Kinyílik a tér, megáll az idő

Lepillantanak a hívogató kék tengerre, fürkészik a párába vesző hegyeket. Szellő sem mozdul

Eze Kimondhatatlan nevek, leírhatatlanul szép panorámák, egzotikus kertek. A Francia Riviérán nyugat felé haladva Cap d’Ail és Villefranche-sur-mer között találjuk Eze városát és várát.

Provence illatos füveinek esszenciáit a Gallimard és a Fragonard helyi parfümériáiban szagolhatjuk meg, de aki meg akarja tudni milyen az Apollinaire-i időillat, az menjen fel a vár Jardin exotique-jébe.

A gyönyörű sziklakertben szakavatott kertészek keze nyomán minden olyan, amit az ember elvár, ha egzotikusnak hirdeti magát egy gyűjtemény, de itt több van mindennél. Nem csak a virágok nyílnak, de kinyílik a tér és megáll az idő. A naplemente irányában ellátni Nizzáig, visszafelé Monaco-ig. A kaktuszok, és az agavék között karcsú nők szobrai. Ők a Föld Istennők, ahogy Jean-Philippe Richard, az alkotó nevezi őket. Mindegyikük posztamensén versidézet, melyek egy 19. századi belga szimbolista költőtől valók. Rejtélyesek, sokatmondók: „Csitt, semmit se tudsz szempilláim függönye mögött búvó gondolataimról”. Semmit, tényleg semmit. Nézem, de távolabbra kell pillantanom, ahol egy alabástrom vállat látok, odébb meg a karcsú nyakra omló kőből faragott hajfürtöket.

Néznek engem, nézik egymást, lepillantanak a hívogató kék tengerre, fürkészik a párába vesző hegyeket. Szellő sem mozdul. Hallom egy nagy fekete macska neszezését, amint utat keres a kövek és a kaktuszok között. A francia trikolor sem lebben, de legalább tudatja velem, ez nem a Húsvét szigetek, és nem nagyorrú, nagy fülű, konokul egy irányba meredő kőbálványok vesznek körül, hanem egy férfi álmából előlépett nőalakok.

Ó időillat… Hangaszálakat keresek, de hiába, itt más terem, Apollinaire azokat másutt látta. Finom harmattal szitált az este, amikor udvariasan szólítgatták a látogatókat a zárásra. Csendben, lábujjhegyen lépkedve bujkáltunk át az alacsony sziklakapun. Csak a macskák maradtak.

 

Szerző: 2018. 02. 18.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése