Dr. Béres József

A Béres-csepp feltalálója,

Kisvárda

szszb_06-146_dr_beres_jozsef.jpgHálózsákban aludtak a háza előtt a távoli helységekből, vagy külföldről érkezett betegek, csakhogy hozzájussanak a Béres-csepphez. A daganatos betegek tudták, hogy a különleges összetételű elixír segíthet nekik felvenni a harcot a rettegett rákkal. Azóta évtizedek teltek el, ma bármelyik hazai gyógyszertárban nyugodtan megveheti bárki a cseppeket, ismerik és szedik a világ ötven országában. A feltaláló, dr. Béres József pedig egy megharcolt életúton, sok-sok csatározás eredményeként nyugodtan vázolhatja a cseppek karrierjét. Azzal a jóleső tudattal végezheti munkáját ma is, túl a hetvenedik életévén, hogy a bürokratikus gáncsoskodást legyőzve betegek ezreinek, millióinak sikerült visszaadnia az életben maradás reményét.

Az Állami-díjas Teichmann Vilmosról elnevezett kutatóintézetben beszélgetünk az energikus kutatóval. Dolgozószobájának falait a világ minden részéből a cseppekért kapott elismerések, diplomák, kitüntetések díszítik. Amerikától Japánig, Ukrajnától Franciaországig terjed a sor, ahonnan küldték az okleveleket. Lelke mélyén annak örül, hogy szűkebb pátriája és hazája is elismerését fejezte ki. No nem személyesen az ő erőfeszítéseiért, hanem azért, mert egyértelmű lett a társadalom, a népjóléti kormányzat előtt, hogy a Béres doktor olyan átütő sikert ért el a tudományos kutatás területén, amely előtt a tudósok is fejet hajtanak világszerte. Nagy örömmel mutatja a Göncz Árpád köztársasági elnöktől kapott kitüntetést: a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztje a rendszerváltozás után az adható legmagasabb polgári elismerés. Ezt 1997. augusztus 20-án a Parlamentben vette át. De megkapta ezenkívül a természetgyógyászat terén legnagyobbnak számító Pro Natura et Vitae kitüntetést két alkalommal is.

Soha nem készült kutatónak. Záhonyban született 1920. február 7-én Béres Károly csizmadia kisiparos és Kutassy Anna háztartásbeli anya fiaként. Nyolcan látták meg a napvilágot, két testvérét még gyerekkorában elvitte a diftéria, két testvére azóta halt meg. Erzsébet kitüntetett óvónő Pomázon, Borbála tanárnő Monoron, Zsófia Záhonyban lakik, őróla, betegsége miatt Béres József gondoskodik. Felesége Papp Katalin nyugalmazott tanítónő. Két gyermekük született, József a kémiai tudományok kandidátusa, a Béres Rt. tudományos igazgatója, Katalin Kisvárdán óvónő. Három unokája Pesten, kettő Kisvárdán él.

A Gödöllői Agrártudományi Egyetemen szerzett diplomát 1964-ben, a doktori disszertációját élettanból és agrobiokémiából írta. A kisvárdai gépállomás labort szervezett, és felkérték ennek vezetésére. Kutatásai során felfigyelt a burgonyaleromlás okaira. Különböző területeken, nagyszámú vizsgálat elvégzése után rájött, hogy bizonyos betegségek logikusan fordulnak elő. A növényegészségtanban tapasztaltak bizonyos emberi betegségek előfordulását is markánsan jelezték. Tehát a talajadottságok és bizonyos betegségek közt egyértelmű az összefüggés. Rádöbbent arra, hogy az élő szervezetek számára egyes helyeken olyan anyagok halmozódnak fel, amelyek az életfeltételeknek nem kedveznek, ugyanakkor a minimumra csökkennek olyan anyagok, amelyek nélkül nem élhetnek az emberek. Annyira felcsigázta az érdeklődését ez a felismerés, hogy szabadidejének jó részét és jövedelmének több mint a felét a daganatkutatásra fordította. Egyértelmű lett, hogy a rák kialakulásának okát nem a csillagokban, hanem a földön kell keresni. A mezőgazdaság terén végzett kutatási eredményei kiegészítették és alapul szolgáltak a daganatkutatáshoz.

Az első Béres-cseppeket 1970-ben állította elő a kutató, ám olyan elemi erővel mutatkozott meg iránta az érdeklődés, hogy szó sem lehetett házilagos előállításról. 1976-ban a Herbária gyártotta, de nem végeztették el a klinikai vizsgálatokat. Olyan minimális összeggel honorálták a találmányt, hogy lehetetlen volt ebből finanszírozni a további kutatást. Valódi áttörést a gyógyult japán professzor és más neves japán emberek segítsége hozott, ők 1989-ben komoly pénzzel segítették a cseppek gyártását és forgalmazását. Létrehozták a Béres Rt.-t, s most már megnyílt a lehetőség a külföldi forgalmazásra is. Közben gyógyhatású készítménynek minősítették a Béres-cseppet hazánkban, sok külföldi országban gyógyszerként jegyezték be. Világszabadalom védi. Ötven országban fogyasztják a betegek és preventív céllal az egészségesek a cseppeket. Szedik az orosz és ukrán haditengerészet katonái, az orosz űrhajósok és pilóták. Évente hazánkban több mint 4 millió üveggel fogy. Az elismeréseknek se vége, se hossza. Az ukrán kormány a csernobili katasztrófa sérültjeinek küldött cseppekért és eredményeiért fejezte ki köszönetét a kutatónak. Az USA rákkutató alapítványától érkezett kitűnő vélemény.

Béres doktor úr ma is tevékenyen dolgozik laboratóriumában. Fél évszázada ugyanabban a szobában. Egyszerűen segíteni akar a rászorulókon.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1997.)
Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló