Rám nézett a fekvő Buddha

Az ablakokon beszűrődő fényt sejtelmesen felerősíti a tetőtől talpig arany borítás

Bangkok Nem irigylem a nagy szobrokat készítő művészeket. Képzeletükben nyilván ott van a mű, de amint az kezük nyomán fizikai méretükben is testet ölt, nem tudják egy tekintettel átfogni. Hacsak addig nem hátrálnak, ahonnan meg már nem éri el alkotó kezük.

A bangkoki fekvő Buddha előtt állva támadtak ezek a gondolataim. A bámészkodó, imádkozó emberekben botladozva próbálok hátrébb menni, hogy egyben lássam, de minden hiába. A hatalmas pavilon nincs akkora, hogy ennyire eltávolodjak. Végig sétálok tehát a tízméterekben mérhető szent szobor mellett, hiszen valahogyan csak le kellene fényképezni.

Az ablakokon beszűrődő fényt sejtelmesen felerősíti a tetőtől talpig arany borítás. A sok ázsiai között egy fehér… A hívő embereket nem zavarja az elbűvölten, kimeredt szemmel tébláboló messze földről érkezett idegenek jelenléte. A füstölők egzotikus illata megtölti az óriási termet. Sokan állnak meg, vagy húzódnak egy sarokba imára összekulcsolt kézzel, aztán mennek tovább a dolgukra.

Egy röpke ima a sarokban

Még nagyobb szobor látványa ugrik elém az emlékezetemben. A híradó film, amelyen az afganisztáni tálibok lerobbantottak a hegyoldalról néhány sziklába vésett Buddha ábrázolást. Azok mérete már százméterben volt mérhető. Akárcsak a Valencia egyik terét betöltő fekvő Gulliver szobor, amely már műholdról is felismerhető. Elhessegetem magamtól a képzeletemben lassan alakot öltő Kim Ir Szen óriást, az észak-koreai diktátor, a „Szeretett Vezető” földi mását.

Annyi szentségtörést azért elkövetek, hogy rávillantok egy trópusi virágokkal gazdagon ékesített fodros ruhában imádkozó thai leányra. Kár, hogy nem az a szépséges szemrehányó pillantás maradt meg a gépemben, amit a vaku után kaptam. Zavartan fordulok el, és akkor végre megtalálom a megfelelő szöget Buddhára. A lábujjától egészen a minden halandóra megfejthetetlen egykedvűséggel pillantó tekintetéig. Így már nem is olyan megérthetetlenül nagy. A kiváló éremművész, Tóth Sándor kezét néztem egyszer műtermében, amint nagyító alatt metszegette, vésegette néhány négyzetcentiméteres művét. Ő volna a megmondhatója, hogy az egész kép tenyérben is elférne egy szép aranypénzen. Még a gondosan megformált lábujj lenyomatával együtt is.

Szerző: 2018. 02. 18.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése