Transzvecica és szájbarát

kukka_tranny.jpgA Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, amikor még létezett, pályázatot írt ki évente az Anyanyelvápolók Szövetségével együtt. A legjobb pályamunkákból kötet született 2002-ben Informatikai technológia és nyelvhasználat címmel. Ebben több pályázó az internetes szlengről írt dolgozatot, az elkövetkezőkben ez alapján a személyelnevezéseket kívánom bemutatni.

Előtte azonban említsük meg, hogy a számítástechnika szókészlete nemcsak szaknyelvként robbant be a mai magyar nyelvbe, hanem tömegesen hozott létre bizalmas használatú, illetőleg játékos, tréfás és szemléletes szleng szavakat is, valamint ötletes magyarításokat. Ezek kizárólag a szókészletet érintik és némileg a frazeológiát. Jellemzőjük még, hogy szórakoztatóak, meglepőek, kiemelkednek a hétköznapi kifejezések köréből, szemléletesek, képszerűek, humorosak, valamint az, hogy gyorsan elavulhat egy részük, akárcsak a divatszavak.

Természetesen az idegen kifejezések alapját ebben a szókincsrétegben is az angol szavak adják. Közkedvelt – elsősorban nyilván a fiatalok körében – az angol nethead, ami magyarul hálófejet jelent, s arra a személyre vonatkozik, aki állandóan a neten lóg. Ugyancsak a túl sokat számítógépező egyént jelöli a bitfejű kifejezés. Egyébként nagyon sok szót használnak az internetezők megnevezésére Schirm Anita felmérése szerint. Ezek a következők: netezők, csatizók, hálórágók, szörfözők, netpolgárok, weblakók, arcok, popperek, netnemzedék, hálógenerácó, netcsemeték.

A személyek elnevezési sorába tartozik még a gamelamer angol szó, ami a számítógépen állandóan játszó felhasználót jelenti. Az alfa csákó szószerkezet-neologizmus a legnagyobb szaktudással rendelkező egyént jelenti.  A bitzsoké pedig azt a személyt, aki nagyon jó programozó. A beszélgetőfórumok, azaz a csetek ellenőrzése az operátor, magyarul a csatornafőnök, rendszergazda (szándékos szóferdítéssel: rendszergizda) kezében van, aki a káromkodó társalkodót kirúgja a csatiról. Supervisor is a neve, ami humoros magyarítással, népetimológiás utótaggal: szupervigyor. Az automatikusan működő csatornafelügyelő a bot, amely nyelvi szűrést végez, mivel rendelkezik egy beépített „csúnya szavak” listájával, s ha valaki ezt használja, kitiltja a csatornáról. Egyébként aki nagyon sokat ír, annak ujjmenése van.

Az IRC, vagyis a cset, magyarul az internet alapú, valós idejű beszélgetés, csevegés alkalmas az ismerkedésre is, így születtek meg a következő kifejezések: netszerelem, netrandi és csetlovag. Ez utóbbi az interneten beszélgető, udvarló fiút jelenti. A buliliba viszont az a diszkóba járó tizenéves lány, akit általában butának tartanak. Az etecsment az elektronikus levelekhez csatolt számítógépes dokumentumot jelöli, magyarul csatolmányt. Az internetes szlengben viszont a barátnőt  mint csatolt részt.

Szóösszerántással keletkezett a transzvecica (transzvesztita + cica), olyan lány, aki fiúnak adja ki magát az interneten. És végül a szájbarát az internetről megismert személyt jelenti, ami a cyber és a  barát szó összerántásával keletkezett.

(A kép forrása: felinesovereign.blogspot.hu)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése