Nem Danikáné lányát, hanem a római pápát szállította A római katolikus egyház éppen hivatalban lévő feje már nagyon régen nem kocsizik ki vele. Haladnak a korral. Modern közlekedési eszközzel, autóval... Tartalom megtekintése
Fazekas József
Vállalkozó,
Alsózsolca
Abban a harmincöt fős baráti körben, melynek orvosok, tudományos szakemberek, a közélet és az üzleti élet ismert személyiségei, sikeres vállalkozók a tagjai, Fazekas Józsefet, a Sajóhús Kft. tulajdonos igazgatóját egyhangúlag választották meg vezetőnek és élve egy közeli jeles évforduló kínálta alkalommal, ennek egy díszes arany pecsétgyűrű ajándékozásával adtak nyomatékot. Az ismert vállalkozó nem híve az ékszerek viselésének, ám ezzel a gyűrűvel különbséget tesz, le sem veszi az ujjáról, mert olyanokra emlékezteti, mint Katona Zoltán, vagy Glóner János, akik elmondták a vállalkozóról, nála nemesebb szívű, igaz embert nemigen ismernek.
– A szakmámból fakadóan nagyon sok olyan tisztségem, társadalmi megbízatásom volt, illetve van, amit azért kaptam, mert kapcsolataimat végig az őszinteség jellemezte – tárja elénk alaptermészetéből fakadó nyíltsággal véleményét Fazekas József.
– Hallhatnánk a családi háttérről, az indulásáról?
– Arnóton születtem 1939. május 10-én, de általános iskolába már Alsózsolcán jártam, és 1953-ban kerültem a Borsod Megyei Állatforgalmi és Húsipari Vállalathoz tanulónak, ahol aztán 1955-ben szabadultam. Ott töltöttem szakmunkás éveimet egészen a katonai behívó megérkezéséig. Kecskeméten, Budapesten és Miskolcon voltam sorkatona és mondhatom, hogy hasznos, sokat adó évek voltak azok, jól éreztem magam az angyalbőrben.
– Ezt kevesektől lehet hallani.
– Engem nem zavart a szigor és a fegyelem megkövetelése, sőt mind máig jó kapcsolatban vagyok egykori katonai főnökömmel. Visszatérve Miskolcra művezető lettem a legnagyobb húsfeldolgozó üzemben, a Vásártér utcában. Jó mesterem volt Gyöngyösi Károly, akitől sokat tanultam. Három év elteltével üzemvezetőnek neveztek ki az alsószinvai húsüzemben. Kiss Sándor, a vállalat főmérnöke, tudatosan mindig olyan feladatokkal bízott meg, ahol a szakmai kihívások rendre utolértek. Közben leérettségiztem a Földes Ferenc Gimnáziumban, ahol szintén jóindulattal egyengették törekvéseimet: Halok Gyula, Pándi Géza és Prókai László többet adott nekem, mint egy-egy tantárgy alapos ismeretét. Szeged következett, az Élelmiszeripari Technikum. Az ottani nagy húsos tröszt főmérnöke felismerve szervezőkészségemet, jó kapcsolatteremtő készségemet, ugyancsak arra biztatott, lépjek tovább, tanuljak, mert érdemes. Főiskolai végzettséget szereztem, és ezekben az években felépült a húskombinát, ahol a vezetés továbbra is számított rám. Akkoriban rendkívül sok kudarc ért, igaz a sikerek sem kerültek el. E vegyes élmények hatására váltottam, a prügyi termelőszövetkezetben hét hónap alatt felépítettünk egy húsüzemet, amelyik aztán öt éven át virágzott. Mindebből aztán arra következtettem, érdemes lenne egy saját húsüzemet építeni.
– Ahogy ismerem, ezt az ötletét sem hordta túl, azonnal nekivágott a megvalósításának.
– Igen, ehhez már csak félév kellett és működött is, igaz hitelekkel épült fel, melyeket komoly erőfeszítések árán fizettem vissza. De ott állt mögöttem a szeretetet adó családom, velem dolgozik az első házasságomból született Zsolt fiam, aki már házas, két fiú édesapja. Második házasságomban született lányom 13 éves, hatodikos.
– A feszített munkatempó mellett sem adta fel társadalmi, szakmai megbízatásait, melyek listája olyan terjedelmes, hogy egy külön tudósítás témája lehetne.
– A VOSZ elnökségi tagja voltam 1986-tól, alapítója az Iparos Húscéhnek, melynek később elnökévé választottak, és ezt a tisztet máig betöltöm. Elnökségi tagja vagyok a Hús és Terméktanácsnak, a kamarának, tagja a Munkaügyi Tanácsnak, elnöke a helyi, Alsózsolcai Sportegyesületnek.
– Miért van szüksége erre?
– Sok időt elvesz, de szívesen csinálom, mert úgy érzem a összegyűjtött tapasztalataimmal még sokat segíthetek másoknak. Másrészt a kialakult piaci helyzet nem kedvez a húsiparnak, éppen ezért bízom benne, hogy az egész vertikum, az állattartástól, a feldolgozáson át az értékesítésig előbb-utóbb a helyére kerül, és kialakul a normális árak egyensúlya, a szakma egésze képes lesz az EU-komfort termékek előállítására. és ezért érdemes dolgozni.
– Nem beszélt a Sajóhús üzemén belül történt folyamatos fejlesztésekről, a számítógépes programozással készülő, egyre bővülő termékcsaládokról, húskészítményekről, amelyek a megyében, de a megyén kívül, az ország legtávolabbi pontjáig mindenütt kelendőek.
– A fejlődéssel lépést kell tartani, aki leáll, vagy megelégszik a sikereivel, holnapra már hátrányba kerül. A piacon megszerzett pozícióinkat is csak a folyamatos fejlesztések árán tudjuk megőrizni, esetleg bővíteni – válaszolta Fazekas József.
(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
***
A gazdasági válság és a hazai sertéshiány ezekben az években érezteti hatását a Sajóhús Kft.-nél is. Fazekas József örökös optimistaként tudja, hogy ez a piac hullámzó és ugyanúgy vannak mélypontok, mint kiemelkedőbb időszakok. Felsőzsolcai húsüzemében jelenleg 60 embernek ad munkát és 28 tanulót foglalkoztat, akik üzemi körülmények között sajátíthatják el a húsipari szakmát. Hatvan féle készterméket gyártanak és forgalmaznak Borsod-Abaúj-Zemplén megye húsüzleteibe.
Szakmabeliekkel létrehozták – nyolc cég részvételével – a Kelet-Hús Kft.-t, ami tulajdonképpen egy klaszter, amelynek tagjai segítik egymás munkáját a beszerzésnél és a másik cég termékeinek bemutatásával, forgalmazásával.
Fazekas József 60 éve van a húsos pályán, elkötelezett munkájáért 2006-ban a Köztársasági Érdemrend Lovagkereszt kitüntetést kapta elismerésként.
Lánya, Fruzsina a Miskolci Egyetem Marketing mesterszakán tanul. Unokája, Zsombor Turisztikai és Vendéglátó szakon akar majd diplomázni, szintén a Miskolci Egyetem hallgatója. A kisebbik unoka Soma, ő gimnazistaként még pályaválasztás előtt áll.
(Kiegészítve: 2012. november 21-én.)
Hasonló
Urbánné Lengyel Zsuzsanna
Zsiros Sándorné
Galambos Béláné
Abuczki József
Abuczkiné Simon Ida
Mohácsi Gábor
Tomkó István
Balogh Béla
Rétközi Ferenc
Skarupka István
Veres Edit
Alakszainé dr. Oláh Annamár...
Bacsó János
Baptiszta Tibor
Hompoth Imre
Rabi József
Schmidt Ferenc
Venyigéné Makrányi Margit
Professzor Dr. Tóth László
Bodonyi Csaba DLA
Aranyhintó hat lóval, bíbor bársony trónnal
A milánói dóm égbe szúró tornyai
A világ egyik legszebb gótikus temploma tárul az ember a szeme elé a Piazza del Duomón A délutáni nap fényében fürdő homlokzat nem ismeretlen előttem. Láttam képen, filmen, körbesétáltam a... Tartalom megtekintése
Tanya
Biszák László alkotása A festő, aki komplett képekben gondolkodik, vagy csak ráhagyja az ecsetére, hogy dolgozzon, máris kikerekedhet keze nyomán egy tájkép, és ha van még festék a palettán ... Tartalom megtekintése
“Itt van az ősz, itt van újra…”
Ősz Zoltán alkotása Itt van az ősz, itt van ujra, S szép, mint mindig, énnekem. Tudja isten, hogy mi okból Szeretem? De szeretem (Petőfi Sándor) Remek. Pompás. Csodás. Szinte itt ... Tartalom megtekintése
Őszikék 22 – 11
Bíró Ernő alkotása Lám-lám idén is eljött minden híresztelés ellenére az ősz! A nyár perzselő volt, áhítoztunk az esőre, kis lehűlésre, és mutató újját felemelve hozott rosszakat, viharokat, lehűlést ... Tartalom megtekintése
Kertész utcai ház, Győr
Hargitai Beáta alkotása …már 2024-et írunk, és 2020-ban készítettem ezt a kis képet. Révfalut jártam, kerestem az emlékeket, lassan az épületek is úgy kipotyogtak a szitán, eltűntek mint a pergő ... Tartalom megtekintése
Lagúna
Huszár Boglárka alkotása Lagúnáknak nevezik az atollok korallzátonyától körülzárt vízfelületet is. Magyar neve az olasz laguna szóból ered, melyek jelentése tavacska, pocsolya; végső forrása az azonos jelentésű latin LACŪNA. (Wikipédia). ... Tartalom megtekintése
Fornax
Tüttő József alkotása Képzeletem összes zugát nézegetem az elvonatkoztatott témát bontogatva ami a jelenkor megváltozott világát képviseli. A múlt század embere vagyok, ahol a tárgyak tárgyakat ... Tartalom megtekintése
Józsi seprűvel győzte le a fellázadt kávéfőzőt
Megsértődött a kis kotyogó, s kattogott, pattogott, csörömpölt, ugrándozott Köztudott tény, hogy az erdélyi vendégszeretetnek nincsenek határai, Székelyföldön meg különösképpen. Mindenki szívesen fogad vendégeket, látogatókat, hosszabb vagy rövidebb távon, és... Tartalom megtekintése
“Nem nyitok vitát…”
Tüttő József alkotása Két krumpli egy zsákba hiába nagy a zsák, akkor hátra arc, és úgy vitáznak mint két felfújt hólyag. Tüttő József két figurát állít elénk, hogy fejtsük meg ... Tartalom megtekintése