Miniállam adriai kilátással

Csendes kis városka fogadja a látogatót, ám a mellvédekhez érve lélegzetelállító a látvány

A vár a szirtfokon uralja a környéket

SAN MARINO Az Adria olasz oldalának északi részén ismert nevű üdülőhelyek sorakoznak: Rimini, Cattolica stb. Szépek kellemesek, de szinte még egymástól sem különböznek. A víznek hátat fordítva hegyvidék tárul az üdülő szeme elé. Első pillantásra a magaslatok is egyformák, ám az egyik közülük még csak nem is Olaszországban van, hanem San Marinóban.

A térképen szinte nagyobb területet fed le a vastag országhatár vonal, mint amekkorát körülvesz. A partról nézve pedig csak találgatni lehet, melyik hegy lesz az. Szerencsére az útbaigazító táblák kézen fogva vezetik a turistát a szűk egyórányi autóúton. Nem úgy, mint Spanyolországban, ahol egyszer Gibraltárt alig találtam meg, csak a határállomáson volt kiírva a brit koronagyarmat neve. San Marino határán ilyesmit hiába is keresnénk. Ám, mielőtt odaérnénk mégiscsak meg kell állni. Senki sem kötelez rá, csak a kis település neve: Maranello. Ha valakinek nem mind semmit a név, azt felvilágosítja az autórajongók szívét megdobogtató név, a Ferrari. Igen, itt készülnek az ágaskodó paripát emblémájukban viselő luxusautók. A gyári múzeum parkolója eléggé néptelen, és az ablaktalan termekben is gyér a látogatók száma. Fényképezni tilos, és azt nagyon komolyan veszik. Marcona tekintetű teremőr parancsolja vissza a tokjába a gépemet.

San Marino barátságos kis belvárosa

Van mit nézni, volna mit fényképezni. Az eddig gyártott összes modell, a világbajnok gépek, a pilóták „szkafanderei”. Megmacskásodó lábizmaink jeleznek, már órák óta legeltetjük a szemünket a csodaautókon.

San Marino nem sokkal több, mint egy hegytetőt uraló vár, és a szűkös környéke. E nem túl tágas államocskának is jelentős hányadát foglalják el a sziklafok alatti parkolók. Feljutva csendes kis városka fogadja a látogatót, ám rövid séta után a mellvédekhez érve lélegzetelállító a látvány. Egyrészt az iker-hegyre, amelyhez mellvédes átjáró vezet, és a parti síkságra, ahol párába burkolva ugyan, de jól kivehető az Adria. Innen bezzeg pontosan látszik, melyik városban van a szállásunk.

Átsétálunk az erődítmény távolabbi részébe. Az átjáró akár a kinai Nagy Fal is lehetne formáját tekintve, és ha néhányezer kilométerrel hosszabb volna. De csak öt percnyi séta, így a Holdról se látszik. Jól bejárhatja viszont róla a tekintet a parti síkságot, és a vadregényes hegyeket. Nyugat felé egyre magasabbak. Az egyik mögött ott rejtőzik Assisi. Rövidesen felkeressük Szent Ferenc templomát.

Szerző: 2018. 03. 03.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése