A franciák Grand Canyonja

00300017.jpgA szürke sziklák és a poros zöld bokrok alatt üde színfolt: nagy piros úszógumi, benne fiatal pár gyerekkel. A hűvös folyó áttetsző vize lassan folyik tova a magas falú kőkatlanban. A fent hagyott autó rendszáma GB.

Miközben próbálok nem beleesni gépestől a vízbe, felteszem az ostoba kérdést: angolok, ugye? Persze, válaszol a fiatalember, magához húzza a fiúcskát. Az anyja viszont ír, mosolyog a nejére. Aha, mondom, és messze nézek a franciák Grand Canyonjában, a Verdon hasadékában, mely folyó pedig provanszál, gondolom. Tudja, hogy a francia forradalom idején a franciául beszélők kisebbségben voltak a gallok földjén, pillantok vissza ismét új brit ismerősömre. Ó, de érdekes, kerekedik el a szeme.

00310007.jpgA szerpentin tetejéről még látszik a nagy piros gumi, a hasadéknak pedig most kezdenek feltűnni az arányai. Az amerikai Vadnyugat kanyonjának dimenzióit természetesen meg sem közelíti. Ha van olyan olvasóm, aki az ott készült képeimre emlékszik, tudja: az emberi felfogással értelmezhetetlen, tekintettel átfoghatatlan. A Verdon kanyonja viszont igen. Látszanak a túloldal fái, az ottani épületek, a pontként megmozduló emberek, a strandolók a lenti plázsokon.

Szűk egy óra alatt végig lehet mellette autózni, még úgy is hogy itt-ott lepillant az utazó. A másik végén hatalmas mesterséges tó zárja a horizontot, tele fürdőzőkkel, csónakázókkal. Visszafordulok, megkapó a látvány, amint a késő délutáni nap végigsüt a meredek falakon, a méregzöld vízen. Néhány bátor ember szép ívű ugrásokkal borzol karikákat a tükörsima méregzöld folyóba.

Megint arányokat latolgatok. A Tordai hasadékban tett látogatásomat idézem fel. Az ennél is kisebb, egy délután végiggyalogoltam a sáros patakparton. Szent László legendáját mesélte egy helyi pásztor. A franciáknak rengeteg szentjük van, vajon melyikük neve fűződik ehhez a verdoni csodához? A mesterséges tó neve mindenesetre Lac de Saint Croix.

 

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése