Tornádó (Óóó)! Szóljon a gong!

A nyíregyházi gála volt Kótai Mihály pályafutásának csúcspontja

kotai_mihaly_411_20090103120440_396.jpgAz az ember vagyok, akit soha nem tudsz állon ütni, mondtam, ahogy kezet fogtam Kótai Misivel, mert láttam, ha nem mondom az ismerős szlogent, akkor nem fog beugrani a nevem. Ja, kapcsolt, a szuper meccsen, Nyíregyházán, mosolygott, majd hozzátette a szlogenem folytatását, amivel jól elvoltunk egymással: tudod, gyomron ütlek, lehajolsz és akkor már állon vághatlak! Együtt nevettünk, majd jót nosztalgiáztunk Kótai legszuperebb meccséről, a nyíregyházi Polish Boxing Promotion gálájáról.

Székesfehérvárott futottunk össze a novemberi boksz gálán, ahol az M4 szakkommentátora volt, a ring mellett beszélgettünk, utána együtt gratuláltunk a nyíregyházi Nagy Lajos tanítványának, Kovács Zoltán Caramelnek WBO Európa-bajnoki címéhez. Ahogy Misi mosolygott, olyan volt a szeme, mint amikor a redőnyt résnyire nyitják és csak egy vékony csíkon érkezik a fény. Pufók pofija alatt termetes ruhát viselt, szerintem a 100 kilót majdnem eléri, hol van már a versenysúlya? A Holdon! Huncut volt világ életében, ez nem változott, élvezte a fehérvári közönséget, hiszen percenként jött olyan ismerős, akitől vagy egy hátba veregetést, vagy egy ökölvívós csípős mondatot kapott.  Az biztos, hogy a nyíregyházi gála volt pályafutásának csúcspontja, hú, nagyon régen volt, 2004 decemberében, a bujtosiban. Nagy Gabival, akivel együtt szerveztük a gálát, gyakran emlegetjük, nagyokat sztorizgatunk az eseményeken. Misi az alig 160-as magasságával, hozzám képest alacsony és akkor cingár volt, persze, hogy kellemesen cukkoltuk egymást, mindig mondtam neki, felugrásból sem tudna állon vágni. Akkor találta ki számomra a gyomros, állas kombinációt, szerencsém volt, hogy ez mindig virtuális volt! Misi az igazi kemény, de jóságos fiú volt, aki bár Nyíregyházán született, de Rakamazon a családi garázsban próbálta elviselni az első pofonokat, belső ökölvívó nyelven, a maflásokat pont édesapjától. Begyűjtött egy Európa-bajnoki bronzérmet, majd profinak állt és Veres László, talán nem túlzás, ha második apja lett menedzsere és edzője.

Amikor Veres Lacival először tárgyaltunk a gála megszervezésével, fetrengtünk a nevetéstől az ökölvívó nyelvezetén, majdnem tolmácsgépet kellett használnunk, nehezen fejtettük meg, a beígért pofonok valósak, vagy csak a gála színvonalasabb megrendezésére ösztökélnek minket. Laci egy európai vándorlás, majd egy ötéves amerikai kiruccanás utána robbant be a hazai bokszéletbe, ahol a Vasasnál felfigyelt a nyíregyházi fiú fanatizmusára. Amikor amerikai mintára elkezdte Misi menedzselését, autóba ültette és kivitte Lengyelországba egy három napos tesztbunyóra, ahol meg is kapták a Polish Box Promotion szerződését.

Laci feltűnő jelenség volt biliárd simaságú kopasz fejével, észtvesztő dumájával, agilisságával, akadályokat nem ismerő lendületével. Csak sorolta a nyíregyházi gála feladatait, mi meg tátottuk a szánkat, aztán elhessegetett minket, mondván, kezdjük már a szervezést. Kaptuk az instrukciókat, kapkodtuk a fejünket, közben jött egy-két kellemetlen hír. Misi szeptemberben Budapesten bunyózott, felszakadt a szemöldöke, műteni kellett, ahogy ők mondták, alátették egy varrógépnek, de szerencsére decemberig felépült. Aztán egyszer, kétszer változott az ellenfél neve, végül az amerikai Manning Gallowayjel bunyózott. Akkorra már a Tornádó volt a beceneve, s olyan sztár lett, hogy a Fekete Vonat nevű zenekar még egy dalt is összehozott tiszteletére, ami Misi bevonuló zenéje volt. Ismerős a dal? Indulj hát! Az éjjel vár. Mutasd meg bajnok, hogy te vagy a sztár! Tornádó (Óóó)! Szóljon a gong! Ma éjjel elcsattan egy-két pofon. Amióta Misi visszavonult nem is hallottam ezt a dalt, bár, ahogy olvasom a híreket, a Fekete Vonat sem a régi.

Gőzerővel nyomultunk, a mérlegelést a Tiszavasvári úti Suzuki szalonban szerveztük meg, ahol szerencsénkre a két fiú csak mosolyogva méregette egymást, semmi elő bunyó, vagy kakaskodás nem volt közöttük. Mindketten rendkívül magabiztosak voltak, az amerikai hozta a tengerentúli álmot, kiütöm mondogatta, s megvillantotta hófehér fogsorát. Misi helyett inkább Veres Laci beszélt, ő kellően óvatos volt, de higgadtan jelentette ki, tanítványa a WBF nagyváltósúlyú világbajnoki övét nem akarja átadni az amerikainak. Akkor már mi is tudtuk, hogy nemcsak Misinek van beceneve, a Tornádó, hanem Veres Lacinak is, akit szakmán belül Rettentőre kereszteltek el. Maximálisan illett rá, hihetetlenül tudta Misiből a legjobbat kisajtolni, lankadatlanul űzte, hajtotta. Legnagyobb sajnálatunkra, a meccsre nem telt meg a bujtosi, hiába volt minden erőlködésünk, a vártnál kevesebben voltak, de ez annak is köszönhető volt, hogy az RTL Klub élőben közvetítette Misi meccsét. A gála csúcspontjára Kovács Kokó István is tiszteletét tette egy húszfős nyíregyházi baráti kör élén, úgyhogy minden adott volt Kótai sikermeccséhez. Galloway-nek szerintem az első gong elhangzásáig volt esélye a győzelemre, utána egy mákszemnyi sem volt, Misi betartotta a mester utasításait, könnyedén, okosan bokszolt, nem engedte, hogy ellenfele széttrafálja sérült szemöldökét és emiatt leléptessék. Sőt a végén simán kiütötte az amerikait, aki bár vitatta a kiütés tényét, a mérkőzésvezető Misi kezét emelte magasba, Rettentő pedig már kötötte is a derekára a világbajnoki övet. Mindenki boldog volt, Misi hazai közönség, család, barátok, ismerősök előtt nagyot alkotott. Zárásként Tárbályék még meghívták a lovas tanyájukra és ott egy kis csikóval ajándékozták meg, de jól mondta Misi, a lakás kicsi egy ilyen négylábúhoz!

A gálát követően még évekig tartottuk Tornádóval és Rettentővel a kapcsolatot, szó volt arról, hogy Hajdúszoboszlón egy leengedett medencében szervezünk hasonló gálát, de aztán abbamaradt. Misi utána elvesztette világbajnoki övét, majd abbahagyta a bokszolást, irtózatosan meghízott, utána valami isteni szikra alapján újra kezdte, voltak sikerei is, de nem olyanok mint a nyíregyházi gálán, úgyhogy 38 győzelem és négy vereség után 2010-ben végleg abbahagyta a bokszot. Most újra olyan, mint egy gőzmozdony, zihálva zakatol, a nyíregyházi bunyó emléke is egyre halványodik nála, de ha néha emlékeztetem, akkor a gyomros-állas kombinációt bármikor felidézi!  

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése