kiveszi részét a közéleti munkából. Plusz még vállalkozó is. Ő Ember László, a Független Kisgazdapárt 1. sz. mátészalkai alapszervezetének titkára.

Nagyecseden született 1957-ben, ott járt általános iskolába. Anyai ágon a tarpai nagymamája szakácsnő volt a tarpai étteremben, így srác korában valahogy a vendéglátás felé orientálódott. Miskolcon végezte el a vendéglátó-ipari szakközépiskolát. Ebben a városban töltötte le sorkatonai szolgálatát is. Közben a szülei Mátészalkán építkeztek, itt telepedtek le. Így ő is szalkai polgárrá vált. Gyakorolta tanult szakmáját, hivatását. A Szatmár Szállóban kezdte, majd az egykor oly jó hírű Kossuth Étteremben (a Fényesben) pincérként, főpincérként folytatta. Talpalt, a vendégek kedvében járt. Megismerte a vendéglátást, a kereskedelmet és természetesen alapos élettapasztalatra, emberismeretre tett szert.

Amikor új szelek kezdtek fújdogálni a magyar gazdaságban, a nyírkátai vendéglátóhelyre ment ki helyettesíteni. Aztán a Mátészalka és Vidéke Áfész meghirdette ezt a vendéglátóhelyet, s ő kivette szerződéses üzemeltetésre. Új ételeket és italokat honosított itt meg, fellendült az üzlet, befogadták, megkedvelték az emberek. A helyi sportéletbe is bekapcsolódott. A foci mindenese volt Nyírkátán. Később kissé terjeszkedett, Mátészalkán sörpatikát nyitott. A mátészalkai gimnázium büféjét is üzemelteti. Mutatós, korszerű divatáru-üzletük is van Mátészalkán, ezt az élettársa üzemelteti. (Élettársa fiát közösen nevelik, ő a tanárképző főiskolán tanul.)

Az élettársa édesapja, Kovács Sándor tagja volt a Kisgazda Pártnak (’97-ben elhunyt), és tisztelte a párt elnökét. Kovács Sándor 1997-ben Budapesten beszélgetett Molnár Lászlóval, dr. Torgyán József pártelnök országos kampányfőnökével. Beszélgetés közben szóba jött, hogy Torgyán József Mátészalka térségében szeretne indulni a választásokon, s kellene ide egy jó szervezőkészséggel megáldott, agilis ember. Kovács úr javasolta, hogy Ember László legyen. Ő is lett, élettársával közösen sokat tettek a választás sikeréért. Nagy kihívás volt ez nekik. Említést érdemel, hogy a 9. sz. választási körzethez huszonegy település tartozik. Nagy terület ez, Szamoskértől Uráig terjed.

A Kisgazdapárt, később az említett szakminisztérium a vidék fejlesztését, a becsületesen dolgozó kisemberek támogatását tűzte ki célul. A termelők, a kétkezi munkások valós támogatásokra számíthattak és számíthatnak. A minisztérium legfőbb céljai közt szerepel, hogy az elmaradott térségek felzárkózzanak. A párt és a minisztérium zászlaján ez áll: Csak fejlett vidékkel együtt tudunk csatlakozni az Európai Unióhoz. Különböző fórumokon elhangzott véleményekből, beszélgetésekből tudjuk: e térség lakóinak, polgárainak többsége örül annak, hogy a vidéket pártoló ember, Torgyán József vezeti a szóban forgó tárcát.

A tárca támogatja többek közt a fatelepítést, a feldolgozóipar fejlesztését, a méhészetet, a halászatot, a halfeldolgozást. Szembetűnő eredmény, hogy a közelmúltban Mátészalkán felavatták hazánk legkeletibb Phare-irodáját. A nemzetközi támogatásokkal foglalkozó iroda létrehozásában, megszervezésében Ember László is részt vett. Természetesen az avatáson is ott volt. S ki más is avatta volna az irodát, mint maga Torgyán József.

1998-ban a parlamenti választások után a helyhatósági választáson is nagy munka várt Ember Lászlóra. Ezt a munkát is sikeresen elvégezte csapatával. A városi önkormányzatba négy kisgazdapárti képviselő került be. Az önkormányzatban kulcsszerepe van Ember Lászlónak: ő a gazdasági és vagyonbizottság elnöke. Ez a bizottság is segíti a Szatmár Expók megszervezését. E könyvben is feljegyezheti a krónikás: a nemzetközi szintű expók öregbítik Mátészalka jó hírét. Ez a bizottság is fáradozik azon, hogy a város szélén létrejöjjön az ipari park, s hogy minél több befektető jöjjön ide és teremtsen munkát, járuljon hozzá az emberek boldogulásához.

Ember László a megyei közgyűlés tagja, a sportbizottságban tevékenykedik. Szereti a sportot, főleg a labdarúgást. A Mátészalkai MTK labdarúgó-csapata valaha szebb napokat látott, az utóbbi időben hanyatlott… Nemrég ő vette át a labdarúgó-szakosztály vezető tisztét. Vidékre is elkíséri a csapatot, tenni akar a feljebb kerülés érdekében. Ám legfőbb célja, hogy a választási ciklus végére az életszínvonalban érezhető javulást tapasztaljanak a város és a térség polgárai.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1999.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése