Látványdisznóólat a turistáknak!

UREPEL Nincs az a világhírű látványosság, aminek látogatottsága rövid időn belül nulla közelébe ne zuhanna, ha a közelében egy sertéshizlalda létesülne. Takarja bár jótékonyan sűrű nyárfasor, egy nagyüzemi telepet kilométerekről elárul a semmi mással össze nem téveszthető “illat”. Baszkföld francia oldalán Bayonne az a város, ahol a világ legízletesebb sonkája készül. Bizonyára vitatná ezt a rangsorolást néhány más régió a közeli Spanyolországban, vagy Észak-Olaszországban Párma városa, de valamennyi hely közös tulajdonsága lehet a tartási, takarmányozási mód szakszerűsége és a hely természeti sajátosságainak minél nagyobb mértékű kihasználása. Az őrült bikafuttatásairól elhíresült Pamplonába igyekezve, a szűk hegyi utakat választva cseppentünk ebbe az Urepel nevű falucskába, még mielőtt elhagytuk volna a francia földet.Azt várhatná a kedves olvasó, hogy egy szép faluképpel folytatódik ez a beszámoló. A hegyi település azonban valójában hegyi utacskák kiindulópontja egy bolttal, egy templommal. Sokkal látványosabb a Pireneusok méregzöld erdőkkel borított hegyoldala, rengeteg fehér virággal borított szelídgesztenye fával. A közeli Atlanti-óceán és a gyakori csapadék miatt lenyűgözően dús a vegetáció. A turistát mindenütt ez a látvány kíséri, ami viszont megállítja, az egy látvány-sertéstelep. A látvány- jelzővel ellátott szókapcsolat ebben az összefüggésben bizonyára szokatlan, de már a kilométerekkel előbb feltűnő csalogató tábla is ezt hirdeti. Na, ezt megnézzük, gondoltam nem kevés kétkedéssel. Alig lehet parkolót találni, kevesen mulasztják el megnézni, hol terem a bayonne-i sonka. 

 

 

 

 

Nem mondom, hogy a friss, párás hegyi levegő változatlan minőségben lengi körül a telepet, de semmi nyoma annak a nyomasztó telepszagnak, amiről a bevezetőben értekeztem. Sorakoznak ellenben takaros ólacskák, és mindegyiknek egy szép koca a lakója “egy fürt malaccal”.

Az ide betért vendéget nem engedik el anélkül, hogy helyben meg ne kóstolja és lehetőleg vásároljon is az itt készült finomságokból. Mi több, az ellen se tiltakozott a gazda, hogy a hűtőházba is bepillantsak, mielőtt felkeresem a boltot.

Vásárolhatnának sajtot is – hangzik a javaslat, amikor látja a boltos hölgy, a sonkából, kolbászból már nemigen fogy több. Mi sem természetesebb, hogy kinyitja a hűtőházat a kíváncsi turistának. Hadd fázzon csak a szandálban a lába.

Szerző: 2018. 05. 28.

Hozzászólás zárolva.

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló