Virág a kátyúban

the-pothole-gardener.jpgHamburgeradó és stresszteszt. Az elkövetkezőkben újabbnál újabb szavakat kívánok bemutatni. Még mindig bővülnek a –kommandó utótagú összetételek. A kormány bérkommandóval akarja ellenőriztetni, illetve betartatni, hogy a köz- és magánszférában megtörténjenek a megállapodások szerinti béremelések. Ugyanakkor az újságok szerint megnőtt a cukorvásárlás az üzletláncokban, de cukorturizmusról még korai beszélni. Az új szavak születése soha nem szűnik meg egy élő nyelvben. Szemelgessünk tovább az utóbbi idő terméséből!

A térinformatika a hagyományos térképészet és a számítástechnika összekapcsolásából született új, alkalmazott módszer és tudományág. Tulajdonképpen térképhasználat számítógépen. Előnye, hogy sokkal gyorsabban lehet szerkeszteni és a felvitt adatokat elemezni. Így például az Új-dél-walesi Egyetem térinformatikai rendszerek tanszékének munkatársai az áradások idején a friss műholdfelvételek alapján megállapították az áradás jövőbeni folyásirányát, két évvel ezelőtt pedig ugyanők sikeresen jelezték előre a Victoria államban tomboló erdőtűz frontjának mozgását.

Még a politikai hírekben is szerepelt a lézerblokkoló. Ez tárgy az autóra szerelt kis eszköz előre jelezheti a radaros és lézeres traffipaxokat. Nem érdemes használni, ugyanis a rendőrség talált egy kiskaput, így az elvileg legális lézerblokkoló használatáért akár két év szabadságvesztés is járhat.

Más. Annak idején nekünk babzsákunk volt, azzal kellett különböző tornagyakorlatokat végezni. De hol van már a tavalyi hó! Most már babtábla van, aminek semmi köze a tornához. A babtábla olyan, mint egy öszvér, mivel egy babzsák és egy írótábla, illetve tálca együttese, keresztezése. Valójában lábak nélküli asztal, és számtalan pozícióban teszi lehetővé olyan, sík felületet igénylő tevékenységek elvégzését, mint az evés, írás, rajzolás, laptophasználat, tanulás, barkácsolás, kézimunkázás.

Ha valaki meg tudja mondani, hogy mi az a sufonesza, minden elismerésem. Ez ugyanis egy mozaikszó, a süt, főz, nem szakács szavakból megalkotva, és egy receptblog neve.

Elmúlt már jócskán karácsony, de talán sokan emlékeznek, az ajándékok sorában az egyik sláger az e-könyv-olvasó volt lapozógombokkal. Azaz elektronikus könyv.  Villanykönyvnek is magyarították a sajtóban.

A következő kifejezés egy idegen szó: a street view az internetes világcég, a Google utcakép-szolgáltatása. Az utcai panorámaképeket nyújtó alkalmazás segítségével távoli városok utcáin tehetünk virtuális sétát milliónyi panorámakép segítségével. A panoráma-fényképezők az autók tetejére szerelt magas póznákon vannak.

A 2012-es lengyel‒ukrán rendezésű labdarúgó-Eb hivatalos hangszeréül az ukrán rendezők egy, az okarinához hasonló sípot kínálnak, a zozulicát. Ez az ukránok nemzeti hangszere, a szó jelentése kakukkocska, és a dél-afrikai vuvuzelát lenne hivatott helyettesíteni. Az agyagból égetett, madarat formázó ukrán sípból egyszerű dallamokat, illetve madárhangokat lehet elővarázsolni. Majd meghalljuk…

Új intézmény is megalakult, némileg metaforikus elnevezéssel, a kormányablak. A tervek szerint 2013 végére minden, az állammal kapcsolatos hatósági ügy elintézhető lesz ebben az integrált ügyfélszolgálati irodában. Az elnevezés utal az ügyfélablakra, s arra is, hogy nyitott az állampolgárok számára, hiszen a cél, hogy a közigazgatás közelebb kerüljön az emberekhez.

Dél-Koreában robottanárok tanítják az angolt. Tojás alakú, nagyjából egy méter magas. A fején egy monitor van egy nő arcával a képernyőn. Körbegurul az osztályteremben, felolvas a könyvből, ha kell, táncol vagy énekel is. Az érdekessége az a dolognak, hogy a robotot távirányítással mozgatják valódi angoltanárok, de nem a szomszéd szobából, hanem a távoli Fülöp-szigetekről, mert ott a legolcsóbbak a képzett nyelvtanárok.

Az utolsó új szavunk a gerillakertészet. Ez olyan erőszakmentes civil kezdeményezés, amelynek során a lakosság vagy egy természetvédő szervezet, illetve egyesület a közterület-felügyelet vagy a városvezetés hivatalos engedélye nélkül virágokat, fákat helyez ki vagy ültet el különböző nyilvános helyeken. A legújabb változata, hogy kátyúkba ültetik a virágot. Az egyik gerillakertész autójában mindig van néhány tő friss virág. S ha kátyút talál, ülteti.

(A kép forrása: annatolfree.wordpress.com)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése