Kis kacsa fürdik forró olajban

A világ legszebb kacsái.jpgHa a kínai konyha alapanyagait szemügyre vesszük, akkor ne találgassunk mi micsoda. Ami mozog, az hús, ami nem, az zöldség – hangzik a nem éppen jóindulatú útmutatás. No, de ez még Thaiföld.

A bangkoki utca két oldala két végtelenbe nyúló kifőzde sor. Az illatok ínycsiklandozóak, a kísértés óriási. Visszhangként dobol azonban a fülemben a saját fogadalmam: a szálloda biztonságos konyháján és éttermén kívül nem étkezem. Arra viszont nem tettem fogadalmat, hogy nem mozizok. Ez az én esetemben a feltáró jellegű, már-már tolakodó kíváncsiskodást jelenti.

00011.25 1997 Thaiföld Bangkok család főző asszony ésik.jpgAddig nincs is baj az ismeretszerzéssel, amíg az alapanyag valamire emlékeztet. Az üvegtészta a rossz minőségű virsli leváló nejlon héjára, a valamilyen bogár a cserebogárra, és még sorolhatnám. Cserebogarat itthon a májusi bográcsozás keretében vehetünk magunkhoz. A problémák akkor kezdődnek, amikor nem lehet tudni, fasírt sül a wokban, vagy fánk. Esetleg valami más.

Vagy fánk, vagy fasírt.jpg Az utcai szakácsok pontosan látják az alkalmi gasztronómiai turistán, beindult-e a nyálelválasztásuk, vagy éppen ellenkezőleg, a reggelit próbálják meg erőnek erejével nem viszontlátni. Csak pillanatnyi a szemkontaktus, keresik tekintetükkel a következőt, mert mindjárt megsül egy adag nem tudom mi. Nem sértődöm meg, tovább lépkedek azon az arasznyi csíkon, ami a konyhák és a robogó autók között a sétára rendelkezésre áll.

Ha közelebb lennék a délhez, és távolabb a reggelitől, nagyobb veszélyben volnék. Ám amint megérkezek a sült kacsákhoz, oda a kitartás. A vidéki kiskakas ostoba vicce jut eszembe, aki a városban megcsodálja a grillsütőt, és otthon elmeséli, hogyan szoláriumoznak a városi csirkék. De a félre a viccel, mert ennek már fele se tréfa. Lehet-e ilyen gyönyörű kacsáknak ellenállni. Latolgatom magamban: H5N1… így hívják a baromfi emberre is veszélyes influenzáját. Kell ez nekem? Kell. Ilyen illatos kacsát én még életemben nem szagoltam. Ráadásul ezt nem grillen sütik, hanem bedobják a lobogó olajba, és sitty-sutty kész is van. Utána felakasztják, hogy lecsorogjon róla az olaj.

A bevezetőben már említett intelem forrása, egy takarékos pesti diák, hozzátette óvó szavaihoz, hogy ő ennek ellenére olcsósága okán kedveli a kínai konyhát. A thaiföldit is… Mert akár hús akár zöldség, a wok olajában nincs az a baci, vagy vírus, ami túlélné a műveletet. Ettem kacsát, nem csalódtam, életben maradtam. Találkozunk a következő részben.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése