Nyilas László

Természetvédelmi őr,

Tiszakóród

szszb_01-126_nyilas_laszlo.jpgA „ficfás” Tiszaháton talán nincs is szebb foglalkozása senkinek, mint a tiszakóródi Nyilas Lászlónak. A Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet őre, s nap mint nap olyan gyönyörű vidékeken, háborítatlan tájakon fordulhat meg, amilyeneken sokan egész életükben sem.

„Ficfás” Tiszahát…, még valamikor Móricz Zsigmond, a szomszédos Tiszacsécsén született nagy író alkotta a jelzős szerkezetet. Ma már csak kevesen használják ezt a különleges elnevezést. Nyilas László azonban így mondja, s nem is véletlenül. Csécsén született ő is, ráadásul még rokona is a magyar föld talán legismertebb, legnagyszerűbb krónikásának.

− Az apai nagyanyám tartotta fejben a leghívebben a történelem, meg a rokonság szálait, tőle tudunk minderről − eleveníti fel a régi időket tiszakóródi otthonában Nyilas László. − Ő egyébként ritka olvasott parasztasszony volt, amíg élt, nem múlt el úgy Móricz-évforduló, hogy fel ne keresték volna valamelyik nagy újságtól. Mindenre emlékezett, s szíves vendéglátó, lebilincselő mesélő volt.

A Nyilas família Csécsén mindig is a megbecsült gazdák közé tartozott, házigazdánk nagyapja a házassága után nyolc holdon kezdte el a gazdálkodást, aztán mikor eljött a nagy fordulat, a kilencszáznegyvenes esztendők dereka, akkor már vagy harminc holdat gyűjtöttek össze rendkívül kemény munkával.

A háború után azonban már nem sokáig gazdálkodhattak a sajátjukon, mert alig telt el öt esztendő, kuláklistára tették őket. S megtanulhatták hamarosan, mit jelent a rendszer ellenségének lenni.

− A földet, a jószágokat, a gazdasági felszereléseket természetesen elvették, így aztán az öregnek, meg apámnak Pesten kellett kenyér után nézni − folytatja a házigazdánk. − Nagy utánjárással a Hídépítő Vállalatnál találtak munkát, aztán, hogy elhangzott a híres Nagy Imre-beszéd, és újból egyéni gazdák lehettek… Nem sokáig tartott azonban a jó világ, hiszen hamarosan megint fordult a kocka. Aztán, ha nehezen is, beléptek ők is a téeszbe.

Azt gondolhatná a városi ember, hogy ennyi családi kudarc után végképp elmegy még az utódoknak is a kedve a földtől, a mezőgazdaságtól. Nyilas László azonban mégis az ősök foglalkozását választotta.

A híres mátészalkai mezőgazdasági technikumot végezte el, azt követően pedig tíz évet húzott le a szomszédos szatmárcsekei termelőszövetkezetben. Innen csábult át a természetvédőkhöz, e ritka szép birodalomba. Nemcsak szép, hanem igen mozgalmas munka is az övé. Nagyartól Garbolcig, Magosligetig terjed a foltokban elhelyezkedő tájvédelmi körzet, mely távolság testvérek között is több mint negyven kilométer. A védett területek többsége ráadásul nem is a jól kiépített kövesutak mentén terül el, hanem az eldugott részeken, majd hogy nem járhatatlan utak környékén, így aztán annak az őrnek, aki tisztán akar látni mindent a saját birodalmában, igencsak korán kell kelnie.

Hát még, ha közben búzát, meg napraforgót, s miegyebet is termeszt az ember!

Házigazdánk ugyanis eredeti szakmájától sohasem távolodott el teljesen, most meg aztán igazán gyakorolhatja. A kárpótlás révén az itteni viszonyokat ismerve tekintélyesnek számító földterülethez jutott, így aztán szabad idejében vagy a földeken, vagy a gépek mellett lehet megtalálni. Manapság inkább az utóbbiak mellett, hiszen a kalászosok már nem sok munkát adnak, a gépek viszont annál többet.

Más lenne persze a helyzet, ha az embernek annyi pénzt adnának a bankok, hogy abból új gépeket lehetne venni. Ám a bankok közismerten szűkmarkúak, így aztán, még ha egészen kiváló gépparkkal is rendelkezik már a házigazdánk, vannak abban bizony öreg gépek is, melyeken mindig akad valami javítani való.

A Nyilas-portát Tiszakóród főutcáján találni, s nem is gondolná az ember, hogy az igazán szép, mutatós lakás mögött már egy kis szabályos birodalom húzódik meg. Az anyai nagyszülőké volt ez a porta, haláluk után kezdett itt építkezni az unokájuk. A kisfia óvodás, a lánya negyedik osztályos, és Szatmárcsekén jár általános iskolába. Egyszerű a magyarázat: édesanyja oda jár át tanítani, s ha már ő is ott van, viszi magával a lánykát is. Egy ideig hordta a kisfiút is…, de az ragaszkodott a kóródi pajtásaihoz.

Meg persze az apjához, akit ha különösen jó kedvében talál, be-beülteti a kis Trabantba, s irány a határ, a gyönyörű, kies Szatmár.

(Szatmári Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1994.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése