Bálnából sellő lehetnél, lehetnél…

Hölgyeim és Uraim! Elő a mérlegekkel, nagy levegő, ráállás és utána mehet a zsírolvasztás.

img_8546.jpg

2008-ban még bálnásan Ákossal… Ma már szálkásan!

img_0961.JPGA 2017-es fogadalmakhoz egy kis kütyü társul, az a neve, hogy mérleg. Semmi más nem kell az esetleges életmód váltáshoz, a súly és a vérnyomás csökkentéshez, a cukorszint letolásához, a jobb életkedvhez, a nagyobb munkabíráshoz, a lelki és a testi örömökhöz. Ez a műszer megold mindent. A mi társadalmunknak mérlegfóbiája van, én így aposztrofálom azt a jelenséget, amikor sokan akarnak változtatni az életmódjukon, felismerik, hogy megnehezültek, bepunnyadtak, de nem képesek bevetni a csodaszert, a mérleget.

A mérleg egy gonosz, lelketlen műszer, amely kendőzetlenül megmutat mindent. Lehet kicsike, nagyobb, alul digitális kijelzős, felül súlytologatós, mindegy milyen. Amikor azt mondjuk, sajnos, túl vagyok a 90 kilón, vagy valószínű, átléptem a bűvös százast, akkor az az igazság, hogy már régen 100 kilósak vagyunk, vagy a második esetleg bőven a 110-en túl. Közben ez a műszer ott porosodik a szekrény alján, az elemek már régen beolvadtak a gépbe, mindenki kerülgeti, csak ne kelljen használni. A fogadalmak pedig ott kezdődnek, amikor veszünk egy óriási levegőt, elővesszük, kicseréljük benne az elemet, bezárkózunk a fürdőszobába és a reggeli kávé és gittelés után szép óvatosan ráállunk. Levegőt visszafogva halljuk, ahogy a mutató zizegve kúszik felfelé. Na ilyenkor először fél szemmel, majd mindkettővel sandítsunk a műszerre. Ilyenkor párásodik be a szemünk, hiszen olyan számot látunk, ami minden illúziónkat lerombolja. Gyanakodhatunk arra, hogy ez a fránya műszer elromlott, csal, de ez a gép nem hibázik.

Szerintem ilyenkor tartsuk magunkba a számot, s ehhez igazodva fogadalmunkat, kezdjünk el óvatosan életmódot váltani. Nem kell egy hét alatt 20 kilót fogyni, mert a megnyúlt hasunk alól ahogy elfolyik a zsírréteg, a bőrünk, mint egy konyhai kötény, lefittyen a felső combunkra, annál nincs lelombozódott látvány. A has és a többi rész visszahúzódásához idő kell, célozzuk meg a heti 1-2 kiló leadását, hosszú távon fél év alatt a közel 10 kilót. Érezzünk magunkban annyi erőt, hogy megcsináljuk. Az addiginál kevesebbet együnk, inkább többször, lehetőleg minél kevesebb szénhidrátot, például csokit, süteményt, tésztát, inkább húst, zöldséget, gyümölcsöt. Azt felejtsük el, hogy én ezt örököltem, én genetikusan kövér vagyok, alig eszek valamit, mégis ilyen vagyok. Én ilyenkor a háború borzalmas hadifogoly táborait idézem fel, ott a szerencsétlenek lesoványodva küzdöttek a túlélésért, mert nem kaptak enni. Akkor mi mikor és mennyit eszünk?

Érdemes évente vér és vizelet vizsgálatra elmenni, ahol az egyik legfontosabb mérőszám a cukoré. Szörnyülködve hallom néhány ismerősömtől, hogy felkúszott a cukorszintje húsz fölé, ott már tényleg igaz az a tétel, hogy a cukor úgy telepszik ránk, mint arcunkra a ránc. A legalattomosabb a cukor, belül rombol, majd pusztít, elég ha csak mondjuk a vakságra, vagy a lábujjak szalámizására gondolok. És nem kell azonnal a gyógyszertárba rohanni különböző értékcsökkentő pirulákért, mert akkor jön a mellékhatás, mint a klasszikus kabaré jelenetben, ahol a Cumicecid, vagy a Fidibusz balzsam mellékhatásaira mindig adtak valami gyógyszert, de a probléma nem oldódott meg. Valószínűleg az összes körzeti orvos megkövez, de ha ezeket az alapvizsgálatokat mindenki évente megcsinálja és megpróbálja a súlyát az optimalizálni, akkor nem kell vérnyomás, koleszterin meg egyéb csökkentő, sőt még egy olyan tabletta sem, ami arra figyelmeztet, hogy vedd be a többi ötöt. Természetesen kell mozgás is hozzá, több mint eddig, mondjuk a karosszéktől a hűtött sörig, de nem kell agyonhajtani magunkat. Séta, kerékpár, ellipszis gép, ez mehet jó időben a szabadban, télen a konditeremben. Mindent nagyon óvatosan, főleg a súlyzózás, nekünk már nem kellenek izomkötegek magunkra, hogyne, azt is cipeljük! Szóval heti két-három alkalommal kiadós, izzadásos edzés, aki bírja, utána egy kellemes lazító szauna.  

Nekem hét éve következett be a mérleg akció, addig én is kóros mérlegfóbiában szenvedtem. Amikor már javában elkezdtem finoman fogyózni és olyan nadrágok is rám jöttek, amiket majdnem a Vöröskeresztnek adtam, akkor mertem a mérlegre állni. 126-ot mutatott, felszisszentem, csak valószínűsítem, hogy 135-140 lehettem induláskor. Végül is, a magasságom megvan hozzá! Most 108-ra tornáztam le magam, természetesen az egész ruhatár váltással járt, a megtartás nagyon nehéz, keveset eszek, lehetőleg szénhidrát mentesen, de ha egy mákos sütit megkívánok, akkor nem ütök a kezemre, hogy nem szabad. Áprilistól októberig kerékpárral közlekedek, novembertől áprilisig konditerembe járok, kb. 30-40 perc kerékpár, illetve ellipszis és hasizom, amennyit bírok. A hasizmot otthon is lehet, a kartámaszos, spiccen lévő gyakorlatot nagyon jól kitalálták, amikor elkezdtem 30 másodpercnél a szőnyegre hullottam, most már simán megy az egy perc, s többször is.

Szóval, Hölgyeim és Uraim! Elő a mérlegekkel, nagy levegő, ráállás és utána mehet a zsírolvasztás. Ha gondolják, írják meg nekünk, mennyiről kezdték és 2017. decemberében meddig jutottak el, örülünk, ha a mérlegfóbiát Önök is leküzdik!  

***  mcs1.jpg
                                                                                                                                                                                   

  Írta: Máthé Csaba

 

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése