Minek nevezzelek?

royal-baby-tub-1.jpgKét okból nem adtam a gyermekemnek a Minya Rita nevet. Egyrészt nincs lányom, másrészt nyilvánvaló, hogy a rímes összecsengés nevetségesség forrása. Nézzünk néhány egyéb alapszabályt a névadással kapcsolatban!

A hagyomány szerint az első szülött továbbviszi az apa nevét, ám az utóbbi években megdőlni látszik ez a szokás. Egyébként sok országban elfogadott, hogy a csecsemőt születése után néhány héttel nevezik el, így a babát megismerve már sokkal egyszerűbb a névadás. Fontos, hogy a keresztnév illeszkedjék a vezetéknévhez! Ki ne hallott már vicces vagy fura nevű emberekről: pl. Major Anna, Kasza Blanka. A hangzás tekintetében komikus és egyhangú, ha a Török vezetéknévhez az Ödön vagy Dömötör keresztnevet választjuk, vagy az Elekes vezetéknévhez az Etele keresztnevet. Tehát a jóhangzásra is ügyelni kell.

Az fokozza a név szépségét, ha a családnév és a keresztnév együttes hossza nem tér el túlságosan a teljes személynevek átlagos hosszától. Ez annyit jelent, hogy az egy szótagú családnévhez nem tanácsos rövid keresztnevet választani. A Jó Pál legyen inkább Jó Gedeon. A terjedelmes családnévhez pedig ne válasszunk hosszú keresztnevet, tehát a Bodrogligeti Anasztázia helyett jobb a Bodrogligeti Anna név.

Általában nem tanácsos olyan keresztnevet választani, amelyiknek a kezdő hangja megegyezik a családnév utolsó hangjával, például: Gyetvai Imre, Bor Róbert.

Érdemes arra törekedni, hogy a nagyon gyakori családnevet viselők lehetőleg kevésbé sűrűn használt keresztnevet kapjanak, a mindennaposnak számító keresztnév pedig ritkábban előforduló családnévhez társuljon. Rengeteg Tóth Mária van az országban, így a név nem tud megfelelni egyedítő feladatának, jobb például a Tóth Kincső.

Célszerű figyelembe venni azt is, hogy nem szerencsés, ha ugyanabban a hónapban van a születendő gyermek névnapja és születésnapja is.

Nem hanyagolhatók el a jelentéstani vonatkozások sem. A vezetéknév és keresztnév kapcsolatából furcsaságok adódhatnak, például Fehér Piroska, Vízy Boglárka, Keserű Szilárd.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése