A szövőszék ékszerésze

Monsieur Cantelejo paszományt sző… Vagy fon?

La Bastide-Clairence Aranyból, ezüstből, selyemből készülnek azok a szemet gyönyörködtető mestermunkák, amelyek Patrice Cantelejo műhelyéből kerülnek ki. A Pireneusok lábánál, közel az Atlanti-óceán szélfútta partjaihoz található a kis falu, melynek főterére nyílik műhelyének ajtaja. A bevezetőben említett anyagok említésére talán ékszerészre gyanakszik az olvasó. Igaza is van, meg nem is. A mester egy szövőszéken dolgozik, olyan szerkezeten, amit mifelénk esztovátának hívnak, és minden valamirevaló néprajzi múzeum tart belőle egy évszázados korú darabot. Monsieur Cantelejo azonban paszományt sző… Vagy fon?

Ezüstszál aranyszál kékselyem

A paszomány nem tévesztendő össze a ruhára applikált zsinórral vagy sujtással. Egy méregdrága nagyestélyin el tudom képzelni, de azzal már közelítené az együttes a megfizethetetlen kategóriát. Erre a megállapításra az árcédulákból jutottam. Egy kis csuklón viselhető szépséghez három számjegyű összegért lehet hozzájutni – euróban. Egy nyakban viselhető darab, nevezhetjük nyakláncnak is, annyiba kerül, mintha igazgyöngyből volna.

Patrice Cantelejo 2011-ben Franciaország Legjobb Mestere címét nyerte el szövés és selyemszövés kategóriában. A „művész” jelzőt szerényen elhárítja. A hagyományok megőrzését és tiszteletét tartja vezérlő elvének. Azt mondja, hogy a paszomány csak legprecízebb munkával és a legmagasabb minőségű alapanyagból készülhet ma is, éppúgy, mint a régmúlt századokban.

Tevékenysége elismeréséhez hozzájárult, hogy mindent megtesz a patinás mesterség különleges tudásanyaga átmentéséért napjaink és a jövő nemzedékek számára.

Készségesen rögtönöz egy rövid bemutatót a szövőszéken a fotók kedvéért. Valójában a kedvünkért félbeszakított munkát folytatja. Aztán felpattan, és a feleségem nyakába igazít műveiből néhányat. Csilingel az ajtó, újabb vevők érkeznek az „ékszerboltba”. Patrice Cantelejo elölről kezdi bemutatóját.

Szerző: 2018. 02. 18.

Hozzászólás zárolva.

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló