Pilótabálnák a Los Gigantes-nél

Feljönnek, alábuknak – aztán lent maradnak. Jöttek, szerepeltek, sikert arattak és eltűntek

Naplemente csapkodó esőcseppekkel, és bálnával

LOS CRISTIANOS Szinte óránként indulnak kisebb-nagyobb bálnanéző hajók Tenerife szigetén. Száz százalék garanciát ígér valamennyi, vagyis biztos élményt. Az út hosszában, időtartamában, árában nagyon széles a választék, csak ez a száz százalék aggaszt.

Másutt is találkoztam már hasonló csábítgatásokkal, de ott hozzáírták: ha nem lesz bálna, másnap ingyen kivisszük megint. No, de legyünk optimisták. A katamarán nevében már benne van a delfin, hátha jó ómen.

A sziget déli fele voltaképpen egy kettévágott vulkán. Fele leszakadt, és a tengerbe veszett. A napvilágra került metszeten pedig úgy előtűnik a földtörténet, mint a tortaszeleten az édességköltemény készítésének és tartalmának története. A Los Gigantes sziklák hat-hétszáz méter magasak, és mint a szakavatott vezető elmondja, ennél magasabb vízparti sziklák sehol másutt Európában nincsenek. Magamban közbevetem, hogy ez itt Afrika volna, a Dakar Rali pár száz kilométerre innen porzik, Dél-Marokkóban. De csendben maradok, mert mindenki a felbukkanó bálnákra mutogat. Milyen jó, hogy kéttörzsű katamaránon szeljük a habokat, egy normális hajó lehet, hogy megbillen, ha hirtelen minden utas az egyik oldalra tódul. Majd rögtön utána a másikra. A lemenő nap aranyozta sziklák után a vízre irányítani a tekintetet nagy igénybevétel a szemnek. Nemrég még kék volt, most meg már szurokfekete.

A bálnák háta ezüstösen csillan, kinyílik két orrlyukuk, és fújnak egyet, mint régen a gőzmozdony. Nem nagyok, olyan négy-öt méteresek. Pilótabálna a tisztességes nevük. Talán azért, mert sokáig úszkálnak előttünk, mintegy vezetik hajónkat, és nyilván más vízi alkalmatosságok feltűnésekor is ugyanígy viselkednek. A kapitány leállítja a motorokat, csendben ringatózunk. Más hajók is közelednek, nyilván rájöttek, miért álltunk meg. Bálnáink sztárokhoz méltóan  köröznek, lehetnek vagy négyen. Feljönnek, alábuknak, – aztán lent maradnak. Jöttek, szerepeltek, sikert arattak és eltűntek. Nem kell szégyenkezni a hajósoknak, megvan a száz százalék. Viszont azt mondja az egyik matróz, hogy visszafelé lesz delfin is. Velük is meg van beszélve – gonoszkodok. A matróz csak nevet, mézes rummal kínálja a vendégeket.

Újabb és újabb földtani képződményeken ámuldozhatunk, míg meg nem érkezünk a Masca-öbölbe. Ezt jelölték meg úti célul a hajóstársaságnál, azzal, hogy ott fürödni is lehet. A 17 C-fokos vízben számosan megpróbálják, és kéklő ajkakkal kapaszkodnak vissza a fedélzetre.

Visszafelé hatalmas halnevelő ketrecek mellett húzunk el, mi sem természetesebb, hogy palackorrú delfinek rajai úszkálnak körül rajtuk. Mint éhes macskák a kanári kalitkája körül. Az én matrózom nem a levegőbe beszélt.

Nem alagút, lávacsövek az üdülőtelep alatt

Szerző: 2018. 03. 03.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése