Lekvár a bundás kenyéren

Nyárligeti napló
Július 16. (Akklimatizálódás)

Írta: Csabai László

georgy_kurasov másolata.jpgReggelire várunk. Minthogy az élet értelme az evés, ennek az első reggelinek rendkívüli a jelentősége: ez fogja megmutatni, mire számíthatunk az elkövetkezőkben.
Anyósom, Zsuzsa néni, Kiszsuzsi és Nóri panaszkodnak a rossz alvásra. Sokaknak gondot okoz az első éjszaka egy idegen helyen, de kiderül, hogy itt másról is szó van. Emő sokáig fészkelődött, döngette a padlót, zavarta őket. (Két lenti szoba fölött van egy tetőtéri.) Ezen nem csodálkozom, mert a mi padlónk is döng, csak alattunk nincs senki szerencsére. Mondom anyósomnak, hogy akkor költözzön fel Emőhöz, elvégre az az ő helye, de csak legyint, hogy
veszekedés lenne, ha lepisszegné.
– Miért lenne veszekedés? – kérdi Emő, mert épp megérkezik Emmikével.
Emőre jellemző, hogy minden veszekedési alkalmat megragad, de most még bágyadt ehhez. Elnézést kér, és megígéri, hogy kevesebbet fog mászkálni, mocorogni.
Bundás kenyér van reggelire és gyümölcstea. Semmi bajom vele.
Zsuzsa néni arról beszél, hogyan ismerkedtek össze harminc évvel ezelőtt Albi bácsival, anyósom arról, milyen kitartóan udvarolt neki apósom, mire elnyerte kegyeit, Emmike arról, milyen sokan csapták neki a szelet, de ő mindet visszautasította.
– Egy bizonyos szint alá nem voltam hajlandó lemenni. Márpedig falun kétfajta férfi udvarolt nekem. Az egyik, a téeszmunkások, állatkának tartottak, akinek vesznek valami kis ajándékot, és már lehet is nyúlni a bugyijába, a másik, a kollégáim a tantestületben, meg úgy gondolták, ajándékot sem kell venni, csak közölni, hogy hajlandóak foglalkozni velem, s nekem már attól fékezhetetlen örömmel szét is kell tenni a lábam – mondja Emmike, majd megsimogatja kisebbik gyermekem arcát, és lekvárt ken a bundás kenyérre. Ez borzaszt kissé. Megtudom még, hogy Emmike hetvenéves. Ez pedig meglep. Sokkal kevesebbnek gondoltam. Holott füstöl, amikor csak teheti. Lehet, a füst tartósította.

Sörözök a parton Bécivel, az itt maradt sofőrrel. Mert ha egy férfinek nincs semmi dolga, előbb-utóbb óhatatlanul elkezd sörözni. A csíkszeredai sör a legjobb, nem azért mert magyar, hanem mert tényleg az.
Legalább száz méter hosszú a kemping strandja. És széles és puha-homokos. Van ahol már csak ezért fizetni kellene. Jobbra egy szabad strand következik, majd a szállodák, balra egy nudista strand, majd további strandok egész a látóhatár széléig.

Hihetetlen, fémes csillogású ruhába bújt asszonyok érkeznek. És férfiak fekete ruhában.
– Dobrudzsai cigányok – mutat rájuk Béci. – Ruhában fürdenek.
Valóban. De kizárólag a nők, a férfiak csak figyelik őket. Viszont a víztől tompul a nők ruhájának szemfájdító csillogása. Olyanok lesznek, mint perzsa miniaturák alakjai. Lehet, vándorlásuk során Perzsiában tették magukévá ezt a divatot.

Eltelt az első nap sörözéssel. Ezt megtehettem volna Nyárligeten is. Igaz, ott nincs tenger. Szívesen elbeszélgetnék egy helyivel, de csak magyarok vannak körülöttem. Kb. annyi erdélyi, mint anyaországi. De van egy csapat Kárpátaljáról is: bustyaházi magyar motoros metallisták. Kinézetre lehetnének akár amerikaiak is. Oldalt bőrszalagos bőrnadrág, bőrdzseki belehímzett sassal, vörös fejkendő napszemüveggel. Vagyis az egyiken fejkendő helyett sombrero.

Valami olyasmi ez, mint mikor a keletnémetek meg a nyugatnémetek (a fiatalabbak már nem is értik, mit jelent ez) a Balatonnál találkoztak. Persze Románia és Magyarország között nincsenek zárva a határok. Ennyivel nekünk jobb. Más szempontból, a lényegi szempontból, viszont rosszabb.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése