Halak a fagyon, sellők a napon

A plázson félmeztelen hölgyek barnulnak, a pálmafák alatt egy-egy nagyestélyi sem ritka

Cannes Az oroszok már a spájzban vannak… Ugye emlékeznek a Tizedes, meg a többiek felejthetetlen jelenetére. Az oroszok már Cannes-ban vannak, kerekedne el szegény Sinkovics szeme.

Ha élne, és ha itt sétálna a Croisette-en, a híres filmes világváros tengerparti sétányán. Miközben a plázson félmeztelen hölgyek barníttatják idomaikat, a pálmafák alatt egy-egy nagyestélyi sem ritka, mi több, még bundát is láttam. Gazdáik ékes orosz nyelven érintkeztek egymással. Nem mondom, hogy többen voltak, mint a helybéliek, de statisztikai műszóval élve erősen felülreprezentált jelenlétük.

Aztán itt vannak az éttermek. Nem írok ide árakat, mert azok hétköznapi embereknek értelmezhetetlenek. Feltétlenül említést érdemel viszont, hogy a nemzetközi, és természetesen többnyelvű menü gyakran kezdődik a cirill változattal. A fura figurák között természetesen hétköznapi emberek is fel-feltűnnek. Az egyik, egy rikkancs, mi mást osztogatna, mint orosz nyelvű hirdetési lapot.

Elolvasom az impresszumát. Ott a szerkesztőség, a kiadó címe. Megnézem a térképet, nincs is messze. Oroszul, vagy angolul, kérdezi a fiatal nyílt tekintetű főszerkesztő. Pirulva választom az utóbbit, pedig egykor jobban ment Tolsztoj nyelve. Meglepi, hogy furcsállom honfitársai nagy számát. 1848-at említi, amikor az orosz arisztokrácia már villákat épített a Croisette-en, Cannes tengerparti sétányán. A dátumról Paskievics tábornok jut eszembe. Jobban tette volna, ha ő is itt építkezik, és nem nálunk hadakozik.

Egy szűk árnyas utcát választok, hogy visszajussak a partra. Vendéglő terasza mellett haladok el, ahol egy kisebb társaságnak éppen megmutatják miből lesz a vacsorájuk. A szemet gyönyörködtető látvány nagy hatást tesz rám, de a vendégekre is. Micsoda étkek. A filmpalotához érek, amely a híradóban gyakran látható az Arany Pálma díj kiosztásánál. Most néptelen a hely, nem látni azt a sok egzaltált arcot, amelyekről mindig Rejtő jut eszembe, aki azt írta: normális vendégekre nem lehet világüdülőhelyet bazírozni.

Szerző: 2018. 02. 18.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése