Baszkföld gyöngykagylója

Két oldalról hosszan benyúló természetes mólók, karok ölelik és védik széltől, hullámtól

San Sebastian Az óceánparti strandoknak megvan az a hátránya, hogy a nyílt víz felől szinte állandóan fúj a szél. A szörfösök viszont nagyon kedvelik, mert menetrendszerűen érkeznek a méretes hullámok. Az ár-apály szintkülönbsége akkora, hogy a visszahúzódó víz után reggelre olyan szűz tiszta a föveny, amilyet a Földközi tenger partján el sem lehet képzelni.

A baszkföldi város hatalmas öble a Bahía de Concha, a Kagyló öböl, formájától kapta a nevét. Két oldalról hosszan benyúló természetes mólók, karok ölelik és védik széltől, hullámtól, az ár-apály viszont szorgalmasan takarít. Életemben nem láttam ehhez foghatóan jó fekvésű, strandolóbarát helyet.

Az északi oldalon egy hatalmas kandeláber öntöttvas lábánál keresünk árnyékot, innen közelről látjuk azt a hihetetlenül csábító hangulatot, ami San Sebastian belvárosában mindennapos érzés. A déli oldalon az Igualdo domb kilátójából lehet érzékelni, hogy tényleg kagyló alakú az öböl, benne pedig gyöngyszem a Santa Clara sziget.

A Bahía de Concha a belvárosi strand

Készülnek a szelfik a kilátó vendéglőjének teraszáról. Magyar beszédünket hallva odajön egy férfi. Ő maga német, de a lánya a Corvinusra jár, elég sokszor megfordul Budapesten. Hátat fordít a látványnak, és sajátos angoljával határozottan kijelenti: neki a Vár szebb a Dunával a pesti oldalról. A párbeszédet hallva feláll az egyik asztaltól egy elég koros írországi páros. Nászúton vannak. A férfi pilóta az Air Emirates-nél, és ugyancsak fővárosunkat pártolja. Nézzük a napsütéses Kagyló öblöt, pilóta barátunk szaporán kortyolgatja a jóféle Rioja bort, ami a dombok mögött terem. Lelkesedésem nem csillapodik a gyönyörű panorámát szemlélve, de jól esik, hogy ezek az alkalmi ismerőseim ilyen elismerő barátsággal szólnak hazám fővárosáról. A part mellvédje mögött sorakozó házak láttán, tényleg “csak” Pest juthat eszembe, mondjuk egy Parlament sokat dobna rajta. Ám, aki ott lekönyököl, az nem tudhatja milyen látvány a budai vár a pesti Korzóról nézve. A stranddal viszont nem vetekszik semmi, állapodunk meg végül.

Szerző: 2018. 02. 18.

Hozzászólás zárolva.

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló