Kis kacsa fürdik forró olajban

A világ legszebb kacsái.jpgHa a kínai konyha alapanyagait szemügyre vesszük, akkor ne találgassunk mi micsoda. Ami mozog, az hús, ami nem, az zöldség – hangzik a nem éppen jóindulatú útmutatás. No, de ez még Thaiföld.

A bangkoki utca két oldala két végtelenbe nyúló kifőzde sor. Az illatok ínycsiklandozóak, a kísértés óriási. Visszhangként dobol azonban a fülemben a saját fogadalmam: a szálloda biztonságos konyháján és éttermén kívül nem étkezem. Arra viszont nem tettem fogadalmat, hogy nem mozizok. Ez az én esetemben a feltáró jellegű, már-már tolakodó kíváncsiskodást jelenti.

00011.25 1997 Thaiföld Bangkok család főző asszony ésik.jpgAddig nincs is baj az ismeretszerzéssel, amíg az alapanyag valamire emlékeztet. Az üvegtészta a rossz minőségű virsli leváló nejlon héjára, a valamilyen bogár a cserebogárra, és még sorolhatnám. Cserebogarat itthon a májusi bográcsozás keretében vehetünk magunkhoz. A problémák akkor kezdődnek, amikor nem lehet tudni, fasírt sül a wokban, vagy fánk. Esetleg valami más.

Vagy fánk, vagy fasírt.jpg Az utcai szakácsok pontosan látják az alkalmi gasztronómiai turistán, beindult-e a nyálelválasztásuk, vagy éppen ellenkezőleg, a reggelit próbálják meg erőnek erejével nem viszontlátni. Csak pillanatnyi a szemkontaktus, keresik tekintetükkel a következőt, mert mindjárt megsül egy adag nem tudom mi. Nem sértődöm meg, tovább lépkedek azon az arasznyi csíkon, ami a konyhák és a robogó autók között a sétára rendelkezésre áll.

Ha közelebb lennék a délhez, és távolabb a reggelitől, nagyobb veszélyben volnék. Ám amint megérkezek a sült kacsákhoz, oda a kitartás. A vidéki kiskakas ostoba vicce jut eszembe, aki a városban megcsodálja a grillsütőt, és otthon elmeséli, hogyan szoláriumoznak a városi csirkék. De a félre a viccel, mert ennek már fele se tréfa. Lehet-e ilyen gyönyörű kacsáknak ellenállni. Latolgatom magamban: H5N1… így hívják a baromfi emberre is veszélyes influenzáját. Kell ez nekem? Kell. Ilyen illatos kacsát én még életemben nem szagoltam. Ráadásul ezt nem grillen sütik, hanem bedobják a lobogó olajba, és sitty-sutty kész is van. Utána felakasztják, hogy lecsorogjon róla az olaj.

A bevezetőben már említett intelem forrása, egy takarékos pesti diák, hozzátette óvó szavaihoz, hogy ő ennek ellenére olcsósága okán kedveli a kínai konyhát. A thaiföldit is… Mert akár hús akár zöldség, a wok olajában nincs az a baci, vagy vírus, ami túlélné a műveletet. Ettem kacsát, nem csalódtam, életben maradtam. Találkozunk a következő részben.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése