Barkácsbarmok a roncstelepről

A szárazföld felől érkező halandókat egy alkalmi kiállítás keretében ez a géperejű rinó ijesztgeti

SAINT TROPEZ A hiteles művészi ábrázolás kerékkötője lehet, ha a felhasznált eszköz magával hoz formákat és színeket. A formátlan fagyökérből nehezen lesz balett táncos faragva. Ha lesz, odalesz a kecs és a báj.  Az ócskavas telep kidobott kacatjaiban keresték és lelték meg jelen összeállításunk művészei mégis azokat a darabokat, amelyekkel  maradéktalanul megtalálták az ábrázolni szándékozott állatok formáját, jellegzetes testtartásukat, mozdulataikat.

Vidám csendőreiről, a jachtkikötőjében egymás sarkát taposó világ-celebjeiről  nevezetes a francia Riviéra városa. A szárazföld felől érkező halandókat egy alkalmi kiállítás keretében ez a géperejű rinó ijesztgeti. Ám szelíd lehet ez a barkácsbarom, legalábbis erre lehet következtetni a fémmajom csalogató gesztusából.

Maradva Afrika élővilágánal, de áttérve a haszonállatokra, vegyük szemügyre a sivatag hajóját. Nem annyira művészi, inkább didaktikus megfogalmazású a mű. A púpokban ott látjuk a tartalékokat hosszú és kimerítő utakra. Az élő modellen hiába is keresnénk a belső erőátvitel kifinomult áttételeit. A visszapillantókkal ellátott vezetőülés arra enged következtetni, hogy a karaván vezetőjének állatáról mintázták a kiállított szobrot.

Nem maradnak élmény nélkül a Star Wars rajongók sem. A madárszerű figura bizonyosan ismerős számukra. A tevével ellentétben itt nem találunk a valósághű részletek megjelenítésére irányuló törekvéseket. Talán a valósághű modell hiányában, de az is lehet, hogy a művész mindenképpen szabadulni akart a szolgai másolástól. A szúrós tekintetű lény mögött felfedezhetjük a a kiállításnak helyet adó galéria cégérét. Bent a névadó gazda vár ránk.

Monsieur Geca nem kovácsművész. Műveit hagyományos vásznakra festi, és nem csak itt, a saint tropezi galériájaban láthatóak, szívesen látott vendég a világ más kiállítótermeiben is.

A romos alkatrészekben új életet találó művek apróbb darabjai idebenn kaptak helyet.

Témája ellenére vitrinbe való miniatűr orrszarvú. Több energiát sugároz, mint kinti életnagyságú párja. Szinte halljuk vágtatásának földrengetését. A mellkasunkban érezzük dübörögni a vállas főtengelyből a masszívan csapágyazott hajtókarok megállíthatatlan nyomatékát .

“Sok van, mi csodálatos, de az embernél semmi sem csodálatosabb” – érkezik el Szophoklész szavaival az ócskavasak újjáálmodója a teremtés koronájához. Ez a motorblokktól duzzadó keblű gépember egy kissé valóban úgy néz ki mint aki “a szürke tengeren átkel, a téli viharban örvénylő habokon” – maradva az Antigoné verssorainál.  A tárlatvezetés után Monsieur Geca az acélos alkotás lábánál készítette fotóját a szerzőről.

Szerző: 2018. 06. 23.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése