Borkó Károly

Kertészmérnök, országgyűlési képviselő,

Kisvárda

szszb_11-110_borko_karoly.jpgA választások előtt, 1998-ban, így kezdte a bemutatkozását az ifjú politikus: „Borkó Károly, kertészmérnök vagyok. Őseim a Rétközben éltek. Én is itt születtem, itt kezdtem iskoláimat. Családommal Kisvárdán lakom. Szüleimnek sokat köszönhetek. Tőlük örököltem a természet, a föld szeretetét. Ők tanítottak meg arra is, hogy mindig hittel és kitartással végezzem a munkám.” Borkó Károly immár több mint két éve megyénk fideszes parlamenti képviselője.

Elmondása szerint már a nagyszülei is gazdálkodó emberek voltak, s mint a legtöbb szorgalmas gazdát, apai nagyapját is kulákká nyilvánították ezerkilencszázötvenháromban. „Szüleim felnőttkorban, az én megszületésem (1963) után járhattak csak technikumba. Édesapám megtapasztalta a legsötétebb Rákosi-érát, azt, hogy mivel jár, ha egy gyerek csak azért nem tanulhat tovább, mert származása az akkori rendszernek nem felel meg.” Édesapja, Borkó Tamás, mezőgazdasági főiskolát végzett, a kisvárdai Rákóczi Tsz-ben dolgozott. Édesanyja, Bedő Margit, szintén a mezőgazdaságban dolgozott. Öccsével, Tamással, közös családi vállalkozásuk van.

Károly a kisvárdai Kodály Zoltán Általános Iskolában Petró Márta tanárnő ének-zene tagozatos osztályában végezte el az első nyolc évet, ezerkilencszáznyolcvanegyben érettségizett a helyi Bessenyei György Gimnázium matematika tagozatán. Legendás osztályként tartják számon őket, s „ebben a társaságban nem volt divat hülyének lenni” – jegyzi meg az egykori diák.

A szülői háttér orientálta, hogy táj- és kertépítő mérnök legyen, a szűkebb és tágabb környezetkultúrával foglalkozzon, mert – mint mondja – „akinek a környezetében rend van, nagy valószínűséggel harmóniában él önmagával és másokkal is”. A budapesti Kertészeti Egyetemen szerzett diplomát ezerkilencszáznyolcvanhétben. Első munkahelye is a fákhoz, az erdőhöz köti, a FEFAG-nál (a mai Nyírerdő Rt.) volt környezetvédelmi előadó, majd ezerkilencszázkilencvenháromban, nagyon fiatalon főmérnök. A nyolcvanas évek végén az erdőgazdaságnál már működtek gmk-k, s ezek egyikének tagja lett, parkokban, óvodákban állították fel az általuk készített erdei bútorokat, rönkjátékokat. Jelenleg a mezőgazdasággal a családi kft.-ben vetőmagtermesztéssel, -termeltetéssel és -forgalmazással foglalkozik. Nem hanyagolja azonban el „szerelmét”, az erdőt sem, hisz jó néhány hektár saját ültetvényében igazán otthon érzi magát, felüdülést jelent számára a hatalmas szálfák és az apró csemeték között bolyongani, ha közéleti munkája néha-néha megengedi. Már a gimnáziumi évek alatt az aktív, tevékeny emberek közé tartozott: „Érdekes, mindig rám találtak, ha valami komoly szervezői munkáról volt szó”.

Vezetőként tevékenykedett a KISZ-szervezetben, legszívesebben azonban az ifjúsági klub kulturális munkáját irányította, sok kiállításnak, vetélkedőnek volt szervezője. Ezerkilencszázkilencvenkettőben volt iskolatársa, valamint Kósa Lajos – ma Debrecen polgármestere – segítségével sikerrel próbálkoztak Kisvárdán a Fidesz komolyabb szervezeti kiépítésével, amit a helyi képviselő-választások és a későbbi eredmények igazoltak is. Az ezerkilencszázkilencvennyolcas országgyűlési választásokon listás képviselőként jutott be a parlamenti honatyák közé. Programjából idéz, mely kapcsolódik egyéni tevékenységéhez is: „Ezen a vidéken sok ezren a termőföldből élnek. Alacsonyabb adókkal, hitelekkel, beruházások ösztönzésével támogatni kell a kis- és középvállalkozásokat, családi gazdaságokat. Ha a helyi vállalkozók nagyobb lehetőséget kapnak, munkahelyet tudnak teremteni a dolgozni tudó és akaró polgárok ezreinek.” Mivel listáról került a parlamentbe, úgy érzi, a megye minden polgárának gondjával illik foglalkoznia. Beszélgetésünk után is Csarodára készül, az ottani faluház névadó ünnepségén vesz részt. A megyei képviselők együttműködéséről említi: „Ha olyan célkitűzésekért szállunk síkra, amelyek mögött semmiféle politikai sandaság nem búvik meg, az itteni képviselők törekszenek az összefogásra.” Példaként említi a megyének szánt pótlólagos fejlesztési támogatás pártállás nélküli, kormányzati szándék ellenére történő megszavazását.

Borkó Károly boldog családban él. Felesége – szintén a Bessenyei György Gimnáziumban érettségizett –, dr. Varga Éva, a nyíregyházi Jósa András Kórház gyermekorvosa és infektológusa. Egy fiúgyermekük van: Károly Gusztáv, februárra várják a leányzót, már nagyon készülnek a fogadására. A képviselő úr, ha ideje engedi, mivel mindannyian szeretik a természetet, sokat sétál családjával kedvenc fái alatt az erdőben.

Beszélgetésünk végén egy, az emberi élet értelmét is meghatározó esetet említ. Fényeslitkén a millenniumi ünnepségek keretében a hét vezérre emlékezve a legidősebb férfiak és asszonyok unokáikkal hét tölgyfát és hét rózsatövet ültettek el az emlékparkban (a növényeket Borkó Károly ajándékozta): „Érződött itt az a gondolat, hogy minden generációnak meg kell becsülnie azt, amit az elődök megteremtettek, és arra kell törekednie, hogy ő is értékeket hagyjon maga után.”

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 11. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Sziklák a parton

Biszák László alkotása Mélység és  magasság  találkozása, nem  egy röpke randevú, kőbe vésett  valóság  addig  amíg  a  Föld  gyomra  mást  nem  akar. A  kép remek, a srég  meredek  fal  magán... Tartalom megtekintése

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése